Инфо

28. фебруар 2019.28. феб 2019.
Трећи шабачки Класик арт фестивал

Вече затворених очију

Када музика спаја, онда је то вече затворених очију. Дуо је повезала заједничка љубав према музици и неумирени истраживачки дух. Један поглед на нотне записе највећих композитора био је довољан да их прожме танани мелос далеких пространстава и словенског сензибилитета, уткан у сваки акорд, у сваки покрет струне
У вечери готово заборављеног инструмента, двојица уметника, истинских виртуоза, вратили су, бар на тренутак, понекад заборављене емоције уживања, оживели су у бригама свакодневице забашурено одмарање душе. Дошли су из Скандинавије, водили нас на пут, делеке и (не)познате дестинације , свако је могао изабрати своју, јер у томе је сва драж музике. Полазна станица беше Анекс Библиотеке шабачке, место емоције велика, моћна и вечито романтична Русија, галија седможичана гитара, а циљ тамо куда сежу снови.
Марко Ердевички се вратио. Свратио је до свог родног града, још једну годину очувавши са пријатељима фестивал класичне гитаре, а у госте нам је довео велико име, уметника из Шведске Мортена Фалка. Дуо је спојила заједничка љубав према музици, неумирени истраживачки дух одредио је да им место мисаоног сусрета буде инструмент који је некада царовао, да би потом отишао у заборав. Један поглед на нотне записе највећих композитора био је довољан да их прожме танани мелос далеких пространстава и словенског сензибилитета уткан у сваки акорд, у сваки покрет струне. У свакој ноти живела је једна прича. У композицији сторија коју је стварао композитор, исто или другачије представио интерпретатор, а на неки, можда потпуно другачији начин разумео сваки слушалац. Нико није погрешио, јер у највећим делима нема антипода тачно - погрешно, већ доминира импресија, лични доживљај, самостални пријем вечног.
Када музика спаја, онда је то вече затворених очију. Минути у којима уметник склапа очи, у којима капке спушта слушалац, склањајући се од опипљивог, препуштајући се једном универзалном чулу. Прича написана на нотним линијама скривена иза погледа, лебди у пространствима унутрашњег бића. Мир никада није достижнији него када је сапутник врхунска уметност као што је био случај тог зимског понедељка. Раздаљине нестају, свет је само једна тачка, секунд духовног успона, а са њима и столећа престају да се броје. Између краја осамнаестог и почетка XXI века стоји само комад хартије гајданке, једна инспирација композитора и жеђ пробуђена у души уметника нашег доба. Чули смо звуке „рођене“ још 1700 и неке, као и дела што су живот започела пре само коју деценију.
Између композиција, у предворју наше музичке галије, беху уткане приче само наизглед сличне школским лекцијама, а у ствари занимљивости о животима оних који су седможичану гитару издигли на ниво ванвременске уметности. Негде се у преношењу прича, у записима губио понеки делић истине, али је опет свака сачувала истинску драж уметничког порива великог ствараоца.
-Реперотоар за овај инструмент је велики, више стотина хиљада композиција је настало за седможичану гитару и велики део тога је заборављен, а ми желимо да га вратимо на сцену. Оваквим концертима желимо да публици приближимо дивну уметност која је значајно обележје неких ранијих векова. Први пут сам у Србији и утисци су такви да се надам да ћу ускоро поново посетити и ваш град и земљу - рекао је Мартен Фалк.
Када су се, уз звуке великог аплауза, наизглед последњи пут вечери наклонили публици уметници, уследио је бис, несвакидашњи другачији. На сцени се Мартену придружио његов пријатељ, сународник и композитор који је садашњост магије седможичаног инструмента Ларс Карлсон. Први пут су наступали у Србији, а за дивно вече посетиоцима су се захвалили како најбоље могу, јединственом мелодијом, а сву суштину композиције, музике, уметности уопште сажео је Ларс у једној реченици:
-Нећу вам испричати причу коју крију ове ноте, нека музика у сваком од вас пробуди неку.
Гитара за Новака
Специјална награда трећег „Класик арт фестивала“ била је ручно рађена седможичана гитара шведског градитеља Атиле Васа, а њу је освојио Новак Миљковић, победник у категорији Најбоље изведене задате руске композиције Сергеја Руднева. Уз њега, последње вечери Фестивала награђен је и најуспешнији у студентској категорији Милош Вуковић.
М. Ж/Д. Б.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa