Инфо

21. фебруар 2019.21. феб 2019.
Право на избор
Панел дебата на тему "Могућност учешћа грађана у
процесима доношења одлука на локалном нивоу"

Право на избор

Панел дебатама Асоцијација „Дуга“ помаже очувању и неговању демократског духа у нашем граду и жели да утиче на грађане града Шапца да буду активни у својој заједнице
У оквиру пројекта "Када знам, могу да делујем", финансираног од стране организације "Црта", Асоцијација “Дуга”, организовала је панел дебату, овај пут на тему "Могућност учешћа у процесима доношења одлука на локалном нивоу". На другој, од планираних осам дебата у оквиру пројекта "Покрени друштво", одржаној у Синагоги, говорили су Јелена Топаловић Петровић, помоћница градоначелника Шапца, Бобан Стојановић, координатор програма "Кровна организација младих у Србији", Калина Симић представница организације БИРН, а модератор је био Члан градског већа Игор Марсенић.
Циљ панел дебате био је првенствено да се грађани упознају боље са законским оквирима и начинима помоћу којих могу утицати на доносиоце одлука који ће помоћи у остваривању реалних потреба грађана Шапца.
-Крајем протекле године, на снагу је ступио закон који обавезује органе власти на Републичком нивоу и локалне самоуправе, да уколико се доноси нови акт, закон или допуна, исти мора бити предат на јавну расправу. То омогућава грађанима да уз сто прикупљених потписа могу да предложе доношење нових прописа и закона. На тај начин имају могућност да побољшају свакодневне животне потребе. Циљ нам је да грађане заправо упознамо са новим законским оквирима, као и на који начин они као појединци и физичка лица, могу да утичу на доношење одлука на локалном нивоу и на креирање нових законских аката - истакао је Виктор Тешић, председник УО "Асоцијација Дуга".
Шапчанин Дејан Петровић, који је учествовао у обе до сада одржане дебате, истакао је задовољство и значај догађаја овог типа, из разлога што Шабац има сасвим другачије, помало необичне проблеме, па су и панели у прилог томе.
-Претходни панел је био одличан почетак. Узели смо у разматрање тему која дотиче сваког грађана нашег града, а то је Дом ЈНА. Било је разних мишљења, што и јесте поента - да изнесемо своје ставове, заједно нађемо решење и нешто корисно урадимо, те сматрам да су панели прави пут ка томе. Ако будем у у могућности испратићу и наредне, рекао је Петровић.
Да је Шабац препознао значај укључивање грађана у поступак одлучивања, доказано је референдумима на којима су људи имали прилику да се покрену и изнесу своје мишљење. О непосредном изјашњавању, дискутовало се и на дебати.
-Оно што је посебно битно је да грађани имају своје мишљење о свему што се дешава у граду, било оно позитивно или негативно. Непосредно одлучивање које функционише на територији града Шапца, једна је од најинтересантнијих тема из ове области, јер је врло специфична и посебна - истакла је Јелена Петровић Топаловић.
Панел дебатама Асоцијација „Дуга“ помаже очувању и неговању демократског духа у нашем граду и жели да утиче на грађане града Шапца да буду активни у својој заједнице. У оквиру пројекта, „Дуга“ ради на оснажењу свих организација цивилног друштва и удружења грађана на територији Шапца. То је углавном оснажење капацитета како би организације могле боље да представе грађанима свој рад.
Бирн је пре три године радио на пројекту "Партиципативно буџетирање и укључивање грађана у процес доношења одлука о буџету", а према речима Калине Симић Шабац је једна од три општине која је препознала поменути механизам као одличан за комуникацију са грађанима.
К.Ј.Ђ

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa