Инфо

21. фебруар 2019.21. феб 2019.
ПРЕДСЕДНИК И ПРЕМИЈЕРКА ПОСЕТИЛИ ШАБАЦ

Државна каса је пуна

“Завршавају се сви пројекти и пре краја године крећемо у изградњу ауто-пута Рума – Шабац и пута Шабац – Лозница”, рекао је председник Вучић и додао да то подразумева и изградњу новог моста преко Саве. “Србија захваљујући овом крају има 10 одсто светских резерви литијума. То је огромно богатство за будућност”, рекла је премијерка Брнабић
Председник и премијерка су највише говорили о економији земље, али и о могућностима овог краја. Најављен је почетак два велика инфраструктурна пројекта до краја године.
-По ситуацији у буџету у јануару и фебруару можемо да видимо и проценимо да ћемо имати довољно новца за значајно повећање плата и пензија, али још више новца за нове инфраструктурне пројекте. Завршавају се сви пројекти и пре краја године крећемо у изградњу ауто-пута Рума – Шабац и пута Шабац – Лозница, рекао је Вучић и додао да то подразумева и изградњу новог моста преко Саве.
Навео је да је државна каса пуна и да се тиме поноси, али да премијерку и министре моли да чувају и буду добри домаћини.
-Нећемо да остављамо дугове нашој деци. Ми смо 2014. почели са најтежим реформама. Данас сви у јавном сектору имају веће плате, а пензионери имају веће пензије, али на здравим економским основама. Тада смо за пензије 57 одсто донирали из буџета, а 43 одсто је ишло из пензионог фонда, што значи да нико у Србији није радио. Данас се из буџета исплаћује 37 одсто, рекао је Вучић.
Најавио је и повећање подстицаја за пољопривреду у виду субвенција за гориво. Осврнуо се и на ситуацију у Шацу.
-Нисам дошао да говорим увредљиве речи о другима који о мени овде износе увреде сваког дана. Само ћу питати ко је овде уништио Хемијску индустрију „Зорка“, „Шапчанку“, „Јелу“, „Наму“, „Обнову“, Апотекарску установу? Ми смо довели „Јазаки“ у Шабац када су неки други били на власти желећи да покажемо колико нам је стало до народа, рекао је Вучић.
Као једини, али велики проблем истакао је однос са приштинским властима, за које је рекао да су неодговорни и да се никада не зна шта се од њих може очекивати. Рекао је да их моли да се сачува мир.
-Ми не претимо, чак и не упозоравамо, ми их молимо да не помисле да било шта предузму против нашег народа на Косову и Метохији, јер Србија то неће дозволити никоме. Ми немамо више људи које можемо да оставимо на цедилу. Позивам их на мир и стабилност. Свуда нам се рађа мање деце и то морамо да обновимо. Не треба нам никакав рат. Треба да покушам да пронађемо компромис. Ако хоће, ако неће, хајде да живимо у миру, па ће доћи неке паметније генерације које ће те проблеме да решавају. Када сам постао министар одбране имали смо један авион, данас имамо 14 најсавременијих мигова 29. Јесмо јачи, али знамо да деце за бацање немамо, поручио је Вучић.
Ана Брнабић је најавила коначну реализацију пројекта наводњавања Мачве. Рекла је да је то један од 14 нових отвoрених пројеката у који је уложено преко 4 милиона евра за 10.900 хектара.
-Коначно смо почели да градимо системе за наводњавање. Од укупног пољопривредног земљишта у Србији, 2012. године само три одсто је било покривено системима за наводњавање, рекла је премијерка.
Као огроман потенцијал овог краја, али и целе Србије истакла је руду јадарита. Навела је као добар пример Норвешку која је имала девастирану економију, али су пронашли нафту и постали једно од најбогатијих друштава на свету. Због тога ће Србија у марту послати делегацију у Норвешку да виде како на најбољи начин може да се искористи јадарит.
-Србија захваљујући овом крају има 10 одсто светских резерви литијума. То је огромно богатство за будућност. Ја се на свака три месеца виђам са директором компаније „Рио Тинто“ која ради ова истраживања да се договоримо како да овде доведемо фабрике да све што се ископа од нашег богатства буде искоришћено овде за производњу и да ми извозимо готове производе, рекла је Брнабићева.
Премијерка је говорила и о актуелној политичкој ситуацији у земљи. Изнела је критике на рачун опозиције.
-Данас о владавини права причају људи који су спровели реформу правосуђа која је грађане Републике Србије коштала 15 милиона евра за исплаћену штету судијама и тужиоцима. Када је Александар Вучић постао председник Владе нико није смењен, нико у независним институцијама, нико у правосуђу. Није промењен изборни закон, ни Пословник о раду Скупштине. Они данас бојкотују Скупштину због тог Пословника, који су они донели и за који сада кажу да није демократски, истакла је Брнабићева.
М. МИЈАИЛОВИЋ

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa