Инфо

7. март 2019.7. мар 2019.
ГОДИНА  МИЛОСТИ  ГОСПОДЊЕ
ТРОСТРУКИ ЈУБИЛЕЈ У ЕПАРХИЈИ ШАБАЧКОЈ

ГОДИНА МИЛОСТИ ГОСПОДЊЕ

У Епархији шабачкој почело обележавање највећег јубилеја – осам векова самосталности Српске православне цркве. Осим главног, Епархија обележава још два јубилеја – 30 година од упокојења владике шабачко-ваљевског Јована Велимировића и 30 година епископске службе владике Лаврентија
У Шабачкој епархији, од почетка године увелико траје обележавање ретког јубилеја – осам векова самосталности Српске православне цркве. Иако најстарији епископ по хиротонији међу српским архијерејима, владика шабачки Лаврентије, главни је покретач бројних црквено-културних манифестација у Епархији.
– Иако надилази време и историју, Христова Црква дела у времену и простору не одолевајући изазову годишњице „округлих бројева“, чиме открива и своју историјску природу. Годишњице су важне за неговање културе сећања, означавају живо присуство прошлости у садашњости и представљају снажан импулс живота у будућности. Не само кроз празне и заводљиве речи и „свечана слова“, већ, пре свега, кроз конкретна дела која треба да посведоче континуитет вишевековног трајања и одговорност пред Богом и историјом – каже владика Лаврентије.
Под „конкретним делима“ владика подразумева збирку песама Духовни Завичај Десанке Максимовић, штампане у тиражу од 30.000 примерака, која је подељена као његова божићна пастирска честитка свим ученицима основних и средњих школа, (без обзира да ли похађају веронауку), као и наставницима, професорима и школском особљу. Ових дана из штампе излази брошура Осам векова наше Мајке Цркве, протођакона др Љубомира Ранковића, у тиражу од 70.000 примерака, коју ће свештеници, уз освећење васкршње водице, унети као благослов, васкршњу честитку и јубиларни поклон у све домове Епархије.
– У књизи је укратко изложена историја наше цркве и народа од досељавања на Балкан, са посебним акцентом на централни догађај – добијање црквене самосталности. Тај 9. децембар 1219. године, златно је и црвено слово националне и црквене историје и представља наш духовни рођендан. Подвиг Светога Саве неупоредив је у српској вишевековној историји – истиче протођакон Ранковић и додаје – Његово напуштање принчевеског престола и бекство у Свету Гору, презир земаљског и опредељење за Царство Небеско, који ће следити многи Немањићи, представља темељ косовског завета и основно чвориште и срчику нашег духовног, културног и националног континуитета и идентитета, кроз сва „огњена чистилишта минулих векова“.
Текст се завршава снажним крешчендом, заветном поруком највеће харизме нашег времена – Патријарха Српског Павла о Косову, вечној српској теми и дилеми: „Косово ће у 21. веку бити мера и провера свих нас – од скромних трудбеника свакодневице до патријарха и вођа српског племена. Не будемо ли достојни Косова, нећемо бити достојни ни свога земаљског постојања. Нестаћемо као да нас није ни било, а на нашем месту живеће неко други... Будимо људи. Амин“.
Др Ранковић подсећа на још два епархијска јубилеја: 30 година од упокојења владике шабачко-ваљевског Јована Велимировића, и тридесетогодишњицу епископске службе владике Лаврентија на трону Шабачке епархије, које ће протећи у светлости ретке „Године милости Господње“, у животу Божјег народа северозападне Србије.
М.Ф.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa