Инфо

14. фебруар 2019.14. феб 2019.
ИЗМЕЂУ МИТОЛОГИЈЕ И АСТРОЛОГИЈЕ

Хирон, рањени исцелитељ (1)

У грчкој митологији, Хирон је син Хрона и океаниде Филире, један од кентаура, митског народа полуљуди-полукоња из Тесалије. За разлику од осталих кентаура, био је мудар и племените нарави. Живео је у пећини на Мелејском рту, на обронцима брда Пелион, где је подучавао уметност и науку. Син његове ћерке Енејиде био је Пелеј, отац јунака Ахила. На Пелејевој свадби са богињом мора, Тетидом, избио је сукоб између богиња Хере, Атине и Афродите, који је, према легенди, довео до избијања Тројанског рата.
Један од највећих Хиронових пријатеља био је јунак античких митова, Херакле, који је, несрећним случајем, изазвао Хиронову смрт. Када је, по налогу микенског краља Еуристеја, Херакле пошао у лов на еримантског вепра, зауставио се код свог пријатеља, кентаура Фола, који је, у част доласка Херакла, приредио гозбу и отворио велико буре вина. Вино је било у власништву кентаура, који су дотрчали и напали Фолову кућу. Херакле се у том сукобу ставио на Фолову страну и ватреним цепаницама отерао кентауре на Пелопонез. Сакривене у Хироновој пећини, Херакле је гађао кентауре отровним стрелама, а једна је, несрећним случајем, погодила и Хирона. Колико год да се Херакле трудио да га излечи, није успео, стреле су биле натопљене отровом из жучи Хидре, против кога није било лека. Када Хирон више није могао да издржи болове, одрекао се бесмртности коју су му подарили богови и одлучио да умре. Замолио је Хада, бога подземног света, да га прими у царство сенки и то тако што ће да замени место са јунаком који је највише задужио човечанство. Био је то титан Прометеј, који тада постао бесмртан.
У астрологији, Хирон је познат под именом Рањени исцелитељ. Он представља врата која се отварају у безизлазној ситуацији, нешто ново, оригинално или алтернативно решење. Сматрају га заштитником алтернативне медицине.
Налази се између Сатурна и Урана, прошлости и будућности. Није превише ограничен прошлошћу, а ни сасвим у стању да се вине у будућност.
У зависности од места где се налази у наталној карти, указује на подручје у коме је душа рањена у прошлости: Кад се поново нађе на истом месту, обично после педесет година, представља могућност исцељења старих рана и њихову трансформацију.
Прошле године, 17. априла, Хирон је ушао у знак Овна, једно време се кретао ретроградно, вратио се у Рибе, а од 18 фебруара поново је у Овну, где ће остати до 2027. године.
О Хироновом повртаку читаћете у наредном броју „Гласа Подриња“.
М.Ф.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa