Инфо

7. фебруар 2019.7. феб 2019.
РОТАРИЈАНЦИ У  ОДБРАНИ КУЛТУРЕ
РОТАРИ КЛУБ ШАБАЦ

РОТАРИЈАНЦИ У ОДБРАНИ КУЛТУРЕ

Протекле суботе, у организацији Ротари клуба Шабац, одржано међународно предавање хуманитарног карактера
У презентационој сали компаније „Galeb Group“, протекле суботе, одржано је међународно предавање на тему „Култура и развој: европска искуства у културном развоју и улога Ротарија“. Прилози прикупљени овом приликом, донирани су Ротари клубу Италије, погођеном временским непогодама. Предавање је одржао др Ђорђо Андриан, специјални саветник UNESCO-а, члан Академије наука, књижевности и уметности „Галилеана“ из Падове.
Импозантна радна биографија др Андриана била је чврста подлога овом предавању, на којем смо могли да чујемо пројекте планиране за следећу годину, као на пример план за повећање прихода од посета капели Скровењи у Падови.
Да би се остварили пројекти везани за културу, веома је битна, како сам каже, мултикултурална кохезија, мале инвестиције, али су креативност и идеје од пресудне важности.
-Култура се не односи само на уметност. Култура може бити култура свега, па и предузећа и бизниса, рекао је др Андријан и приметио да Град Шабац доста улаже у културу.
На наша питања о чланству српских културних наслеђа у баштини UNESCO-а, саговорник је објаснио да је то комплексно питање које захтева године рада и пажљиве анализе, али да , уз испуњење услова за стицање чланства, свакако постоји могућност да се и наша добра, нарочито она нематеријална попут ајвара или традиционалног плеса, уврсте на ову листу. На нивоу града, Шабачка тврђава је недовољна да би се предложила за чланство, али је уз добру идеју могуће осмислити ко-креативни пројекат који би то омогућио, а нашем граду свакако донео већу популарност.
Ротари клуб је један од оснивача Уједињених нација и UNESCO-a, те је његов значај за културу велики, а имали смо прилику да чујемо и обраћање председника Ротари клуба Шабац, Зорана Живковића:
-Посебна ми је част и задовољство да је Ротари клуб Шабац, у време мог мандата председника, успео да организује ово међународно предавање, на којем нас је др Ђорђо, као специјални саветник UNESCO-а, упутио у европска искуства у културном развоју, као и у улогу Ротарија на том путу.
КУЛТУРА НАЈПРОФИТАБИЛНИЈА
Др Ђорђо Андриан наводи да је важно инвестирати у културу због очувања културне баштине, али и паметно, јер ће се буџет намењен за културу следеће године удвостручити, те ће и профит неизоставно бити већи.
-Култура је најпрофитабилнија, веровали или не. Заправо, четири пута профитабилнија од аутомобилске индустрије, рекао је овај италијански стручњак.
Н. Марјановић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa