Инфо

7. фебруар 2019.7. феб 2019.
КОНФЕРЕНЦИЈА У ЦЕНТРУ ЗА СТРУЧНО УСАВРШАВАЊЕ
О ОЧУВАЊУ ВЛАЖНИХ СТАНИШТА

Борба против климатских промена

Влажна подручја су од суштинског значаја за опстанак ретких и угрожених врста птица које свој животни простор налазе поред воде, али су изузетно значајна и за човека, јер утичу и на његов опстанак. “Овај скуп је значајан због подизања свести о значају заштите влажних подручја, а укaзано је и на евентуалне проблеме са којима се можемо суочити уколико не будемо радили на њиховом очувању” навела је Марина Томић, в.д. директора Покрајинског завода за заштиту природе
Светски дан влажних станишта обележен је у петак конференцијом у Центру за стручно усавршавање на Летњиковцу. Конференцију су организовали Министарство за заштиту животне средине, Завод за заштиту природе Србије, Покрајински завод за заштиту природе, Град Шабац, Центар за стручно усавршавање и ОШ “Стојан Новаковић”. Тема је била “Очувањем влажних подручја у борби против климатских промена”.
-Увек ми је задовољство да се појавим на оваквом скупу, а овде смо се окупили са свих нивоа, и републичког и локалног. Влажна станишта и њихова заштита су значајни за све нас и сви заједно морамо да предузмемо акције на њиховој заштити. Ове године тема је везана за климатске промене и у том контексту веома је важно мислити унапред и едуковати најмлађе о климатским променама и њиховом утицају на биодиверзитет, али и на који начин биодиверзитет може да умањи последице климатских промена, истакла је Јелена Дучић из Министарства заштите животне средине.
Влажна подручја су од суштинског значаја за опстанак ретких и угрожених врста птица, које свој животни простор налазе поред воде, али су изузетно значајна и за човека, јер утичу и на његов опстанак. Обезбеђују залихе пијаће воде, штите од плављења и утицаја временских непогода, обезбеђују храну... Влажна подручја су све реке, језера, баре, мочваре, и слично.
-Постоји напредак по питању схватања значаја очувања животне средине, што се на терену можда и не уочава на први поглед, али процес едукације је спор, али достижан. Завод за заштиту природе Србије започео је систематско истраживање Свете Горе и Хиландара и живог света на том подручју, навео је Данко Јовић из Завода за заштиту природе Србије, који је у петак представио управо жива бића влажних станишта Свете Горе, односно водоземце и гмизавце који насељавају ово подручје.
Због међународног значаја овог питања 1971. године у иранском граду Рамсару усвојена је Рамсарска конвенција о сарадњи између држава на заштити влажних подручја. Србија има 10 подручја од међународног значаја на листи, а као 11. је номинован Ђердап. Нама најближи су Обедска бара и Засавица.
-Овај скуп је значајан због подизања свести о значају заштите влажних подручја, а укaзано је и на евентуалне проблеме са којима се можемо суочити уколико не будемо радили на њиховом очувању. Едукација је полазна основа за све даље активности. Изузетно је важно упознати јавност и са проблемима са којима се ми суочавамо приликом вршења заштите ових подручја, навела је Марина Томић, в.д. директора Покрајинског завода за заштиту природе.
Ученици ОШ “Стојан Новаковић” приредили су изложбу својих ликовних радова чија је тема била у складу са овом конференцијом. Њихова наставница биологије и помоћник директора Марија Ђерић, истакла је да је на сликама приказана чиста и незагађена природа и изразила наду да ће одрасли следити тај пример.
-Наша школа је један од организатора овог скупа који је настао као резултат вишегодишње сарадње са Заводом за заштиту природе и част нам је што смо део овог програма. Наши ученици су имали прилику да на изложби покажу не само таленат за сликарство него и велику љубав према природи, рекла је Марија Ђерић.
Конференцију је у име Града Шапца отворио председник Скупштине града Немања Пајић.
М.М.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa