Инфо

21. фебруар 2019.21. феб 2019.
СЛАВА ВИНАРА, ВИНОГРАДАРА
И ГОСТИОНИЧАРА

Тамнавски брежуљци Богом дани за узгој винове лозе

Организатори истичу да им је, осим дружења и обележавања славе, циљ да промовишу виноградарство и производњу вина, да подстакну на подизање нових засада на тамнавским брежуљцима, Богом даним за узгој винове лозе
Поводом Светог Трифуна, славе винара, виноградара и гостионичара, окупљање љубитеља вина одржано је прошлог четвртка на брду Ловац у организацији ресторана “Делфин”, газдинства “Бирташевић” и ПЗ “Агровоћар- Коцељева”. Том приликом додељена су и признања власницима најбољих вина. Пристигло је око 40-ак узорака, а награде су додељене за најбоља бела, розе и црвена вина. У категорији белих вина признање шампион квалитета припало је Милораду Ранковићу из Коцељеве за рајски ризлинг. Златна медаља додељена је Сави Јуришићу из Коцељеве, а сребрна Милораду Лукућу из Бреснице који је пак шампион квалитета у категорији вина розе. Другопласирано је вино Милорада Ранковића из винарије “Ранковић” док је трећепласирани Саша Поповић из Коцељеве.
Најбројнија међу узорцима су била црвена вина. У овој категорији најбољи је био Ђорђе Зарић из Коцељеве чије “Каменичко црно” је понело титулу “шампион квалитета”. И у овој категорији вино из винарије “Ранковић” је награђено те је Милораду Ранковићу додељена златна медаља док је сребрна припала “Протином вину”, власника Драгана Алексића из Ваљева.
Организатори истичу да им је, осим дружења и обележавања славе, циљ да промовишу виноградарство и производњу вина, да подстакну на подизање нових засада на тамнавским брежуљцима, Богом даним за узгој винове лозе.
Према тврдњама познавалаца прилика, винограда и површина под виновом лозом је све мање. На територији коцељевачке општине нема већих засада. Тек је 3-4 оних већих од 50 ари. Они, који нису зарасли, углавном заузимају површину од 5-15 ари. Најчешће се гаје винске сорте старијег типа, попут прокупца или каменчанке. Производња вина задовољава потребе домаћинстава, оних у којима још има радне снаге и домаћина спремних на тежак рад у виноградима.
–Територија општине Коцељева, када је реч о виноградарству, припада ваљевско-поцерском реону. Добра ствар је што смо ушли у рејонизацију виноградарства јер самим тим, чим је општина ушла у систем рејонизације, омогућено је коришћење подстицаја, односно да пољопривредници који подигну своје винограде могу да остваре подстицаје за садни материјал. Самим тим, то значи да вина произведена са овог подручја припадају винима са географским пореклом. Поједини крајеви то немају- рекао је помоћник председника општине Владимир Матић.
Некадашње тамнавско виногорје било је веома значајно на мапи. Јужни обронци општине, од Доњег краја и Зукава, преко Дружетића, Суботице, Голочела, Љутица, Каменице ка Доњем Црниљеву, односно, ка ваљевском крају, били су покривени виновом лозом. Ти обронци су најпогоднији за подизање винограда.
–Евидентно је, ипак, да сама експанзија винарства у Србији доприноси и благом порасту у овим крајевима у задњих неколико година. На територији општине Коцељева имамо једну винарију која је у експанзији и за коју очекујемо да ће бити регистрована као винарија када буду испуњени сви услови за то. Реч је о винарији „Ранковић” и искрено се надам да ће се и други усудити да следе њихов пример- изјавио је Матић.
В. Бошковић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa