Инфо

28. фебруар 2019.28. феб 2019.
Све је могуће
ЂОРЂЕ ТЕОДОРОВИЋ, ТРЕНЕР МЕТАЛОПЛАСТИКЕ

Све је могуће

Лига слаба, плеј оф јачи него икада. Афирмишемо младе и стварамо тим на дуже стазе. Очекујемо још више репрезентативаца. Новине у раду брзо прихваћене
Пре две сезоне шабачка МЕТАЛОПЛАСТИКА није изборила плеј оф, претходне је до шампионског доигравања стигла у последњем колу, а сада су „плави“ никада раније обезбедили место међу најбољима и већ сада навијачи ишчекују мечеве против наших СЕХА представника, ишчекују и сањају, као и сви у клубу.
- Тешко је рећи који су реални домети у плеј офу. Имам утисак да је лига Слаба, а плеј оф да ће бити никада јачи. Ми морамо да чувамо форму, да унапређујемо сваки детаљ, да психички будемо спремни за тешке и јаке утакмице у континуитету. Да ли ће то бити довољно за тиулу, друго, треће или неко ниже место, једино паркет може показати – истиче Ђорђе Теодоровић, тренер Шапчана, верујући да добри резултати „чекају“ и када буде најважније.
Вратили сте се у наш рукомет после две деценије и какав је утисак када сте упознали све екипе?
-Не баш добар, при томе не мислим само на квалитет, већ пре ситуацију у којој се многи тимови налазе. Неколико екипа се бори за опстанак у Лиги, а још више за егзистенцијални спас. Сусрећемо се са апатијом у неким местима и градовима. Тешко је говорити о европском нивоу игре играчима када дођу на утакмицу Супер лиге, највишем рангу, где нема гледалаца, где је сала прашњава, неуређена, где се љушти боја са голова. Све то створи неки мучан утисак.
Када се фокусирамо само на табелу и само такмичење, можемо говорити о сезони у којој су се издвојила „три нивоа“, Панчево је први, Металопластика други, а потом следе сви остали.
- Нумерички то изгледа тако, но није баш такав распон у квалитету. Уз Динамо и нас, можемо говорити о јаком Новом Пазару, Кикинди, Партизану, Спартаку, Шамоту. Наше победе изгледају рутинске, но захтева већина велику борбу 40, 50 минута, мора да се заради победа, борбом и знојем.
Динамо изгледа „недодирљиво“?
- У првом делу су и мени изгледали „неухватљиви“. Имају искусан, добар тим, али и играче који нису дошли да приведу каријеру крају без амбиција, већ напротив тренирају и желе неки историјски успех. Ипак, имају и они својих слабости, мислим да смо им близу, те се заиста радујем дербију средином марта у Шапцу. Уверен сам да ћемо им парирати, а надам се и освојити бод или два.
Дошли сте почетком лета и опет гледано кроз бројке, вероватно немате разлога да будете незадовољни?
-Апсолутно. Променили смо много тога, од система припрема, рада, функционисања и страховао сам како ће се такве промене одразити, колико могу бити прихваћене, јер сам се трудио да искуства из Скандинавије, колико је могуће, пресликам овде. Све се уклопило брже него што сам очекивао, одвија се све према плану, чак и мало боље. Задовољан сам, могу рећи срећан и поносан.
Од почетка сте истицали идеју афирмације младих играча.
- Заједничка жеља свих била је да створимо тим на дуже стазе. Нисмо желели велика имена у касним годинама, већ младе играче, гладне успех и пуне жеље за афирмацијом. Имала је „Металопластика“ одличне младе и пре мог доласка, али због година нису добијали много прилике. Одлучили смо да „ризикујемо“, пружимо прилику и да не буде сав терет на првој постави, већ да имамо 12 играча у такмичарском ритму. Презадовољан сам досадашњим наступима младих, но сада следе још тежи мечеви где они морају показати квалитет у утакмицама где је резултатски притисак известан, неизвесност коначног исхода.
У саставу имате и два млада рукометаша која већ сада имају забележен наступ на Светском првенству.
-Невероватно важно за Вукашина и Милана, али и за њихове саиграче, клуб. Трудимо се да пренесемо искуства играња пред пуном двораном, на најјачим такмичењима, међутим, речи су једно, а лични доживљај нешто поптуно друго. Могу ли се наћи речи довољно добре да опишу свако осећање играња пред 16.000 људи у Немачкој, против Немачке? Њих двојица су јачи за велико искуство, али и саиграчима значи, јер имају некога ко носи то искуство конвертовано у нови квалитет свакодневног рада. Позив је признање и за рад у клубу, а све назнаке говоре да би већ на следећем окупљању могли имати још више сениорских репрезентативаца, можда и двоструко.
Две планете
Претходних 20 година сте живели у Норвешкој, богатој земљи, многима овде примера државе економске стабилности и снаге. Вратили сте се у Србију, много тога је различито.
-Као два света, две планете, нажалост у тима антиподима Србија је лошија половина. Нисам ни слеп, ни глув, видим и чујем проблеме, осећам тежину живота, а спас ми је рукомет. Сматрам да успех у спорту захтева 24-часовно ангажовање. Трудим се да сваки дан посветим рукомету, осмислим активности, мислим о детаљима које тај дан можемо поправити, тренинзи и дан је пун. То је мој приступ генерално, а у оваквој ситуацији је ту и „штит“ од свега. Не могу да променим ситуацију и зато се трудим да се радом и послом изолујем колико могу.
Д. Б.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa