Инфо

28. фебруар 2019.28. феб 2019.
И МУШКАРЦЕ МУЧИ КЛИМАКС

АНДРОПАУЗА

Промене су спорије, али уочљиве
Стручњаци у последње време тврде да многи мушкарци средњег животног доба проживљавају мушки климакс. Оно што се код јачег пола одувек сматрало једноставно старењем, добило је и званичан назив - андропауза.
После тридесете године, код већине мушкараца долази до пада тестостерона темпом од 10 одсто по деценији, и то се сматра нормалним. Када ниво тог хормона почне да опада брже, стручњаци говоре да особа пролази кроз андропаузу. Иако је термин скован четрдесетих година у медицинској литератури, службено се користи тек од шездесетих година.
Промене које се дешавају мушкарцима са старењем и падом хормона много су спорије и мање видљиве него што је случај код жена. Свакој жени је јасно када је ушла у менопаузу због губљења менструалног циклуса, док андропауза није тако очигледна. Синдром смањења мушких полних хормона испољава се у смањењу сексуалне жеље и енергије уопште, у појави гојазности, променама расположења... Како се мушки хормон не доводи само у везу са сексом већ је значајан и за физичку активност и моторне активности, не долази само до слабљења сексуалне функције, већ се појављују и несаница, умор, слабљење мишићне масе, депресија... Битна разлика је што код мушког пола не долази до промена тако нагло као код жена. Сваки мушкарац прође кроз ту фазу, само је питање у којој ће се мери симптоми испољити.
Први и један од најнепријатнијих симптома андропаузе управо је слабљење полног нагона. Не само што долази до губитка интереса за сексуални живот, него и до проблема са ерекцијом. За већину мушкараца еректилна дисфункција може да буде први знак упозорења о доласку андропаузе.
Донедавно, лекари нису имали поуздане тестове за одређивање нивоа тестостерона, а и мушкарци су се ређе одлучивали да потраже стручну помоћ. Лекари кажу да се то није много променило, али да, ипак, сада више њих одлази код лекара у намери да "среди" своје хормоне и, посебно, сексуални живот.
Наиме, после тридесете године живота са споријом производњом тестостерона долази и до повећање продукције глобулина, који за себе веже полне хормоне тако да тело може да искористи само оно што од њега остане.
РИЗИК ОД ИНФАРКТА
Некада је еректилна дисфункција први знак обољења кардиоваскуларног система. Ако неко нагло изгуби еректилну функцију, у одређеном броју случајева за неколико месеци, може да очекује срчани или мождани удар.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa