Инфо

7. март 2019.7. мар 2019.
Будућност је у обновљивим изворима
САВЕТОВАЊЕ О УНАПРЕЂЕЊУ ДАЉИНСКОГ ГРЕЈАЊА

Будућност је у обновљивим изворима

Дводневно саветовање у оквиру међународног пројекта “Унапређење система даљинског грејања у централној и источној Европи Keep Warm” одржано је у четвртак и петак у Центру за стручно усавршавање на Летњиковцу. Тема саветовања је било унапређење организације управљања системима даљинског грејања са акцентом на увођењу обновљивих извора енергије.
Састанку су поред представника ЈКП “Топлана Шабац” и представника Града Шапца, присуствовали стручњаци Института за нуклеарне науке “Винча”, представници Пословног удружења “Топлане Србије”, као и других топлана из Србије.
Горан Живковић, директор Лабораторије за термотехнику и енергетику ИНН “Винча” и руководилац пројекта “Keep warm” навео је да овај пројекат окупља 11 институција из седам земаља. Поред Србије у пројекат су укључени Литванија, Немачка, Украјина, Аустрија, Словенија и Хрватска.
-Циљ целог пројекта је да се обуче људи који ће сутра бити у стању да у своје топлане уводе системе који ће користити обновљиве изворе енергије. Конкретно, ради се о биомаси, шумској и пољопривредној, зависи од регије где потенцијал биомасе постоји. Готово у свим топланама се користи лож уље или гас који се увози, а Србија има велики потенцијал у биомаси која је јефтинији енергент. Уколико се развије технологија за њено коришћење јасно је да ће то бити јефтиније. Технологија такође кошта, али Лабораторија за термотехнику и енергетику ИНН “Винча” је последњих 15 година развијала технологије за коришћење биомасе, а посебно за пољопривредну биомасу, где су развијени одређени системи, највише за тзв. “цигаретно” сагоревање биомасе, рекао је Горан Живковић.
Према његовим речима домаћа наука ради и развија технологије које су се већ показале на неким објектима где функционишу и десетак година. Истакао је да су те технологије оправдале своје постојање и да су се економски доказале.
Слободан Јеротић из “Топлане Шабац” је подсетио да је и до сада постојао пројекат који се односио на примену биомасе и на мале мреже даљинског грејања. Овога пута је било речи о озбиљнијим пројектима и већим инвестицијама, које доводе и до већих уштеда и мањих емисија угљен диокисида и других гасова стаклене баште.
-Наше је да поставимо темеље у овој причи. Ми покушавамо да наметнемо енергетску ефикасност и обновљиве изворе као тему о којој ће се свакодневно причати. То је један од начина да грејање у граду буде одрживо и да рачуни које грађани добијају буду што мањи. Обновљиви извори мање загађују околину. Боримо се против негативних ефеката климатских промена. Практично доказујемо да су ти системи исплативи и одрживи и тражимо начин да их инсталирамо, навео је Јеротић.
Разматраће се начин на који би ово могло да се финансира. Јеротић је истакао да је пројекат велики, да много кошта и да га је тешко и припремити и реализовати.
-Ми сада имамо пројектну документацију за велику топлану на биомасу и за топлотну пумпу велике снаге. То су два велика објекта која ће бити прикључена на систем даљинског грејања, рекао је Јеротић и додао да је незахвално давати прогнозе, али да ће се брзо доћи до реализације.
М.М.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa