Инфо

31. јануар 2019.31. јан 2019.
ШКОЛСКА СЛАВА "СВЕТИ САВА"

Окретање духу православља

Свети Сава је постао симбол српске нације, оплеменио је душу Србије и научио свој народ шта је то љубав, мирење, част, праштање, знање и достојанство. Читав свој живот посветио је борби за знање, доброту и правду
Протекла недеља у Шапцу била је у знаку обележавања школске славе "Свети Сава". Образовне институције су приредбама ученика, рециталима, неизоставним хорским наступима и сечењем славског колача, обележили славу, у част првог српског архиепископа, просветитеља и творца законодавства.

Школа отвореног срца
-Пре девет година, медицинска школа "Др Андра Јовановић" и Школа примењених уметности започеле су акцију у којој комшије из пекара, пиљарница и дућана здраве хране донирају пецива, слаткише и воће. Ученици поменутих школа кувају чај и топле напитке случајним пролазницима и тако започињу светосавска дешавања.
- Школа отвореног срца замишљена је као прокламовање давања, дељења, љубави, вере, и добросуседских односа. Ђаци се тада окупе, друже, размењују искуства, а људи који застану да нам се придруже осете дух славе, што нам је заправо и циљ - истакла је Биљана Ђукнић, директорка медицинске школе “Др Андра Јовановић и честитала присутнима славу.
Невена Ђокић, директорка школе Примењених уметности захвалила се свима које снежне падавине нису спречиле да дођу и присуствују манифестацији одржаној на платоу између две школе.

Званично отварање
библиотеке
Колектив ОШ "Свети Сава" је поред активности које сваке године спроводе искористио прилику да на најзначајнији школски дан званично отвори и школску библиотеку.
- Од акције "Књигом до осмеха" која је почела у августу, успели смо да опремимо школску читаоницу и библиотеку. На овај дан, уз сечење колача и приредбу коју су припремили дефектолози школе са ученицима, званично је и отварамо - навела је Катарина Томић, директорка ОШ "Свети Сава"
Доктор Дејан Павловић, домаћин славе и члан удружења "Да будемо сви једнаки" позвао је грађане да школи којој је потребна помоћ олакшају свакодневне борбе.
- Команије “Декор Лукс” и “Леон” донирали су две климе и пакетиће које је спонзорисала компанија “Силвер глоу”. Волео бих да се људи добре воље угледају на њих како бисмо помогли онима којима је то најпотребније - истакао је Павловић и додао да се удружење залаже за усвајање закона „Родитељ- неговатељ“, који треба породицама ове деце да омогући добијање месечне помоћи у виду републичког минималца и признавање радног стажа.

Награђени јубиларци
У Eкономско-трговинској школи "Стана Милановић" су након дочека гостију, поздравног говора директорке Соње Мијатовић Јокић, сечења славског колача, наступа хора ученика Музичке школе „Михаило Вукдраговић“ и представе, уручене и јубиларне награде.
Добитници награда за 35 година рада су Мирјана Маринковић и Лепосава Цветић. Јасмина Дражић, Станица Дамњановић, Велимир Кузмановић и Вера Милошевић, награђени су за 30 година рада, а за 20 година вршења дужности Александра Дамњановић Обрадовић. Такође, за несебичну помоћ и допринос раду школе посебна захвалница уручена је Ружи Поповић, а захвалница за припрему представе Љиљи Бугарски.
Током говора, директорка школе честитала је славу ученицима, колективу, јубиларцима, домаћинима, присутним пензионерима и свештенству нашег храма.
- Свети Сава је постао симбол српске нације, оплеменио је душу Србије и научио свој народ шта је то љубав, мирење, част, праштање, знање и достојанство. Читав свој живот посветио је борби за знање, доброту и правду. Својим рукама раскинуо је конце мржње и изабрао скромност и духовно богатство. Као такав постао је вечни светац и вођа овенчан славом. Зато бирајте знање, доброту и правду које је мудри Сава пренео у наше руке. Бирајте праве ствари, и знајте да је слобода избора ваша срећа, ваше право и одговорност - истакла је Соња Мијатовић Јокић.

Увек специфични
Свечана академија поводом обележавања школске славе одржана је и у музичкој школи "Михаило Вукдраговић". Наступи талентованих пијаниста, флаутиста, гитариста, хармоникаша, као и школског хора улепшали су атмосферу у препуној концертној сали.
У програму је учествовао и драмски уметник Марко Рибић, рецитујући "Свети Сава", аутора В. Попе, "Ходочашће Светоме Сави" Љ. Симовића и одломак из Беседе Светог Саве.
- С обзиром на то да је Музичка школа специфична у односу на остале у нашем граду, и програм поводом светосавске прославе је такав. На основу профила који се у њој школују креира се културна политика једне установе. Они су свакако били на висини задатка. Mанифестацијe којe организује Музичка школа су својеврсне и увек их треба испратити, од концерата до рецитала - истакао је Марко Рибић.
Програм је припремила и осмислила професорка Верица Митровић, са сарадницима и ученичким парламентом.

К.Ј.Ђ

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa