Инфо

7. фебруар 2019.7. феб 2019.
Очекује се увођење  мисије за Србију
КОМИТЕТ ЗА МОНИТОРИНГ САВЕТА ЕВРОПЕ
НА СЕДНИЦИ У БЕОГРАДУ

Очекује се увођење мисије за Србију

Градоначелник Шапца Небојша Зеленовић је најавио да ће на овој седници изнети нове доказе о томе како је Александар Вучић заробио државу, киднаповао медије и урушио институције, а посебно у вези са последњим локаланим изборима у Лучанима
Комитет за мониторинг Конгреса локалних и регионалних власти Савета Европе синоћ је званично започео посету Београду скупом у Комбанк дворани. Чланове овог Комитета угостили су домаћини из Шапца, Чајетине, и београдске општине Стари Град.
Планирано је да после свечаног отварања скупа буде организована кратка презентација о проблемима локалних власти у Србији. Централни догађај је затворена седница Комитета за мониторинг која је заказана за данас.
На седници Комитета је планирано да се разматрају сви досадашњи докази које су представници независних локалних самоуправа из Србије изнели пред телима Савета Европе о притисцима републичке власти које доживљавају управе тих градова.
Градоначелник Шапца Небојша Зеленовић је најавио да ће на овој седници изнети нове доказе о томе како је Александар Вучић заробио државу, киднаповао медије и урушио институције, а посебно у вези са последњим локалним изборима у Лучанима.
- Организоваћемо и сусрет чланова Комитета за мониторинг Савета Европе са представницима грађанских протеста, који се већ недељама одржавају у градовима широм Србије, како би и од грађана директно могли да чују због чега су незадовољни актуелном влашћу - рекао је Зеленовић.
Градоначелник Шапца очекује да Комитет за мониторинг Савета Европе уважи све доказе који су им презентовани и који ће им бити достављени на овој седници.
- За нас су докази са избора у Лучанима круцијални. Они доказују да је у Србији немогуће имати фер и поштене изборе. Очекујем да после седнице Комитета у Београду буде одлучено да се уводи мисија за Србију која ће пратити све оно што се дешава када је реч о демократији, праву, слободи медија - додао је Зеленовић.
Он је нагласио да је правило Комитета да одлуку о успостављању мисије никада не доноси у земљи за коју се она тражи, већ на првој наредној седници која ће бити одржана у другој земљи.
Комитет за мониторинг Конгреса локалних и регионалних власти Савета Европе одлучио је да одржи седницу у Београду након што су представници других земаља из европе показали интересовање за притиске на локалну власт у Србији о којима су пред Саветом Европе јесенас говорили градоначелник Шапца Зеленовић и председник општине Параћин Саша Пауновић.
Излагање градоначелника Шапца у Стразбуру, у којем је изнео низ доказа о притисцима и уценама на Град Шабац и општине у Србији у којима се на власти не налази Српска напредна странка, навело је Комитет за мониторинг да следеће заседање организује баш у нашој земљи како би се детаљније упознали са ситуацијом на нивоу локалне власти.
Н. К.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa