Инфо

31. јануар 2019.31. јан 2019.
СВЕТИ САВА У МАЧВАНСКИМ
ШКОЛАМА И ЦРКВАМА

Неизбрисив пут православља

Глумом, рецитацијама, песмом и игром, ђаци подсетили на историјски значај деловања великог српског архиепископа и просветитеља, што је добило посебан значај у време кад Српска православна црква слави 800 година свог постојања. „Кад год смо били на путу православља, били смо на правом путу“, истакао књижевник Радован Калабић у својој беседи, приликом обележавања Савиндана у порти цркве Светог Петра и Павла у Глоговцу
Посебно свечано је било у мачванским школама и црквама, протеклог Савиндана. С много права се може закључити да се традиција у овом смислу наставља, а млађе генерације усвајају и прихватају с одушевљењем, бројна дела чувеног Светог Саве, најмлађег сина српског владара Стефана Немање.
Указујући на грандиозно Савино дело у својој беседи, пред храмом Светог Петра и Павла у Глоговцу, који је значајно реконструисан, захваљујући помоћи Општине Богатић и бројних спонзора из овог краја, књижевник Радован Калабић је подсетио на историјску блискост српског и руског народа, те значајан тренутак, када је недавно руски председник Путин, утиснуо делић мозаика у храму Светог Саве на Врачару. Храм је по његовим речима велелепан, као и Савино дело, а пут православља неизбрисив и увек прави путоказ. Подсећање на то уједно значи и најбољи повод за обележавање 800 година Српске православне цркве.
Парох глоговачки Бојан Андрић, уручио је овом приликом више диплома и захвалница, заслужним за реконструкцију сеоског храма, где је некада службовао прота Милош, отац знаменитог књижевника из овог краја Јанка Веселиновића.
Иста духовна песма се чула, као и пре много времена у Глоговцу, али и другим мачванским селима, потврђујући тако чињеницу да су Мачвани чврсто уз своју цркву и школу.
Ништа мање свечан није био ни Светосавски концерт Културно-уметничког друштва „Милић од Мачве“ у Белотићу, одржан протекле недеље. Младе извођаче, поздравили су громогласним аплаузом посетиоци у препуној сали Дома културе у овом селу. Није изостало ни додељивање признања, поводом пет, десет, петнаест и двадесет пет година рада у овом друштву, које се некад звало „Станимир Јосиповић“.

Љ.Ђ.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa