Инфо

21. фебруар 2019.21. феб 2019.
НАСТАВЉЕНИ ПРОТЕСТИ ПРОТИВ ВЛАСТИ ШИРОМ СРБИЈЕ

ПотписаН Споразум са народом

Грађани у Београду прво имали прилику да потпишу Споразум са народом који је предложио Савез за Србију. Споразум са народом од ове недеље у Шапцу и на протестима Широм Србије
Крај недеље су у Србији, сада већ уобичајено, обележили протести у великом броју градова. Онај највећи организован је у Београду и том приликом су грађани потписивали “Споразум са народом” који су раније припремиле чланице Савеза за Србију. “Споразум са народом” ће бити понуђен грађанима на потписивање широм Србије.
Новинар Срђан Шкоро је подсетио да су грађани на протесту 19. јануара тражили да опозиција предложи како ће бити контролисани и смењени, ако дођу на власт и како ће изградити систем, а да је опозиција дала “Споразум са народом”.
- Овај споразум је потписала опозиција, данас је на нас ред - рекао је Шкоро.
Поред Шкора, окупљенима код платоа Филозофског факултета се обратио и адвокат Божо Прелевић. Он је у име грађана затражио да власт поштује сопствени Устав, законе и прихваћене конвенције који гарантују право на правовремене информације, независтан суд, демократске институције, фер изборе.
- Не смемо и нећемо одустати од борбе за нормалну Србију. Мисли Вучић да ћемо се уморити, да ћемо посустати. Он је заборавио да је нама кондициони тренер био Слободан Милошевић. Грађански протести дају резултате, протестује се у 60 градова Србије. Споразум са народом, напуштање парламента, одлука да се не иде на изборе, буде Србију“, истакао је Прелевић.
Суботњи протест је био приметно масовнији, што због бољих временских прилика, а вероватно и због најављеног потписивања “Споразума са народом”. Било је окупљено на десетине хиљада грађана, а многи су се накнадно прикључивали протесту. Приметан је био и већи број новинарских екипа, како домаћих тако и страних.
Протест „1 од 5 милиона“ у Крагујевцу је организован по седми пут у суботу, 16. фебруара, и био је масовнији него и један до сада, јер се у колони нашло преко 5.000 људи.
Они воде кампању за будућност Србије, да би нам будућност одузели, поручили су Крагујевчани и затражили промену изборног система и сређивање бирачких спискова.
Окупљенима испред Прве крагујевачке гимназије обратили су се Слободан Стефановић Боба, пензионер које је након претходног протеста приведен, новинарка Биљана Лукић и наш познати глумац Никола Којо.
Такође глумац, али и председник Покрета Слободних грађана Србије Сергеј Трифуновић говорио је на првом протесту који је организован у Ковину. Протест је организован и у Србобрану где се окупило 500 људи.
Власотинчани незадовољни стањем у земљи и на локалу трећи пут изашли су на улице и придружили се грађанским протестима „1 од 5 милиона". Иако их је, према речима организатора, било мање него претходна два пута, њихова воља да нешто промене не јењава. Поновили су прошлонедељне захтеве, а окупљенима се обратио еколошки активиста Мирослав Краинчанић.
Уз повике “Вучићу, лопове” и “Изађите напоље” која је упућена суграђанима, без разгласа и гостујућих говорника, Пироћанци су се и ове суботе окупили на тргу Пиротских ратника, одакле су кренули у протестну шетњу централном пешачком зоном. Међу окупљенима по први пут и опозициони одборници у локалном парламенту.
У Сомбору је организован протест на којем је учествовало око 700 људи. Сомборском протесту #1од5милиона обратио се доктор Богдан Николић. Он је подсетио да је Сомбор пре 270 година постао слободан краљевски град и у уводу изразио наду да ћемо дочекати слободне изборе и да ће у будућности грађани моћи да кажу слободно, шта мисле и шта желе.
Уз старе захтеве у којима траже оставку „путујућег посланика Дарка Лакетића, смену пензионера у Градском већу, престанак партијског запошљавања, успостављање младих и нестраначких људи и преиспитивање рада појединих чланова већа“, али са новом трасом за шетњу која је први пут била дуж дела државног пута Ниш-Приштина који пролази кроз Прокупље, завршени су шести по реду протести грађана „1 од 5 милиона“
По први пут од почетка протеста, на Косову и Метохији протест је организован у два града - Северној Митровици и у Грачаници. Протести су организовани и у Нишу, Новом Саду, Чачку, Трстенику, Зрењанину, Панчеву, Врбасу, Бору, Зајечару, Лозници, Ваљеву, Брусу, Алексинцу...
Тужба за мобинг
Двоје запослених у руднику Колубара најавило је тужбе против послодаваца због мобинга, јер их је само дан након што се сазнало да учествују у организацији протеста „1 од 5 милиона“ у општини Лазаревац, дочекао предлог за премештај на тежа и мање плаћена радна места, а убрзо је стигло и решење, обавио је Н1.
Марко Јовановић, запослен у том јавном предузећу, у ком је после 15 година доживео мобинг, каже како је, уместо да због срчаних проблема буде премештен на лакше радно место, доживео супротно – премештај на теже радно место и мању плату. То се, како оцењује, догодило због учешћа у таласу грађанских ротеста „1 од 5 милиона“.
Идентична судбина задесила је и Јовановићевуу колегиницу Весну Лакићевић, која је у Колубари провела више од три деценије.
Н. К.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa