Инфо

7. фебруар 2019.7. феб 2019.
Велики пожар на Мишару
ЗАПАЛИЛО СЕ ПОСТРОЈЕЊЕ ЗА СКЛАДИШТЕЊЕ
И ТРЕТМАН ОПАСНОГ ОТПАДА

Велики пожар на Мишару

Велики пожар избио је у уторак у току ноћи у фирми “Кемис” на Мишару. Аларм се огласио око 2:40, а на лице места је изашло чак 10 ватрогасних возила и 23 ватрогасца. Колегама из Шапца у помоћ су притекле екипе из Богатића. Владимираца и Лознице. Повређених није било, али је материјална штета велика упркос огромним напорима које су ватрогасци уложили.
Кемис послује у оквиру “Горење Екологија групе”. Бави се сакупљањем, транспортом, складиштењем и третманом неопасних металних и неметалних остатака, као и опасног отпада на српском тржишту. Такође организују коначна одлагања или спаљивања опасног отпада за своје клијенте. Ангажују се и у прикупљању и стерилизацији инфективног отпада. “Уз доказане технологије из других фирми Кемис, фокусирали смо се на ограничавање ризика од инфекције и епидемије болести током фазе транспорта” – стоји на њиховом сајту.
Према речима директора “Кемиса” Зорана Миловановића складиште опасног отпада налази се у Бачкој Паланци, док је у магацину који је изгорео на Мишару била пластична амбалажа са остацима уља.
-Пластична амбалажа је од уља које се третира као опасна материја. Ми технологијом сувог леда чистимо бурад од уља. Депозит купимо и уља носимо, а остало иде на даљу рециклажу. Складиште опасних материја је у Бачкој Паланци, а овде је само амбалажа, наводи Зоран Миловановић.
Услед велике топлоте метални делови кровне конструкције су се истопили и урушили па ватрогасци нису могли да уђу у објекат него су гасили споља. Због тога су дежурали непрекидно током целе ноћи, али и наредног дана, у среду.
Тридесетак мештана Мишара, углавном из непосредне близине фирме, окупило се у среду испред “Кемиса” да изрази своје незадовољство, како због новонастале ситуације тако и због тога што је уопште дозвољен рад фирми са оваквим делокругом рада у насељеном месту. Кажу да су сакупљали потписе и писали петиције још пре отварања овог постројења.
-Нажалост, били смо немоћни. Летос у августу смо Министарству за заштиту животне средине слали допис. Излазио је инспектор и добили смо одговор да је све у реду и да у кругу фабрике нема опасних материја. Лети због смрада не можемо да отворимо прозоре. Склањамо децу из дворишта, а због овога конкретно смо их склонили у друга села код родбине. Свако вече спаљују отпад и тада је немогуће изаћи напоље, рекао је Младен Бојић, један од мештана који су протестовали.
Тихомир Мирковић истиче да им је циљ да се постројење затвори и да више не ради у насељеном месту. Каже да се за то боре пет година, колико “Кемис” ту ради.
-Коме год смо се обраћали нико није хтео да нам помогне. Прошле године ми је уништено 60 ари граорице. Рекли су ми да однесем земљу на анализу, али биљка се није сушила од земље него из ваздуха. Сада ми је пшеница црна. Да ли то треба да предам неком млину да је самељу у брашно које ће да једу нечија деца, навео је Мирковић.
Драган Ђурић каже да му је кућа удаљена два километра од “Кемиса”, али да не може да дише. Истиче да су мештани целог Мишара осетили смрад паљевине.
-Сматрам да свему овоме треба мало озбиљније приступити. Поставља се питање како је фабрика овог типа могла да добије дозволу за рад у насељеном месту. Свуда около су куће. Ово јесте индустријска зона и овде је пре била фабрика намештаја која никоме није сметала. Сад гледамо како пролазе камиони са бурадима на којима су ознаке да су унутра опасне материје, наводи Ђурић.
Инструмент за мерење постављен је у дворишту поред фабрике. Контактирали смо Министарство заштите животне средине овим поводом, а у одговору који смо добили је наведено да ће по добијању резултата мерења квалитета ваздуха инспекција предузети све мере прописане Законом.
Резултати мерења се очекују до петка.
Отпад се одлаже по највишим стандардима
“Кемис” је у уторак послао и саопштење за јавност у ком се наводи:
-Ноћас, у 2 сата и 40 минута избио је пожар у складишту пластике у фабрици за прераду отпада Кемис у Шапцу. Одмах су обавештени Ватрогасна станица Шабац и Министарство унутрашњих послова. У рекордном року пожар је локализован. Ватрогасна јединица остаће на локацији до потпуног нестанка дима.
Отпад у фабрици Кемис одлаже се по највишим европским стандардима за одлагање отпада и поседује најсавременији систем за противпожарну заштиту.
У сарадњи са Ватрогасном станицом и Министарством унутрашњих послова очекујемо информације о узроку пожара.
Захваљујемо се надлежним органима на брзој реакцији и високо-професионало обављеном послу.

М.М.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa