Инфо

14. фебруар 2019.14. феб 2019.
Где има дима...
ГРАЂАНИ И ДАЉЕ УЗНЕМИРЕНИ ЗБОГ ПОЖАРА У “КЕМИСУ”

Где има дима...

Мештани Мишара траже затварање постројења, а позивају и становнике околних места да им се придруже. “На мерном месту на локацији у самом насељеном месту измерено је 54 μг/м3, што је на граници стандардних вредности од 50 μг/м3. На локацији која се налазила у правцу простирања дима измерена вредност је износила 201 μг/м3 што је повишена вредност”, стоји у саопштењу “Кемиса” по добијању резултата мерења ваздуха
Пожар који је прошле седмице избио у постројењу фирме за складиштење и третман опасног и неопасног отпада “Кемис” до закључења овог броја још увек није био у потпуности ликвидиран. Слаб дим се и даље појављивао из хале од 6.000 квадратних метара у којој је складиштен отпад. Ватрогасци су даноноћно дежурали поред хале контролишући да не дође до неке непредвиђене ситуације. Када дим потпуно престане да се појављује моћи ће да се обави истрага о узроцима пожара.
Подсећамо, пожар је избио у ноћи између прошлог понедељка и уторка око три сата ујутру. Мештане су пробудиле и јаке детонације које су се чуле из постројења. Како је тада навео директор “Кемиса” Зоран Миловановић у постројењу су се налазила пластична бурад са остацима уља и зауљене крпе, а да им је складиште опасног отпада у Бачкој Паланци.
Брзом интервенцијом великог броја ватрогасаца, који су дошли и из околних општина, ватра је стављена под контролу. Ипак, због јаке ватре метална конструкција крова се искривила и урушила па ватрогасци нису могли да уђу унутра и гасе, па је густ дим данима излазио из фабрике.

Мишарци: Нису више
добродошли
Мештани Мишара траже затварање постројења, а позивају и становнике околних места да им се придруже. Да су се они питали, фирма овакве делатности никада не би ни почела ту да ради.
“Кемис” је регистрован за складиштење и транспорт неопасног отпада у Шапцу. Ванредна инспекција Министарства заштите животне средине ненајављено је посетила ово постројење 13. августа, по пријави мештана. Њихов извештај је показао да нису утврђене никакве неправилности у раду. Наведено је да постоји котао, али да се он користи у зимском периоду за грејање, а да инспекцијски надзор није показао да је у њему спаљивано ишта сем дрвета.
Мештани су ипак другачијег мишљења. Тврде да се отпад спаљује ноћу и да лети због смрада не могу да отворе прозоре.
Савет Месне заједнице Мишар у недељу је имао ванредну седницу после које су послали допис надлежном Министарству. Затражили су затварање фабрике, спречавање било какве активности у циљу обнављања њеног рада, затражили извештаје о степену загађености и да им се доставе на увид дозволе за рад.
-Окупљаћемо се док не решимо наш проблем који траје годинама. Покушавали смо и претходних година ово постројење да изместимо, али нисмо могли. Они су увек имали све потребне дозволе за рад фабрике иако је то у густо насељеном месту. Видећемо шта ће нам сада министар одговорити, каже Дарко Николић, члан Савета МЗ Мишар.
“Кемис” је отворен на месту некадашње “Јеле”. Мештани кажу да нису имали проблема док је ова фирма радила на истом месту. Што се њих тиче, “Кемис” овде више није добродошао.
-Било је јако лепо живети у Мишару раније, али од када се појавила ова фабрика људи који су у најближој околини имају велике проблеме. Симптоматично је јер се непријатни мириси шире ноћу. Током дана нема тих проблема, или их има врло ретко. Дефинитвно нећемо ово више да дозволимо у нашој животној средини. Можемо да чекамо све дозволе, провере загађености, али што се нас тиче, фабрика овде више не може да ради. Када је избио пожар било је експлозија и делови су падали 400-500 метара даље. Ми немамо никакав увид шта се овде све лагеровало. Пластика и уље из моторних возила горе тешким загушљивим пламеном, али не експлодирају, истиче мештанин Предраг Јовановић.
Проблеме после пожара осетили су и радници фирми које се налазе у близини. Дим је ишао директно на њих, али процес производње није обустављан.
-Људи су радили под маскама, оним обичним папирним које нису баш много помагале. Неки су стављали шалове на уста. Кашљали смо, пили воду да дођемо себи. Густ дим се најмање четири дана ширио испед фирме, каже један од запослених.

Шабачки еколози:
Да се више не понови
Грађане су подржале и шабачке еколошке организације. Шабачки еколошки покрет сматра да се ради о озбиљном угрожавању животне средине, пре свега са становишта загађења ваздуха у непосредној близини, односно Мишару.
-Покрет разуме и подржава оправдане захтеве грађана да се питање загађења од те фабрике реши, јер она представља опасност и без акцидента. Надлежни органи што пре треба да изађу пред јавност и да им дају информације о узроцима и последицама овог акцидента и да схвате озбиљно бојазан грађана Мишара да им наведена фабрика угрожава и живот и као таква да ли може на тој локацији уопште даље постојати. Шабачки еколошки покрет ће подржати све акције које имају за циљ да живимо у једном од најчистијих градова Србије у ком постоји индустрија, каже Трифун Дробњак из Шабачког еколошког покрета и апелује на све привредне субјекте и предузетнике да својим активностима не угрожавају животну средину и да ангажују стручне људе који управљају њиховим постројењима и имају јаку свест о значају здраве животне средине, јер ће им се то вишеструко вратити.
Др Дејан Павловић, председник Покрета Зелени Шабац каже да треба урадити све да се овако нешто више не понови.
-Треба проверити сва постројења која раде и Индустријској зони од новог моста до мишарског брда, да ли раде у складу са прописима и да ли угрожавају животну средину, а ако треба прописе и пооштрити. Инспекције морају редовно да врше надзор. Ово није први еколошки акцидент који се десио, каже др Павловић.

„Кемис“: Предузели све законом прописане мере
По добијању резултата мерења ваздуха компанија “Кемис” је медијима доставила саопштење у ком се наводи:
-Након локализације пожара који је 5. фебруара избио у складишту фабрике за прераду отпада Кемис у Шапцу, компанија је, у сарадњи са надлежном републичком Инспекцијом за заштиту животне средине предузела све законом прописне мере. У складу са прописима компанија је ангажовала сертификовану установу за мерење утицаја на животну средину - Завод за јавно здравље Панчево. Ова установа је поставила уређаје за мерење утицаја након чега је издала званични извештај о резултатима. У циљу праћења квалитета амбијенталног ваздуха на два мерна места извршено је узорковање ради одређивања двадесетчетворочасовне концентрације суспендованих честица фракције ПМ10 која се у овим ситуацијама мери. Мерна места су одређена у зависности од правца дувања ветра и простирања дима, а у консултацији са Републичким инспектором заштите животне средине. Мерно место бр. 1 постављено је у правцу простирања дима, супротно од насеља, ка реци Сави, а мерно место бр. 2 постављено је у правцу насеља, у дворишту породичне куће. На мерном месту на локацији у самом насељеном месту измерено је 54 μг/м3, што је на граници стандардних вредности од 50 μг/м3. На локацији које се налазила у правцу простирања дима измерена вредност је износила 201 μг/м3 што је повишена вредност, стоји у саопштењу.
Наведене суспендоване честице приликом удисања нападају људски респираторни систем. Не могу се избацити из плућа, него се инкорпорирају у ћелије плућа. Зависно од имуног система, организам на њих не мора реаговати, али могу изазвати и озбиљне болести.
-На основу добијених налаза можемо да закључимо да се велика количина загађујућих материја ослободила у ваздух. Остаје да сачекамо резултате мерења узорака земљишта да видимо да ли су загађене и подземне воде и да ли ће евентуално доћи до загађења пољопривредних производа, каже др Дејан Павловић.
Слично постројење фирме “Кемис” 2017. године се запалило и у Словенији.
Планирају додатне анализе
-С обзиром да су први испитани узорци узети непосредно након пожара, мерење количине суспендованих честица ће бити урађено још у два наврата. Уређаји су постављени на истим локацијама, а следеће мерење ће бити обављено идуће недеље.
Такође, иако по закону није обавезана, компанија Кемис додатно је ангажовала акредитовану лабoраторију “Анахем” у циљу испитивања узорака земљишта и воде. О резултатима овог испитивања такође ћемо обавестити јавност.
Подсећамо, компанија Кемис већ је најавила да ће након што надлежни органи заврше са испитивањем узрока пожара на терену, у потпуности санирати локацију у складу са највишим стандардима струке. Иако послује у складу са најсавременијим стандардима и примењује све расположиве и законом прописане процедуре у раду, предузеће и додатне мере заштите након завршетка радова на локацији, наводе у Кемису.
М.М.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa