Инфо

28. фебруар 2019.28. феб 2019.
Препознајмо живог  Христа у деци
ОТВОРЕНО ПРВО СВРАТИШТЕ У ШАПЦУ У ЦИЉУ
ОБЕЗБЕЂИВАЊА ЛЕПШЕГ ЖИВОТА ДЕЦИ СА УЛИЦЕ

Препознајмо живог Христа у деци

Епархија шабачке цркве и организација „Хумано срце“, уз благослов владике Лаврентија, отворили су прво Свратиште у Шапцу, место где ће деца са улице бити збринута, нахрањена и прихваћена
У понедељак наш је град постао град отвореног срца, хуманости и бриге према најмлађима. Потреба за оваквим местом јавила се још давно, а сада су се нашли хумани људи који су ту потребу и реализовали.
-Сведоци смо да, свакодневно, дечица која немају од чега да живе пружају своју ручицу од кафића до кафића, па сматрам да је потреба за овим неопходна, али нисмо имали простор. Простор смо добили од наше Православне цркве, а ми смо га опремили, тако да ће деца са улице моћи свакога дана да дођу овде да се огреју, да ручају и да се врате својим кућама. Дакле, ако желимо да склонимо децу са улице, морамо нешто да им понудимо. Ми смо нашли решење на овај начин, тако да сва деца која су на улици буду збринута, изјавила је Ружица Поповић, оснивач организације „Хумано срце“.
Разговарали смо са једном од првих корисница Свратишта, која је са сузама у очима причала колико јој оваква помоћ значи.
-Ми просимо, немамо од чега да живимо. Хвала тетка-Ружи од свег срца што нам помаже, ово нам пуно значи. Муж ми је болестан, ја морам у Шабац због млека и пелена за децу, а немам од чега то да купим, живимо од социјале до социјале. Једемо углавном суву храну, морам да пазарим само најјефтиније, рекла је Наташа Ђорђевић из Мале Врањске, мајка петоро деце. Њени малишани су данас имали сигурно окружење, топао ручак и широке осмехе.
Члан управног одбора Епархије шабачке, ђакон Љубомир Ранковић, рекао је да је дирнут и поносан на овај велики подухват Цркве и хуманитарне организације „Хумано срце“ госпође Руже Поповић, уз благослов владике Лаврентија који у Ливадама гради камп за децу, већ је изградио дечију играоницу у Порти, а реализује и дом за децу са аутизмом.
-У јеванђељу Христос каже: „Пустите децу нека дођу к мени“, и ако игде Христос живи, он живи у деци. Деца просе нашим градом, а ми, нажалост, не препознајемо да је у њима сам Христос.
најлепша ружа
нашег града
Назвавши је најлепшом ружом нашег града, ђакон Љубомир Ранковић илустровао је хуманост госпође Поповић рекавши да је, као успешна жена, могла финансирати себи скупа путовања и одморе, али је она одабрала да живи за друге, и то за оне од којих су сви дигли руке.
-Не постоји пречи посао, ни градња цркава, чак ни градња Храма Светог Саве, од овог храма који ми овде зидамо, а то је брига о деци. Ово Свратиште гради Ружа, која је мајка, а владика Николај је рекао да је мајка биће најсличније Богу. Само Бог може да покаже такву љубав према деци, какву показује и ова жена, рекао је ђакон Ранковић.

Деца не смеју бити гладна и заборављена
Шабац је добио своје прво Свратиште за децу, у којем је тренутно десеторо деце, а реализаторка ове акције позива свакога ко зна напуштено дете на улици да га упути у Свратиште, на адресу Цара Душана 5. Такође, потребно је контактирати Фондацију на број 015/392-452 и обавестити о сваком детету којем је потребна ова врста помоћи.
-Ни једно дете не сме бити заборављено, гладно или тужно, сва деца ће бити збринута, рекла је Ружица Поповић.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa