Инфо

28. фебруар 2019.28. феб 2019.
ПОНОВО ЛИГА ШАМПИОНА
ВАТЕРПОЛО: РЕГИОНАЛНА А1 ЛИГА

ПОНОВО ЛИГА ШАМПИОНА

Најјачи сплитски клуб, учесник Лиге шампиона у Шапцу. Без императива, али уз жељу за доказивањем. Одлична провера пред Звезду
Већ смо причали о ривалима ватерполиста ШАПЦА са аспекта њихове велике прошлости, међутим, уз причу о титулама најјаче лиге Света некада, успесима на европским пливалиштима, увек треба напоменути како на нашем базену имамо прилику да видимо и сјајну садашњост, врхунске представнике, клупске институције овог спорта у свету. „Чивијаши“ су делили мегдане са четири учесника Лиге шампиона и два учесника Европ купа, шампионима својих земаља, победницима домаћих купова. Наредни ривал који долази на Градски базен, сплитски ЈАДРАН, само је један у низу таквих.
Сплићани су прошлост осликана са две титуле шампиона Европе (1992. и 1993. године), једно финале ЛЕН купа, девет југословенских титула (две пре рата и седам послератних), а пре свега чињеницом посебно важном за, не баш толико профитабилан спорт као ватерполо, да трају 99 година! а наредне ће прославити и век постојања. Ипак, ЈАДРАН је и садашњост која каже да се у Сплиту ове сезоне гледа Лига шампиона, да су на путу до ње елиминисали великог имењака из Херцег Новог. У такмичењу по групама нису изборили четвртфинале, али су успели да победе италијански „Спорт менаџмент“, једног од фаворита за европску титулу, док су на Јадрану играли нерешено са још једним фаворитом на евро сцени, „Југом“ и то у Дубровнику. Садашњост је и сигурно учешће најбољег од три сплитска клуба, на финалном турниру А1 лиге. Екипу предводи свима познати Аљоша Кунац, некадашњи репрезентативац Хрватске, освајач свих клупских и репрезантитвних трофеја. Уз њега ту су још Шетка и Зовић, као најбољи стрелци тима.
Свака утакмица је Шапчанима важна, но уз опстанак у А1 лиги, увелико у клубу размишљају и о домаћем такмичењу. Ове сезоне поново се бодови из Лиге преносе на домаћи ниво и зато је меч другог мартовског викенда у Београду изузетно важан у одлучивању ко ће Супер лигу почети као први, а ко као други. То су позиције уз које се „слаже“ епитет првог и другог фаворита Србије. ЈАДРАН је одлична прилика за уигравање, али и сувише велико име и могући спектакл да би се, бар током та 32 минута ефективне игре, мислило о Звезди.
Борба за титулу
Ове сезоне ће се за титулу ватерполо шампиона Србије борити шест екипа у Супер лиги. Мини шампионат ће чинити три екипе из А1 лиге: ШАБАЦ, Ц. ЗВЕЗДА, ПАРТИЗАН, као и три од четири најбоље српске екипе из А2 лиге. РАДНИЧКИ (КГ) и ВОЈВОДИНА су сигурни, а трећи тим ће бити или нишки НАИС или ВАЉЕВО, тренутно су Нишлије ближе.
У ново такмичење се преносе бодови из међусобних дуела у Регионалној лиги, а утакмице ће играти екипе које се нису састајале ове сезоне.
Д. Б.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa