Инфо

28. фебруар 2019.28. феб 2019.
САОПШТЕЊЕ КОМПАНИЈЕ “КЕМИС” ПОВОДОМ МЕРЕЊА УЗОРАКА ВАЗДУХА

Све по закону

Након пожара који се 5. фебруара догодио у складишту пластичног отпада, компанија Кемис је у сарадњи са надлежном републичком Инспекцијом за заштиту животне средине ангажовала сертификовану установу за мерење утицаја на животну средину - Завод за јавно здравље Панчево.
Након иницијалног, урађена су још два мерења двадесетчетворочасовне концентрације суспендованих честица фракције ПМ10 након чега је Завод за јавно здравље Панчево, издао изештај о резултатима.
Резултати другог мерења које је обављено 11. фебруара, док је ватра још тињала и пожар није у потпуности угашен, показали су да је концентрација честица ПМ10 испод граничне вредности од 50 μг/м3. На мерном месту ка Сави вредности концентрације суспендованих честица ПМ10 износила је 30 μг/м3, а у насељу 20 μг/м3.
Треће мерење обављено је 18. фебруара, након што је пожар у потпуности угашен, а у погонима компаније Кемис није било никаквих активности. Резултати овог мерења показали су благо повишену концентрацију честица ПМ10 на обе локације, у насељу 99 μг/м3, а ка Сави 67 μг/м3. Подсећамо, током ове зиме концентрација честица ПМ10 често је била вишеструко изнад дозвољене границе широм Србије што је, како стручњаци објашњавају последица различитих утицаја, атмосферских прилика, емисија из индустрије, саобраћаја и индивидуалних кућних ложишта, која често користе неквалитетна фосилна горива и имају непотпуно сагоревање.
Након анализе концентрације суспендованих честица ПМ10, сертификована установа за мерење утицаја на животну средину, Завод за јавно здравље Панчево, урадила је анализу честица ПМ10 на садржај метала и бензо(а)пирена у зони утицаја пожара у складишту компаније Кемис.
Измерена двадесетчетворочасовна концентрација олова у суспендованим честицама ПМ10 у ваздуху, 5. фебруара, након локализације пожара, на мерном месту у правцу дувања ветра и простирања дима, ка Сави, износила је 0,082 μг/м3, а на мерном месту у насељу 0,066 μг/м3 што је у оба случаја испод граничне вредности од 1 μг/м3 прописане Уредбом о условима за мониторинг и захтевима квалитета ваздуха.
Концентрација никла износила је 6,3 нг/м3 на мерном месту у правцу дувања ветра и простирања дима, а у насељу 5,2 нг/м3. Концентрација кадмијума на оба мерна места имала је исту вредност, мању од 0,2 нг/м3, што је случај и са арсеном чија је концентрација на оба мерна места била мања од 2,0 нг/м3.
Једино је бензо(а)пирен, који је дериват сагоревања у пожару, са више од 20 нг/м3 имао повишену вредност у правцу дувања ветра и простирања дима, што је очекивано с обзиром на то да је мерење извршено по самој локализацији пожара, док је на мерном месту у насељу износио 5,08 нг/м3.
Граничне вредности двадесетчетворочасовне концентрације никла, кадмијума, арсена и бензо(а)пирена у суспендованим честицама фракције ПМ10 у амбијенталном ваздуху нису дефинисане Уредбом.
Компанија Кемис позива представнике Савета Месне заједнице Мишар на наставак разговора како би из прве руке, правовремено добили све информације и одговоре о пословању компаније Кемис.
Кемис ће након завршеног испитивања узрока пожара на терену, у потпуности санирати локацију у складу са највишим стандардима струке. Такође, наставићемо да обавештавамо јавност и о наредним резултатима анализе ваздуха како извештаји Завода за јавно здравље Панчево буду пристизали.
Подсећамо, индустрија управљања отпадом једна је од најрегулисанијих области када је у питању заштита животне средине, посебно имајући у виду захтевно усаглашавање са строгом европском регулативом у оквиру поглавља 27 у процесу приступања ЕУ, које се управо бави заштитом животне средине.
Ову област у Србији уређује преко 20 закона и подзаконских аката, у складу са којима Кемис уредно поседује све неопходне дозволе за обављање своје делатности: Дозволу за сакупљање и транспорт опасног и неопасног отпада, Дозволу за складиштење и третман дела опасног отпада издате од Министарства за заштиту животне средине, као и Дозволу за складиштење и третман неопасног отпада издате од стране локалне самоуправе.
Да компанија Кемис послује строго у складу са наведеним дозволама потврдило је и преко 20 редовних и ванредних испекцијских надзора из разних области у последње 4 године.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa