Инфо

7. фебруар 2019.7. феб 2019.
Деца нису тражила да се роде
ПОМОЋ ПОРОДИЦИ НИКОЛИЋ

Деца нису тражила да се роде

Мисија Црвеног крста је да помаже људима у невољи, али с друге стране да буди емпатију, саосећање , хуманост и да подстиче људску солидарност. Поштовање законских прописа највише могу да утичу на смањење броја социјалних случајева, али је одговорност и на родитељима
Црвени крст у сарадњи са Високом школом струковних студија у Шапцу организовао је хуманитарну акцију за деветочлану породицу Николић, која живи у трошној кућици у Савској улици. Представници обе институције, донирали су помоћ у виду хране, средстава за хигијену, као и фрижидер.
-У данашњим временима када често говоримо о отуђењу човека и о урушавању људских вредности, ово је прави пример хуманости на делу. Студенти Високе струковне васпитачке школе, традиционално организују различите продајне изложбе, а у сарадњи са Црвеним крстом који проналази најугроженије породице, обезбеђује у датом тренутку најпотребније – истакла је Снежана Петровић, самостална стручна сарадница Црвеног крста Шабац,
Мисија Црвеног крста је да помаже људима у невољи, али с друге стране да буди емпатију, саосећање , хуманост и да подстиче људску солидарност. Чињеница је да не могу свима помоћи. Оваквих примера има превише. Поштовање законских прописа највише може да утиче на смањење броја социјалних случајева, али је одговорност и на родитељима.
-Неколико пута до сада смо били у породици Николић. Услови живота су крајње нехумани. Ово је једна од најсиромашнијих породица у нашој околини. До скоро нису имали ни струју, те им је Ружа Поповић омогућила да се повежу са фирмом Еликсир, и користе електричну енергију преко њих. С обзиром на то да троје деце иде у ОШ “Ната Јеличић”, често им обезбеђујемо гардеробу и обућу. Јако су захвални, радују се свакој капи или половном аутићу који добију – истиче Петровићева.
Студенти Високе школе струковних студија за васпитаче, у духу будућих занимања често посећују ову породицу, али су вредно радили и на организацији Хуманитарних продајних изложби. На часовима вежби из предмета Припремни предшколски програм и Методика васпитно-образовног рада, студенти вођени менторима Маријом Лукић и Кристином Крстић развијали су идеје о начину реализације програма.
-Читав процес припреме и бенефити пружају могућност да студенти међусобно боље сарађују, функционишу као тим, развијају емпатију, и уважавају различитости других људи. Све ово не би било могуће без подршке Црвеног крста, који увидом стања на терену може да препозна коме је у датом тренутку помоћ најпотребнија – истакла је Кристина Крстић и додала да су организовањем продајних изложби социјално угроженим породицама вратили осмех на лице.
-Од зарађеног новца купили смо технику, материјал, средства и намирнице неопходне за пристојан живота деце и самохраних родитеља у Белој Реци. Један део прикупљеног новца од продајне изложбе, наменили смо и деци са простора Косова и Метохије. Доласком у породицу Николић, надам се да ћемо покренути и остале суграђане који ће такође допринети побољшању услова у којима живе и уједно вратити веру у боље сутра – истакла је Крстићева.
Развијање алтруизма, нарочито код средњошколаца и студената јесте важно како би израсли у што боље људе.
К.Ј.Ђ

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa