Инфо

31. јануар 2019.31. јан 2019.
ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ РОДОЉУБИВЕ
ПОЕЗИЈЕ ПЕСНИКА ЗАВИЧАЈЦА

Песме бола, заноса и надања

Књигу посвећујем мојим прецима: деди Живану и стричевима Алекси и Бранку, који се из Првог светског рата нису вратили. Посвећујем оцу Сретену, носиоцу Албанске споменице и три одликовања, који је рањен при одступању српске војске и проглашен несталим
Прошле среде читалачкој публици у Коцељеви представљена је најновија збирка родољубивих песама “Са Србијом у души”, више пута награђиваног аутора Живана С.Филиповића који потписује укупно осам књига. Осим родољубиве поезије пише песме за децу, афоризаме, приче.
Промоција књиге завичајног песника, која садржи 153 песме смештене на више од 200 страница, одржана је амфитеатру Средње школе у организацији листа “Коцељевачке новости”, Библиотеке коцељевачке и образовних установа.
Филиповић годинама живи и ствара у Београду, а из родног Драгиња отишао је пре тачно шест деценија. Живео је и у Скандинавији, у Шведској. Данас је пензионер и, како каже, писање му је хоби.
– Када је у питању писање ја сам одлучио да шта год ми иде за руком, пишем. Зато пишем поезију за децу и одрасле, афоризме, приче, песме за музичко стваралаштво - рекао је аутор. Његова дела су објављивана у бројним часописима попут “Политике за децу”, “Илустроване Политике”, “Невена”, у радио емисијама, зборницима, антологијама...Члан је бројних књижевних клубова.
Збирку родољубивих песама посветио је својим прецима и свима онима који су дали живот за отаџбину, за слободу своје домовине и земље на којој живимо. – Прошле године смо имали сто година од завршетка Првог светског рата, пробоја Солунског фронта и ослобођења Србије. Књигу посвећујем мојим прецима: деди Живану и стричевима Алекси и Бранку, који се из Првог светског рата нису вратили. Посвећујем оцу Сретену, носиоцу Албанске споменице и три одликовања, који је рањен при одступању српске војске и проглашен несталим. Ожаљеним од мајке Миленије, али се ипак вратио 1920. године. Ја сам одлучио да ову књигу штампам у част и захвалност нашим прецима, а вас да задужим да поштујемо оно што су они заслужили. У част онима који остадоше негде далеко да сањају слободу коју су нама даровали. Уместо њихових живота нека живе сећања и успомене на њих- поручио је Филиповић.
Према речима аутора, књига је подељена у шест циклуса. Први је посвећен Великом рату, затим следи део који садржи песме о Другом светском рату док је трећи посвећен прогонима Срба којих је било увек. Друга половина ове збирке доноси “Сунце изнад Србије” и садржи нешто веселије песме. Потом следи део “Ђуриним стазама” и песме везане за боемију и Ђуру Јакшића а последњи део под називом “Поранило у виноград Сунце” посвећен је винарима и воћарима којима, каже аутор, треба руку пружити и капу скинути јер стварају оно што је лепо.

В.Бошковић

Најновији број

21. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa