Инфо

21. фебруар 2019.21. феб 2019.
НАЈНОВИЈИ ПРАВИЛНИК О ОБНОВИ РЕГИСТРАЦИЈЕ
ПОЉОПРИВРЕДНИХ ГАЗДИНСТАВА

Нема одређеног рока

Правилник прописује да нема одређеног рока за обнову регистрације (као што је било прописано претходним правилником, од 01. марта до 30. априла 2019. године) већ се обнова регистрације врши у року од 30 дана од дана настанка промене на газдинству, и то промене података које се односе земљишни фонд, основ коришћења земљишта или фонд животиња
Најновији Правилник о изменама и допуни Правилника о упису у Регистар пољопривредних газдинстава и обнови регистрације, као и условима за пасиван статус пољопривредног газдинстава („Сл.гласник РС“, број 6/19) ступио је на снагу и примењује се од 02. фебруара 2019. године.
Наведени Правилник прописује да нема одређеног рока за обнову регистрације (као што је било прописано претходним правилником, од 01. марта до 30. априла 2019. године) већ се обнова регистрације врши у року од 30 дана од дана настанка промене на газдинству, и то промене података које се односе земљишни фонд, основ коришћења земљишта или фонд животиња, тако што се Управи за трезор достављају сви подаци који су промењени у односу на стање у Регистру, а обавезно се достављају подаци о:
1. Врсти пољопривредних култура и површинама под пољопривредним културама,
2. Врсти животиња и броју газдинства (ХИД) на којима се животиње држе или узгајају,
3. Промени земљишног поседа и основа коришћења земљишта (катастарска величина и катастарска култура, власништво, закуп и сл.).
За тачност података одговора подносилац захтева. Дакле, ако у току године дође до промене пријављених података, како статусне природе, тако и оних везаних за површине, биљне културе или врсту стоке, пољопривредници су дужни да исте пријаве у року од 30 дана од настанка промене.
Пољопривредно газдинство које не изврши обнову регистрације, односно уколико не достави податке који су промењени у односу на стање у Регистру пољопривредних газдинстава у прописаном року од 30 дана од дана настанка промене, имаће за последицу одређивање пасивног статуса пољопривредног газдинства, решењем директора Управе, у трајању од годину дана.
За време трајања пасивног статуса пољопривредно газдинство не може користити прописане подстицаје у пољопривреди и руралном развоју.
Такође, овим Правилником измењен је и Прилог 3 – Образац за упис, обнову регистрације и пријаву промена статусних података пољопривредног газдинства у Регистру пољопривредних газдинстава – земљишни фонд и биљне културе тако што је додата још једна колона у којој пољопривредна газдинства уписују податке о површинама под системима противградне заштите.
Обавеза промене података тече од 02. фебруара 2019. године, од када треба рачунати и наведени рок од 30 дана.
Саветодавац
Мирјана Милошевић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa