Инфо

14. фебруар 2019.14. феб 2019.
СЕДНИЦА ОПШТИНСКОГ ВЕЋА

ЗА ПОМОЋ У КУЋИ СТАРИМ ЛИЦИМА 4,1 МИЛИОН ДИНАРА

Веће је усвојило предлог одлуке о реализацији локалног буџета у делу планираних расхода за услуге социјалне заштите у текућој години на основу које ће се финансирати услуга “Помоћ у кући за одрасла и старија лица”. Нови закон о основама система образовања и васпитања који је донет прошле године обавезао је локалне самоуправе да донесу акт о мрежи јавних основних школа. Општинско веће разматрало је предлог ове одлуке као и елаборат о плану развоја мреже према којој је број и просторни распоред школа на подручју коцељевачке општине остао исти
Прва овогодишња седница Општинског већа Коцељева одржана је прошле среде, а на дневном реду нашао се, између осталог, извештај о раду председника општине у 2018. Приликом обраћања члановима Душан Илинчић је издвојио улагање у путну инфраструктуру, не само на општинским већ и на некатегорисаним путевима и најавио наставак радова на појединим саобраћајним деоницама у овој години. Осим тога речено је да су значајна улагања у реконструкцију и изградњу ниско-напонске мреже у бројним месним заједницама и најављена адаптација школе у Каменици и изградња фискултурне сале у овом селу као један од највећих пројеката у 2019. години чија је предрачунска вредност преко сто милиона динара.
–То је један мегаломански подухват који ће се радити у Каменици. На свим пољима и у свим сегментима се ради системски и свеобухватно- рекао је председник општине Коцељева.
Веће је усвојило предлог одлуке о реализацији локалног буџета у делу планираних расхода за услуге социјалне заштите у текућој години на основу које ће се финансирати услуга “Помоћ у кући за одрасла и старија лица”.
–Овом одлуком утврђен је приоритет услуга социјалне заштите које ће се у општини Коцељева реализовати, односно финансирати из средстава наменских трансфера буџета Републике и изворних прихода јединица локалне самоуправе. Ми смо се као и претходних година определили да финансирамо услугу “Помоћ у кући за одрасла и старија лица”. Планирамо да ћемо у овој години од Министарства рада, запошљавања и социјалне политике добити 2.850.000, док је из буџета Општине предвиђено 1.250.000 што је укупно 4,1 милион динара- објаснио је начелник Одељења за општу управу и јавне службе Радован Ранисављевић.
Чланица већа Радмила Пимић затражила је да се размисли о финансирању услуге “лични пратилац детета”.
–Ми заиста у школи имамо потребе за поједине ученике који су укључени у инклузију за личног пратиоца. Мени се чини да је требало да некаква молба родитеља стигне у општинско веће. Сматрам да имамо потребе за овом услугом и да треба и о томе да размишљамо. У школи је заиста потребан лични пратилац јер имамо деце са којима је отежан рад, без обзира на сву подршку коју школа има у смислу педагога, психолога...- истакла је Пимић и оценила да, када су деца у питању, ништа није скупо.
Ранисављевић је потврдио да је на адресу Центра за социјални рад стигла иницијатива упућена од стране родитеља који имају децу са сметњама у развоју за увођење личног пратиоца или персоналног асистента.
–То су две најскупље услуге из области социјалне заштите. Ми имамо потпуну слободу да трансферна средства која држава опредељује усмеримо у неку од услуга. Према постојећој одлуци о социјалној заштити коју је скупштина Општине донела пре неколико година код нас је само услуга помоћи у кући старијим лицима наведена и разрађена. Ако би се определили за услугу личног пратиоца или персоналног асистента ми бисмо морали мењати ту одлуку и реализација ове услуге би захтевала додатна средства у буџету- образложио је начелник одељења за општу управу и јавне службе.
Председник већа и први човек коцељевачке Општине Душан Илинчић сматра да је ову проблематику неопходно сагледати у потпуности, утврдити колико деце има потребу за увођење личног пратиоца, распитати се на који начин функционишу сличне општине, које моделе су примениле, па се тек на основу потпуне информације о овој теми може разговарати и доносити одлука.
НЕИЗВЕСНА СУДБИНА
СЕОСКИХ ШКОЛА
Нови закон о основама система образовања и васпитања који је донет прошле године обавезао је локалне самоуправе да донесу акт о мрежи јавних основних школа. Општинско веће разматрало је предлог ове одлуке као и елаборат о плану развоја мреже према којој је број и просторни распоред школа на подручју коцељевачке општине остао исти.
–Ми имамо једну основну школу која има пет осморазредних одељења и девет четвороразредних издвојених одељења. Аргументи за овакву мрежу основних школа нису на нашој страни из разлога што знамо да нам се број становника у општини а тиме и број деце из године у годину смањује. Међутим, иако нам посебно у делу где су нам четворогодишње школе у малим местима аргументи не иду у прилог, ипак предлажемо да се оваква одлука донесе и достави министарству на сагласност- изјавио је Ранисављевић у уводном излагању и подсетио да надлежно министарство као и Влада Републике Србије хоће да рационализују комплетну мрежу у држави, посебно мале школе са једним или два ученика. Зато је важно, рекао је начелник Одељења за општу управу и јавне службе, да се елаборат у закључном делу допуни у виду образложења и истицања чињенице да ђаци у појединим малим сеоским школама путују и по неколико километара до ње те би њихово гашење и пребацивање ученика у најближе осморазредне представљало додатно оптерећење за децу и родитеље.
–Ако би се оне укинуле тај пут до школе би у појединим ситуацијама био и до десетак километара. То би и нама, као локалној самоуправи, стварало додатне проблеме. Треба организовати аутобуски превоз који и сада није нешто посебно организован у мањим местима. Практично да га и нема. Ако нам се угаси четвороразредна школа то аутоматски значи да нам се и село гаси. Морамо да учинимо напоре да поред свега очувамо четвороразредне школе које сада имамо. Знамо да су нам већ угашене школе у Суботици и Бресници јер нисмо имали деце. Ми смо уложили средства да реновирамо школе и све ћемо то имати као аргументе да пробамо да сачувамо овакву мрежу школа- најавио је Ранисављевић.
Радмила Пимић, чланица већа и учитељица у коцељевачкој Основној школи подсетила је на константно опадање броја ученика и позвала надлежне да учине све што је неопходно како би задржали сеоске школе.
-1993. године у Малом Бошњаку је било 26 ученика. Сада је само један. Министарство ће бити јако ригорозно што се тиче задржавања тих школа. Морамо да уложимо све снаге да нашу децу задржимо у својим селима јер надлежне неће интересовати Бошњак који је пет километара удаљен од Коцељеве, или осморазредно одељење у Свилеуви које је удаљено 12 км, а у петом разреду има само три ученика. Од првог до осмог разреда не знам да ли их има 55-56. У Каменици још мање. Предстоји велика борба да се задрже школе управо због свих улагања у њих. Треба радити и на неки начин мотивисати родитеље да своју децу уписују у школе у свом селу. Ми имамо децу из Дружетића која долазе у матичну школу у Коцељеву, из Малог Бошњака...Када то не би било тако у свим селима би било по 3-4 ученика више што је много јер ако сада имате једног ђака у Бошњаку замислите да их је пет- образложила је Пимић.
Председник Општине је подсетио да се у школске објекте улаже у циљу њиховог опстанка јер је један од предуслова да се то и учини да школа буде условна за наставу и боравак деце у њој.
В. Бошковић

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa