Инфо

21. фебруар 2019.21. феб 2019.
Основна школа „Јеврем Обреновић“

Камп за младе историчаре

Развијање националне свести, културног идентитета ученика. Дружење, повезивање стечених знања и стицање нових. Размена идеја и искустава наставника историје
Основна школа „Јеврем Обреновић“, на иницијативу Актива наставника историје, организовала је је Зимски камп из историје, посвећен завршетку Првог светског рата. У едукативним радионицама, квизовима, предавањима, учествовало је око 150 ученика од петог до осмог разреда из неколико шабачких основних школа (ОШ „Стојан Новаковић“, „Николај Велимировић“, „Јанко Веселиновић“, „Лаза Лазаревић“, из Мајура, као и „Краљ Александар“ из Мачванског Прњавора).
Предавачи су желели да на интересантан и деци прихватљив начин укажу на значај историјских догађаја, повезаност опште и националне историје у периоду Великог рата. Основци су имали прилику да сазнају више о узроку и поводу сукоба, наоружању, улози Цркве, ратној пропаганди, страдању Шапца и Мачве, Ристи Марјановићу и фотографијама које су обишле свет на којима је овековечио тренутке велике борбе српског народа.
- Основна идеја била је да кренемо од теме која је значајна за нашу историју, развијање националне свести, културног идентитета код ученика. Шабац је након Првог светског рата проглашен за Српски Верден, јер је као град највише страдао у Европи. Наш крај је доживео демографску катастрофу од које се дуго опорављао. Ми смо потомци предака који су се борили за слободу наше земље и едукацијом ученика одајемо им почаст. Било нам је задовољство и велика част да школа буде домаћин првом Кампу за младе историчаре и надам се да ће то постати традиција - истакла је директорка школе „Јеврем Обреновић“ Јелена Јеврић и додала да Основна школа „Јеврем Обреновић“ организује бројне ваннаставне активности за ученике током школске године.
Овакав вид едукације код ученика развија способност да истражују, повезују научене чињенице, стичу нова знања, вештине, кроз интеракцију са другим учесницима и наставницима.
- Хоризонтално повезивање је значајно за наставнике, њихова искустава. Даје им могућност да једни друге подстичу, размењују мишљења, идеје и то касније пренесу на свој рад и ученике. Добробит за децу је свакако дружење са вршњацима из других школа и прилика да на занимљивији и другачији начин упознају историју - појаснила је директорка школе.
Андреј Сакић, ученик петог разреда, наводи да се за Камп одлучио, јер је историја занимљива и да је имао прилику да сазна нове и интересантне ствари.
Мина Јоксимовић похађа основну школу „Јеврем Обреновић“, а за Камп се одлучила јер је желела да научи нешто ново о својим прецима и да се дружи са вршњацима током зимског распуста.
Предавачи
ОШ „Јеврем Обреновић“- Ивана Павловић и Стеван Дакић, ОШ „Јанко Веселиновић“ - Гордана Милошевић и Ивана Обреновић, ОШ „Мајур“ - Милан Цветуљац, ОШ „Николај Велимировић“- Бранкица Поповић и Марко Илић, ОШ „Стојан Новаковић“ - Раденка Живановић, ОШ „Краљ Александар Први Карађорђевић“ Мачвански Прњавор - Андраш Коморами, Шабачка гимназија- Игор Вујић.
М. Ж.

Најновији број

21. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa