Инфо

28. фебруар 2019.28. феб 2019.
Шабац је чивија у  напредњачком точку
ЈЕДАН ОД ПЕТ МИЛИОНА ШЕСТИ ПУТ У ШАПЦУ

Шабац је чивија у напредњачком точку

Србија се претворила у партијску државу где се јавне службе доживљавају као плен који треба разграбити, изјавио је Јовановић. Народ хоће нове, образоване и неукаљане људе који ће се интересовати за државу и за стварне проблеме грађана, рекао је Ракић. Он је тренутно на опроштајној турнеји, то знамо сви, а зна и он. Хајде да га испратимо како треба и пошаљемо на ђубриште историје, јер тамо и припада, рекао је Шкоро
У петак, 22. фебруара, у Шапцу је одржан још један протест под слоганом „Један од пет милиона“. Грађани су се окупили испред старе Робне куће, где су потписивали „Споразум са народом“, а након тога наставили у протестну шетњу. Окупљенима су се обратили новинар Срђан Шкоро, др Миодраг Јовановић, професор на Правном факултету у Београду, а у име омладине говорио је Урош Ракић, ученик Медицинске школе.
Миодраг Јовановић се осврнуо на изјаву премијерке Ане Брнабић да је у Србији екстремно сиромаштво готово искорењено.
-Човек мора бити или екстремно безобразан то да изјави или, напросто, слеп за све оно што сваки грађанин пролазећи улицама градова Србије може да види, а то су бескућници, просјаци, али и они који једва састављају крај с крајем са својом поштено зарађеном пензијом или платом, рекао је Јовановић и додао да, уколико не реагујемо на неправду, и заслужујемо власт коју имамо.
-Србија се претворила у партијску државу где се јавне службе доживљавају као плен који треба разграбити, изјавио је Јовановић и нагласио да су за председника Устав, закони и институције само препрека коју треба мимоићи и склонити са стране, како би могао да наметне аутократску власт.
У име младих, грађанима се обратио Урош Ракић.
-Пре свега, желим да се обратим „Свевишњем“. Гори си од сваког претходног, јер си успео да превариш већину свог народа лагањем и обмањивањем, са армијом ботова, држањем свих медија, како штампаних, тако и електронских, а тако се и одржаваш на власти, рекао је представник омладине и додао: „Ко је тебе и твоје сараднике познавао, и у ваше време живео, ни пакао му неће тешко пасти“, цитирајући култну изјаву из „Маратонаца“, чиме је придобио овације окупљених.
-Нису опозициони лидери, они које ти свакодневно блатиш, извели народ на улице, већ ти и твоји сарадници, својом накарадном политиком, својим лажима и увредама, са плагијатима, факултетима завршеним за месец дана, са пребројавањем народа, са причом о неозбиљним именима међу професорима, са довођењем народа аутобусима на митинге и астрономским ценама истих, које плаћамо сви ми. И ти то називаш будућношћу? Ми не желимо такву будућност, рекао је Ракић, а онда скренуо пажњу на проблем масовног одласка омладине из земље. Нагласио је да млади овде немају никакву будућност и да им је доста погрешних идеала и грађења култа Вође, као и бриге о томе код кога ће да побегну у иностранство.
-Млад човек у овој земљи губи мотивацију за даљим школовањем и усавршавањем када погледа „докторате“ Небојше Стефановића, Синише Малог, Јоргованке Табаковић, која, иначе, има плату од 576 000 динара, а медицинска сестра 45 000 динара. Имао бих и опозицији нешто да поручим. Ако нам не будете одговарали и не будете променили овај накарадни и поремећени систем, и вас ћемо исто овако да мењамо. Народ хоће нове, образоване и неукаљане људе који ће се интересовати за државу и за стварне проблеме грађана, рекао је Ракић и позвао младе да сачувају своју земљу изласком на протесте.
Срђан Шкоро је изјавио да је Шабац „чивија у напредњачком точку која их жуља“.
-Сви градови морају бити слободни, као што је Шабац, и сви градови морају да добију демократску и озбиљну власт. Имамо „Споразум са народом“. Онога тренутка када је Вучић то назвао гомилом глупости, знајте да је то права ствар, изјавио је Шкоро. Он је нагласио да је актуелном режиму неминовно дошао крај, и да сада треба почети са разговорима око тога шта даље, да нам се не би поновиле грешке из 2000. и 2001. године.
-Као што сте чули јуче, Вучић је поручио да је у Србији грех јести, да нема сиромаштва и да смо сви дебели, да је грех ићи на море, док се он и његов брат купају у богатству. Он је тренутно на опроштајној турнеји, то знамо сви, а зна и он. Хајде да га испратимо како треба и пошаљемо на ђубриште историје, јер тамо и припада, рекао је Шкоро додајући да постоји једна ствар коју опозиција у „Спразуму са народом“ мора гарантовати.
-Све напредњачке утваре које су прешле из разних партија код њих, и које ће сутра прећи поново овамо ако им се дозволи... то им не смемо дозволити. За све који су били на високим функцијама, од председника општине па навише, опозиција се мора обавезати да их неће примити у своје редове, закључио је Шкоро.
Следеће окупљање најављено је за 1. март у 18 часова на истом месту.
Споразум са народом, гаранција
за испуњење обећања опозиције
Потписници „Споразума са народом“ сложили су се, како пише у овом документу, да је „један човек суспендовао право и правду и узурпирао све друштвене ресурсе, супротно Уставу угрозио територијални суверенитет државе и држи уцењеним и пониженим читав народ“. На основу овога, представници опозиционих странака, покрета и савеза у седам тачака обавезали су се на борбу за слободне медије, бојкот непоштених избора, борбу за демократију и парламентаризам, као и на формирање Владе стручњака у којој неће бити актуелних лидера опозиције. „Спремни смо да будемо службеници народа, а не његова власт. Спремни смо да служимо систему, а не он нама. Спремни смо на транспарентност и отвореност за грађане у свим својим активностима, уз уважавање свих различитости“, стоји у овом Споразуму.

Ко ће уместо Вучића?
Миодраг Јовановић у свом говору скренуо је пажњу да често добија питање кога би довели на власт, ако успеју да смене Вучића.
-Разговарао сам са колегом са факултета, заклетим Звездашем. Када ми је поставио ово питање, рекао сам му: „А кажи ти мени, кад си ишао на Маракану и викао „Управа напоље!“, јеси ли знао која ће нова управа да дође, или ти је било довољно то што ниси задовољан како сад ствари стоје?“ Дакле, протести су аутентични израз грађанског незадовољства оним што ова власт ради, и они су вредни сами по себи, чак и ако не знамо ко ће сутра бити на власти, рекао је Јовановић.
Н. Марјановић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa