Инфо

14. фебруар 2019.14. феб 2019.
Фото: Ј. Радојевић/Ј.Ивановић

Фото: Ј. Радојевић/Ј.Ивановић

НОВАК ЂОКОВИЋ ОТВОРИО ВРТИЋ У ПРЊАВОРУ

Верујемо у снове

Најбољи тенисер света Новак Ђоковић, са супругом Јеленом, у уторак је посетио Прњавор. Разлог њиховог доласка било је отварање вртића у чију реконструкцију је Фондација “Новак Ђоковић” уложила више од 32,5 милиона динара. Вртић, који је извлачењем из шешира понео име “Колибри”, похађаће више од 150 деце, не само из Прњавора него и села која му гравитирају. Ово ће бити први вртић у Србији на сеоском подручју који ће имати јаслену групу
Некадашња зграда “Дома здравља” потпуно је реконструисана. Простор од 700 квадрата опремљен је новим намештајем, дидактичким материјалом и играчкама. Замењене су све инсталације, а урађено је и ново игралиште у дворишту. Укупно је у овај пројекат уложено 32.761.460 динара, а вртић ће радити у оквиру Предшколске установе “Наше дете”.
Како је навела Јелена Ђоковић, која је и глобални председник Фондације, већ дуго су желели да посете Прњавор. Истакла је да су препознали снажну вољу и жељу мештана да се удруже на остварењу овог пројекта.
-Ви сте имали сан, а ми верујемо у снове. Трудимо се да овим малим људима омогућимо да порасту у велике људе. Они су будући лидери друштва. Значајно је да се сви ујединимо и помогнемо им да постану најбоља верзија себе. Један родитељ није довољан да се подигне једно дете. Идеални услови су два родитеља и што већа подршка. Видим по својој деци да њихово одрастање није битно само за мама и тате, него и за баке и деке, а овде се цело село ујединило , рекла је Јелена Ђоковић.
Вртић у Прњавору је 43. који је Фондација отворила, а ту ће бити реализован и 12. пројекат Школице живота. Ради се о првом пројекту Фондације који поред обнављања вртића подразумева и едукацију васпитача. Схватили су значај раног развоја код деце за све њихове касније активности. Новак Ђоковић је срећан што због погодности које бављење врхунским спортом носи са собом може да помогне најмлађима у својој земљи.
- Трудим се да уживам у свему што радим, и када тренирам и када се одмарам. Захвалан сам што имам прилику да се бавим спортом који волим и будем јако успешан у њему, али и да тај успех и статус у спортском свету искористим као платформу да ширим свест о ономе до чега је мени стало. Фокус наше Фондације је усмерен ка Србији. Желимо да улажемо у превенцију, а не у рехабилитацију. То је улагање у свачију будућност. Образовање је кључ, основа и стуб друштва и свега другог. Рани развој ту игра значајну улогу. Игром случаја, ми смо ти који се залажу за ширење те свести, али не желимо то да радимо сами. Желимо да се и други прикључе, оснивају фондације и покушају да досегну до што већег броја људи, рекао је Ђоковић.
ПУ „Наше дете“ отварањем овог вртића, поред „Школице живота“ добила је и три нове групе целодневног боравка. Фондација је оранизовала и обуку за 30 васпитача који ће реализовати програме школице живота. Директорка ПУ Садра Мићић сматра да ће се на овај начин побољшати услови за квалитетан рани развој и одрастање деце.
-Овај вртић се разликује од других јер је модерније опремљен и у њему су савремена дидактичка средства која су предуслов за правилан рани развој детета. Деца која буду боравила овде имаће један нов приступ и савремено предшколско васпитање и образовање. Овај вртић представља велику подршку за породице Прњавора и околних села, а стручно оспособљавање за запослене значајно је за даљи напредак рада целе установе, рекла је Сандра Мићић.
Уговор о сарадњи између Фондације и Града потписан је у априлу прошле године, али је иницијатива покренута још 2016. године. Пројекат не би било могуће реализовати без подршке и помоћи Градске управе. Поред градоначелника Шапца Небојше Зеленовића, отварању вртића присуствовали су и председник Скупштине града Немања Пајић и заменик градоначелника Душан Костадиновић. Представници обе стране исказали су изузетно задовољство заједничким радом и сарадњом.
Градоначелник Шапца Небојша Зеленовић захвалио се Фондацији „Новак Ђоковић“ и истакао да је ово велики дан не само за Прњавор, него и села у околини, али и за сам град Шабац.
-Ми у нашем граду нисмо навикли да добијамо овако велике и вредне поклоне. Навикли смо да се боримо за оно што верујемо да нам припада и до сада смо били успешни у тој борби. Верујемо да ће та борба донети још нових важних и великих пројеката у наш град и да ће ово бити једно пристојно место за живот, без обзира да ли се неко налази 30 километара од града или у центру града.Сви имају право да живе пристојно,нарочито деца која почињу свој живот, као и сви који планирају своје породице на територији Шапца, рекао је градоначелник и поручио Фондацији да су помажући Предшколској установи помогли и остварењу локалне политике модерне школе. Навео је да су се отварањем овог вртића стекли услови да Основна школа буде у једној смени.
-Све ово није могло да се деси без Савета Месне заједнице Прњавор и мештана који су рекли да им је вртић најважнији. Они су одлучили и да буде у овој згради, истакао је градоначелник.
Директорка Фондације „Новак Ђоковић“ Маја Кремић захвалила се градоначелнику, Граду Шапцу и Предшколској установи на добродошлици и доброј сарадњи. Исткала је да су њихови циљеви исти као и циљеви које је навео градоначелник Зеленовић, а то је да свако има добре услове за живот, а нарочито најмлађи.
-Ми као Фондација смо се искрено трудили да ово буде један функционалан, леп простор за децу, где ће они моћи да се играју, уче и да постигну своје пуне потенцијале. Пратимо светске трендове и ова деца ће имати најбоље могуће васпитање и негу, рекла је Маја Кремић, национална директорка Фондације „Новак Ђоковић“.
Вртић „Колибри“, први сеоски вртић на територији Шапца, посебан је и по томе што је први вртић који је Фондација отворила, а који је име добио извлачењем из шешира.
Колико је за мештане био значајан овај дан показује и то што су се неки од њих пењали на кровове кућа само како би могли да испрате долазак Новака и Јелене Ђоковић. Показало се, ипак да је ово ризиковање било беспотребно, јер су сви који су желели Ђоковиће могли да виде испред вртића, а уз то и да се поздраве, фотографишу и попричају са њима.
Као сав нормалан свет
Новака Ђоковића на уласку у Прњавор дочекао је билборд добродошлице, а у дворишту вртића велики број деце и младих дошао је да види свог идола. Ђоковић је том приликом још једном доказао да не пати од синдрома звезде. Стрпљиво се поздрављао са децом и потписивао им аутограме.
Током програма отварања предшколска група деце извела је кореографију припремљену за овај дан. Тенисер се потом нашалио да жели да се пријави за плесну групу, а та жеља му је одмах испуњена, јер је наредна музичка тачка подразумевала да у њој сви учествују, па су са децом заиграли и Новак и Јелена, али и представници Градске управе.
Касније, током обиласка објекта, Ђоковићи су са полазницима вртића цртали, правили фигуре од пластелина, а за успомену су понели цртеже које су добили од њих.

Нико не сме бити
заборављен
Јелена Ђоковић је изјавила да овај вртић показује мештанима Прњавора да нису заборављени.
-Деца нас уједињују. Доводе нас на нека места на која нисмо очекивали да ћемо ићи. Мештани су нам скренули пажњу да Прњавор није на крај света и да није тешко доћи до њих. Наша мисија је да сва деца имају исте услове и да села и мања места не остану заборављена. Ми настављамо да радимо, јер нам статистика не иде у корист. Више од половине деце у Србији нема прилику да иде у вртиће и предшколско што је забрињавајуће. Истраживања су показала да је узраст до шесте године веома битан за њихов развој и све подухвате у животу, навела је Јелена Ђоковић.
М. Мијаиловић

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa