Инфо

7. фебруар 2019.7. феб 2019.
ОДЕЉЕЊЕ ЗА ПОЉОПРИВРЕДУ ГРАДА ШАПЦА

Кап по кап у ратарству

Одељење за пољопривреду започело је са представљањем нове мере подстицаја "Наводњавање кап по кап" кроз серију трибина у сеоским месним заједницама.
Са овом мером, која има за циљ да помогне пољопривредницима да унапреде производњу ратарских култура и увећају приносе, најпре су упознати мештани Змињака, Скрађана и Петловаче, као и становници Мишара, Миокуса, Мрђеновца, Орашца и Липолиста.
Земљорадник из Штитара Душан Тугекџић је један од људи који у својој производњи користи систем „кап по кап“.
- Оно што је занимљиво за ову методу је да се на тај начин обезбеђују стабилни и високи приноси кукуруза и соје. Ово треба имати у виду нарочито због све присутнијих кризних периода током летњих месеци – истакао је Туфегџић.
Светозар Марковић, члан Градског већа задужен за пољопривреду, напоменуо је да се у шабачком крају кукуруз сеје на око 60.000 хектара.
- Приноси се доста разлику у зависности од примене агротехничких мера. Много тога, такође, зависи и од падавина. Наводњавање „кап по кап“ омогућава оптималан начин за развој биљака и плода, а приноси се могу дуплирати. На тај начин приноси могу премашити рекордну цифру од 14 тона кукуруза, односно, четири тоне соје – истакао је Марковић.
Одељење за пољопривреду града Шапца већ има пуно искуства са наводњавањем „кап по кап“ у Поцерини пошто је у протеклих десетак година за субвенцију ове мере уложено око 100 милиона динара. На тај начин је обезбеђен овај систем за око 600 породица у Поцерини.
За све пољопривреднике који желе да се детаљније упознају са овом мером, а нису у прилици да присуствују трибинама које ће бити организоване у наредном периоду, све информације могу добити у Одељењу за пољопривреду.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa