Инфо

7. март 2019.7. мар 2019.
ОБЕЛЕЖЕН МЕЂУНАРОДНИ ДАН ЦИВИЛНЕ ЗАШТИТЕ

Спремни за све изазове

Међународни дан цивилне заштите обележава се 1. марта. Тим поводом организована је свечана седница Окружног штаба за ванредне ситуације којом је председавао начелник Мачванског управног округа Владан Красавац.
-Овај дан је установљен у циљу указивања на значај цивилне заштите и на могућност благовремене реакције у случају елементарних непогода и катастрофа. После 20 година цивилна заштита у Србији поново добија на значају и упркос скромним буџетским средствима има све важнију улогу у систему заштите и спасавања. Кроз едукацију становништва, различите тренинге, нове школске предмете допунске наставе, па чак и на универзитетима, показује се друштвена одговорност и важност овог питања. Сведоци смо честих катастрофа и од реакције свих нас зависи колике ће бити последице, навео је Владан Красавац.
После поплава које су задесиле Србију 2014. године почело је да се води више рачуна о превентиви. Начелник Одељења за ванредне ситуације мр Фадиљ Незири истакао је да су од тада до данас на нивоу многих локалнних самоуправа извучене поуке.
-Многе локалне самоуправе су ставиле акценат на заштиту и спасавање становништва и добара од поплава вода првог и другог реда. Урађени су многи радови на каналима, обалоутврдама, водотоцима другог реда, бујичним водотоцима и рекама. Током ове године и до краја следеће биће завршена реконструкција 5,5 километара критичног насипа на Сави од Дреновца до Чеврнтије, под покровитељством ЕУ. Очишћено је преко 100 километара канала који су стварали проблем, као и водотоци другог реда као што су Бела Река, Јерез, Думача, Добрава, навео је Незири.
М.М.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa