Инфо

14. фебруар 2019.14. феб 2019.
Сви смо ми легитимне мете
МАРКО ЈАКШИЋ, ОРГАНИЗАТОР ГРАЂАНСКИХ ПРОТЕСТА НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ ЗА “ГЛАС ПОДРИЊА”

Сви смо ми легитимне мете

Најава могућности одржавања протеста довела је до тога да Марко Ђурић моментално дође и проведе највише времена на Косову и Метохији. Опасности су превелике, посебно су занимљиви покушаји пребројавања учесника, њиховог омаловажавања и дискредитације. Срби који се не слажу са политиком СНС осећају се као ранохришћани у Римском царству
Као бомба је одјекнула вест о томе да је један млади човек из Косовске Митровице одлучио да организује грађанске протесте #1од5 милиона у свом граду. Уследили су најмонструзнији напади на Марка Јакшића (35), члана Грађанске иницијативе СДП Оливер Ивановић, који се дрзнуо да у епицентру моћи Српске листе организује протесте. Протест је најпре организован у Косовској Митровици, а затим и у Грачаници.
У разговору за Глас Подриња, Јакшић управо и говори о тешкоћама и опасностима које носи чин организације и одржавања протеста на територији Косова и Метохије.
- Прилично је тешко и опасно. Сама најава могућности одржавања протеста у Косовској Митровици довела је до тога да Марко Ђурић моментално дође и проведе највише времена на Косову и Метохији од када је постављен за директора канцеларије за јужну провинцију. Поред тога, отворио је незавршену бању у Бањској, поделио по други пут кључеве већ подељених станова, и организовао контрамитинг дан пре протеста. Притисак на људе који су хтели да учествују у шетњи, која је за циљ имала да укаже на трагичну судбину Оливера Ивановића био је невероватан. Претње отказима, ''добронамерни савети'' да се од такве активности одустане, чак су препадали људе због ''лајкова'' на Фејсбуку. Врло ненормалне околности. Са тим се нико не сусреће у осталим градовима Србије где се протестује, сигуран сам. Али показало се да није немогуће организовати протест.
Опасности су превелике. Изјаве које су и пре и после протеста и у Косовској Митровици и у Грачаници имали и председник Вучић и Марко Ђурић су такве да и организаторе и учеснике таргетирају као издајнике и противнике Србије (што је такав нонсенс), чиме стварају ситуацију да је свако од нас легитимна мета. Посебно су занимљиви покушаји пребројавања учесника, њиховог омаловажавања и дискредитације што би значило да протести у Косовској Митровици и на Космету баш погађају председника Вучића.
Са каквим се све проблемима сусрећете у оргнизацији и спровођењу протеста?
- Осим напред побројаних проблема, постоји и низ других. Застрашивање и уцењивање оних који су се изјаснили да би шетали или оних за које су проценили да би према својим убеђењима учествовали је нешто чиме би се и руководство у Северној Кореји поносило. Па, на најављеној маршути шетње је било распоређено више лица са задатком да снимају учеснике скупа за потребу Српске листе, општине, Канцеларије за КиМ, односно за класично разрачунавање са учесницима шетње.
Неки од учесника протеста у Северној Митровици су позвани да писмено и усмено објасне зашто су учествовали у шетњама у Митровици и Грачаници?
- Јесте, тачно је. За сада, неколико учесника протеста у Косовској Митровици који су запослени у институцијама Републике Србије су добили позиве да се писмено изјасне у вези са учешћем у шетњи. Желим да верујем да је то лудило локалних лидера Српске и уједно СНС-а, који су пољуљани неочекиваним бројем слободних људи у овом граду, те да неће бити отпуштања тих људи. Свакако тако нешто би било противправно и у судским поступцима ти људи би успели да докажу да су у праву, иако је правда пред нашим судовима мало спорија. Чини ми се да су ти позиви који су се ипак појавили на друштвеним мрежама и тиме постали доступни широј јавности, сами по себи контрапродуктивни за Вучића и његову власт. Таква репресија може само да омасови већ постојеће протесте.
Очекујете ли неку још јачу врсту репресије због протеста?
- Априори није могуће одбацити такву могућност. Ови позиви од стране послодаваца за изјаве због активности ван радног времена, лако могу постати и откази, јер су власти овде најбахатије и најбезобзирније. Не бих искључио ни физичко насиље или нападе, јер нпр. Оливер није страдао у току кампање већ кад су избори завршени, односно кад је медијска пажња била на нижем нивоу. С тим да би тако нешто ишло на душу Марка Ђурића који је уствари комесар за јужну покрајину и који је својим активностима показао да је задужен за гушење протеста #1од5милиона на Косову.
Каква је уопште ситуација са српским становништвом на КиМ?
- Лоша. Врло лоша. У току је тихи егзодус Срба са Косова. И јужно од Ибра, где је масовнији, и са Севера Косова где је тај процес нагло започео после Оливерове смрти. Сликовити пример је драстично мањи број студената него претходних година, или број рођених беба који је прошле године скоро за 50% мањи у односу на 2011. годину која је била кризна, односно година барикада. Уколико се овај тренд не заустави, за неколико десетина година више неће бити Срба на Косову и Метохији. И о томе ћути и власт, и опозиција, и читава јавност у Србији.
Како се осећају Срби који се не слажу са политиком актуелне власти у Србији?
- Као ранохришћани у Римском царству. Неспорно је да Александар Вучић, СНС тј. Српска листа имају већину међу Србима на Косову, али је оно што они раде да угуше политичи плурализам међу нама застрашујуће. И за то не штеде начине. Први и главни је новац. Поткупљивање, запошљавање или постављање на одговорна места. Уколико новац није ефикасно средство, онда су ту претње. Ако и оне не делују онда се деси да нечији аутомобили изгоре, изгоре и објекти политичких организација као ономад просторије покрета ''Отаџбина'' или ''СДП-а'', или неко буде нападнут у мраку као кандидат за посланика у Скупштини Косова Дејан Недељковић. У таквој атмосфери перманентне агресије, огромна већина људи се повлачи у себе, о политици и актуелним дешавањима говори шапатом, слободна мисао постаје као секташење.
Н. К.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa