Инфо

7. фебруар 2019.7. феб 2019.
ФОРМИРАНО СЕДАМ ПОДРУЖНИЦА
УДРУЖЕЊА ПОТОМАКА РАТНИКА 1912-1920

Писаним трагом отргнути тамнавске бесмртнике од заборава

Чланови ће се бавити и евидентирањем споменика и спомен обележја а жеља потомака ратника је да у току 2019. године направе базу података са поузданим, валидним подацима о свим ратницима и носиоцима одликовања из тамнавског краја како би већ наредне године све то оставили будућим генерацијама у писаној форми
Недавно је у Коцељеви конституисан општински одбор Удружења потомака ратника “Тамнавски бесмртници” 1912-1920. Том приликом усвојен је и план рада ове организације и донета одлука о формирању подружница по месним заједницама.
–Формирано је седам подружница на територији Општине Коцељева. Што се тиче планова у току године ћемо обележавати значајне историјске догађаје, интензивираћемо сарадњу са школама, војним гарнизонима, историјским архивима, суседним удружењима и посебно месним заједницама и општинама. Планирамо и активности на прикупљању података о учесницима Балканских и Првог светског рата као и стварање базе података о одликованим учесницима ратова, али и прикупљање података о нашим земљацима интернираним у логоре- изјавио је председник општинског одбора Драган Ђермановић и додао да ће један од приоритета бити и омасовљење удружења.
Чланови ће се бавити и евидентирањем споменика и спомен обележја а жеља потомака ратника је да у току 2019. године направе базу података са поузданим, валидним подацима о свим ратницима и носиоцима одликовања из тамнавског краја како би већ наредне године све то оставили будућим генерацијама у писаној форми.
Седници су присуствовали председник републичког одбора Савеза удружења потомака ратника Србије 1912-1920 пуковиник Љубомир Марковић, председник окружног одбора из Шапца пуковник Слободан Живановић као и песник завичајац Живан С.Филиповић.
Обраћајући се члановима удружења пуковник Марковић је поручио да Савез хоће да инспирише кроз све облике рада, да мотивише и мобилише, те да у оквиру њега постоји 31 удружење.
–Имамо 24 окружна, шест градских и једно у Француској. Најјаче оружје је морална снага народа и њоме наоружавамо потомке ратника. Ви сте потомци славног и сјајног 6. пука. Ту смо да говоримо о њиховом бесмртном делу- истакао је пуковник Марковић који је приликом посете Коцељеви уручио споменице председнику Општине Коцељева Душану Илинчићу, пуковнику Слободану Живановићу и организацији у Коцељеви.
Весна Бошковић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa