Инфо

14. фебруар 2019.14. феб 2019.
МИНИСТАР РУЖИЋ СЕ РУГА ИСТИНИ У ЛИЦЕ
САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

МИНИСТАР РУЖИЋ СЕ РУГА ИСТИНИ У ЛИЦЕ

Поводом гостовања министра државне управе и локалне самоуправе Бранка Ружића у емисији „Прессинг“ Телевизије Н1, у уторак 12. фебруара, градоначелник Шапца Небојша Зеленовић, председник странке Заједно за Србију и један од оснивача Савеза за Србију, огласио се саопштењем
Град Шабац, Општине Параћин и Чајетина упутили су Министарству јасно дефинисане захтеве: Тражимо поштене и слободне изборе, какви у Србији не постоје од 2012. године.
Тражимо да се примењује Закон о финансирању локалних самоуправа и Закон о буџетском систему, јер је то питање од важности за све градове и општине у Србији.
Поднели смо заједнички предлог да се формира радна група за изборна правила која би била стручна и изабрана по паритетном систему. У предлогу је наведено да у име покретача иницијативе, а то су Град Шабац и општине Чајетина и Параћин, групу предводи проф. др Весна Ракић Водинелић.
Министарству смо упутили и захтев да се утврде јасни и објективни критеријуми за број запослених у локалним самоуправама.
У маниру свог шефа, Александра Вучића, министар се овим захтевима руга у лице.
Положај општина и градова у којима на власти није Српска напредна странка (СНС) са својим коалиционим партнерима, важна је тема не само за земљу у којој живимо, него и за Савет Европе. О притисцима и дискриминацији ових локалних самоуправа сам говорио на седници Конгреса регионалних и локалних власти Савета Европе, у Стразбуру прошле године, а о истим темама се говорило и на заседању овог тела у фебруару у Београду.
Председник Комитета за мониторинг Конгреса локалних и регионалних власти Савета Европе Лин Вербек изјавио је приликом боравка у Београду да ће о стању у Србији бити организован постмониторинг, док је Министарство државне управе и локалне самоуправе ову информацију демантовало.
Вербек је јасно рекао да је на састанку са министром Ружићем разговарао о увођењу постмониторинг мисије у Србију и да је том приликом министар исказао спремност да размотри ову могућност.
Ипак, потпуно у складу са политиком Вучићевог лагања о свему, свакоме и свачему, Министарство државне управе и локалне самоуправе саопштило је да на састанку Ружића и Вербека није било речи о организовању постмониторинга у Србији.
То је озбиљан дипломатски скандал. Питамо се кога обмањује министар Ружић? Да ли покушава да превари Комитет, или свог шефа Александра Вучића, или све грађане Србије?
Градоначелник Шапца Небојша Зеленовић, председник странке Заједно за Србију и један од оснивача Савеза за Србију

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa