Инфо

21. фебруар 2019.21. феб 2019.
БИЋЕМО ПОНОВО РОЂЕНИ
ХИРОН, РАЊЕНИ ИСЦЕЛИТЕЉ (2)

БИЋЕМО ПОНОВО РОЂЕНИ

Разумевајући Хиронов живот и судбину, откључавамо „другу страну“. Он повезује Сатурна са Ураном, Земљу са небом, старо са новим, нас и наше претке. Спуштајући се до Хада (Плутона) указује нам на чињеницу да је могуће повезати дубоке енергије са највишим енергијама свести. Хирон у Овну говори о великим изазовима, јер ће се све дешавати на дубоко несвесном нивоу, али, само ослобађањем од негативног ега можемо започети процес трансформације и исцељења
О Хирону, као јунаку грчке митологије, писали смо у прошлом броју „Гласа Подриња“, где смо, само „начели“ астрологију. Овај пут, реч препуштамо стручњаку. О Рањеном исцелитељу, како астролози зову Хирона, разговарали смо са Драгославом Кричком Павловић, астро-енерготерапеутом.
- Хирон је необичан и са астрономског аспекта?
Хирон је планетоид, који је откривен 1.новембра 1977. Налази се на путањи између Сатурна и Урана. Оно што је необично је његово кретање. Његова путања сече Сатурнову и улази дубље ка Јупитеру, док у супротном смеру иде далеко изван граница Урана. Већ у том кретању видимо да је он својеврстан мост који спаја видљиве планете са невидљим. Идентичну улогу има, како у митским причама, тако и у астрологији.
Хирон је, митолошки, син бога Хрона (Сатурн) и Филире, морске нимфе?
- Видевши његов изглед кентаура, родитељи су га одбацили, а бригу о њему преузео је Аполон, Бог Сунца. Овде већ видимо његову прву патњу, одбаченост од родитеља и проблем са идентитетом, који му је управо Бог Сунца, Аполон, помогао да поврати. Аполон је Хирону пружио знање и вештине по којима је касније постао познат. Иако је био кентаур, своју ратничку природу подигао је на много виши ниво, обучавајучи своје ученике не само борилачким вештинама, него и духовним техникама. Познат је и као први астролог. Својим ученицима је указивао на путеве до испуњења њиховог пуног потенцијала. Помагао им је да интегришу дух, душу и тело у једну здраву целину. Хирон је ипак најпознатији као исцелитељ и лекар.
Зашто је у астрологији кључ симбол за Хирона?
- Разумевајући Хиронов живот и судбину, откључавамо „другу страну.“ Вишеструко повређиван, а тражећи излаз, успео је да се издигне изнад бола и патње, да освести узрок и последицу. У наталној карти, место где се Хирон нађе говори о нашој најдубљој рани. Хирон повезује Земљу са Небом, старо са новим. Повезује нас са прецима, јер Сатурн му је био отац, а Уран деда. Показује нам да је могуће да, кроз себе, исцелимо енергије и дугове својих предака. Спуштајући се до Хада (Плутона) указује нам на чињеницу да је могуће повезати дубоке енергије са највишим енергијама свести. У астрологији, тачка разрешења наше боли је средишња тачка између Сатурна и Урана.
Хиронов повратак, о коме се у последње време често говори, догађа се око педесете године?
- Пут којим је неопходно проћи од патње и бола до пуног исцељења можемо видети кроз Хиронову путању кретања. Његов орбитални период траје око педесет година. У астрологији то значи да он долази на исто место где је био у тренутку нашег рођења. Иако се Хиронов повратак дешава између четрдесет девете и педесет прве године, већ од Уранове опозиције, око четрдесет друге, почињемо знатно да освешћујемо своју сврху. Ако је реч о особама које заиста прате знакове поред пута и увиђају све фине промене које им се дешавају на путу личног развоја, онда ће, вероватно, са Хироновим повратком достићи свој пуни потенцијал. Управо је то Хиронова главна заслуга. То је кључ - исцелити ране, подићи свест на виши ниво, издићи се изнад приземног и ући у више нивое наше свести.
Рањени исцелитељ, како још зову Хирона, заштитник је алтернативне медицине?
- На мунданом нивоу, транзити Хирона показују нам које ране се отварају и начин на који се могу исцелити. Време када је Хирон први пут уочен доноси нове методе и технике лечења. Алтернативни начини лечења почели су да потискују званичну медицину. Тако се појављује реики, хомеопатија, шаманизам, киропратктика (овде већ сам корен речи указује на Хирона). Источњачке методе лечења све више продиру ка Западу. Са друге стране, разне технике посматрања будућности, као што су тарот, хиромантија, астрологија и друге, добијају на значају. Реч је о специфичном кретању енергија које нису опажајне.
Прошле године, Хирон је први пут ушао у знак Овна, 17. априла, где је кратко боравио да би се поново вратио у Рибе?
- Његов боравак у знаку Риба, које представљају духовност, односно, могућност да дубље спознамо сфере нашег постојања, донео је нове правце у изучавању духовности, већу заинтересованост за источњачке религије и продор у алтернативне начине лечења. Астрологија је ушла на велика врата. Ако се присетимо, Хирон потиче делом из воде, од мајке нимфе, а знамо да управо вода у метафизичком смислу служи као проводник у све сфере нашег постојања. Поред чињенице да смо у протеклом периоду откључали многа врата духовности, тек нас чека подизање свести кроз нараштаје који су рођени у периоду док је Хирон пролазио кроз знак Риба. С обзиром да је Риба била симбол раног хришћанства, овде имамо најаву велике промене како у хришћанству, тако и у самом поимању духовности.
Хирон је поново и „званично“ ушао у Овна, који је мушки знак, у понедељак, 18. фебруара?
- У знаку Овна доноси нам потпуно нову енергију. Ован је први знак и говори нам о свему што је ново. Марс је планета која влада овим знаком те наглашава ратоборност и мушки, Јанг принцип. Сунце је егзалтирано у знаку Овна, што значи да највећа снага и здравље долазе управо из овог дела. Марс егзалтира у земљаном знаку Јарца, где своју велику енергију приземљује и каналише на најбољи начин. Овде имамо слику реда, рада и позитивне дисциплине. Имамо одличног војника и спортисте са медаљом. Све оне који су упорно и стрпљиво испратили све кораке до циља и крајњег успеха. Владар знака Јарца је Сатурн. Онај исти који је и Хиронов отац?! Требало би имати на уму да Марс представља божанску мушку енергију, унутрашњу снагу и храброст. Овде више није реч о ратничкој енергији, већ о суштинској, снажној енергији, која добрим делом долази из чина помагања, давања и пожртвовања.
Шта би то, конкретно, значило?
- Хиронов боравак у знаку Овна донеће суштинско исцељење мушке енергије. Да би се то догодило, најпре се морамо суочити са истином. У овом случају, са својим оцем и свим мушким прецима, који су нас, из разних разлога, одбацивали. Највећи утицај ће осетити сви који су рођени док је Хирон пролазио кроз знак Овна (од 1969-1977.године). Наш задатак је да освестимо, прихватимо и опростимо. Сетимо се да је Хирон имао помоћ бога Сунца. Имамо и ми - Сунце у нашем наталу представља нас, наш идентитет. На нивоу тела говоримо о трећој чакри, односно о Соларном плексусу. Одговори су само и искључиво у нама. Изазови ће бити велики, јер ће се све дешавати на дубоко несвесном нивоу. Тешко је одрећи се статуса, али, само ослобађањем од негативног ега можемо започети процес трансформације и исцељења. Ован је онај који се, на првом месту, бори за истину.
Ован је ватрени знак?
- Хирон ће у знаку Овна нагласити значај ватре у метафизичком и физичком смислу. Познато нам је чишћење помоћу ватре. Висока температура у организму је знак да се боримо против вируса и бактерија. Зар не стављамо алкохол на рану да је дезинфикујемо? Дакле, у једном моменту ватра ће се запалити али, само у сврху прочишћења. Бићемо поново рођени кроз ватру. Познати борци за људска права и они који су много допринели људској цивилизацији, а имали су Хирона у знаку Овна су: Махатма Ганди, Нелсон Мандела, Карл Густав Јунг... У данашње време добар представник је Анђелина Џоли. Познате су нам њене хуманистичке активности, но, напоменула бих и њен проблематичан однос са оцем. То је типична слика људи који су рођени са Хироном у знаку Овна.
Ваша порука?
- Мишљења сам да ћемо у периоду док Хирон буде пролазио знаком Овна прочистити енергије наших предака и да ћемо освестити дубоко закопане енергије. Тако нам Сунце помогло!
С обзиром да има неравномерну путању, Хирон не борави једнако у свим знацима. Најкраће пролази кроз знак Ваге, око двадесет један месец, док најдуже борави у знаку Риба и Овна, скоро девет.година. У Овну, где је ушао 18. фебруара, остаће до априла 2027.

Према Карлу Густаву Јунгу, митови говоре о нашем колективно несвесном, односно, о архетиповима. J. Cambell каже: „Митови су кључеви који нас воде разоткривању духовних потенцијала људског живота“.

„У тренутку открића Хирон се нашао на 3°Бика, што је место егзалтације Месеца у астрологији. Месец у наталу означава мајку, али и душу. И овај тренутак упућује да управо преко Хирона долазимо до суштине нашег бића, до душе. Месец говори и о женском принципу, стога нас Хирон упућује да долази време исцељења женске, Јин енергије и освешћивање Јин потенцијала. Прецизније речено, добијамо могућност баланса Јин и Јанг енергије.“
М.Филиповић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa