Инфо

7. март 2019.7. мар 2019.
Генерацијски пројекат
ОБЕЛЕЖЕН МЕЂУНАРОДНИ ДАН ЕНЕРГЕТСКЕ ЕФИКАСНОСТИ

Генерацијски пројекат

Међународни Дан енергетске ефикасности, пети март, обележен је први пут у Шапцу. Кроз активности започете дан раније радило се на подизању свести грађана Шапца о чињеници да је енергетска ефикасност егзистенцијална потреба. Она омогућава комфорније становање, ниже трошкове грејања, здраву животну средину и подстиче развој локалне економије.
У сали Културног центра одржано је овим поводом такмичење ђака основних школа у друштвеној игри „ Играј за енергију“, кроз коју су били изложени основни принципи примене мера енергетске ефикасности и примене обновљивих извора енергије.
-Да бисмо били успешни морамо да градимо од темеља, а у Културном центру обратили смо се првенствено најмлађим члановима наше заједнице. Желимо да деца почев од основних школа почну да уче и да размишљају о енергетској ефикасности. Волели бисмо да енергетска ефикасност и примена обновљивих извора енергије постане генерацијски пројекат – истакао је Слободан Јеротић, енергетски менаџер.
Према речима Јелена Ристић, сараднице за образовање Градске управе града Шапца, потребно је што више деце укључити у саму обуку на ову тему.
-Организовали смо и радионицу у Библиотеци шабачкој, при чему смо укључили велики број деце која су била у прилици да сазнају нешто ново и да се упознају са мерама и принципима енергетске ефикасности. Јако је важно да кренемо од наших најмлађих, да променимо њихове навике и да они своје стечено знање на радионицама пренесу на своје вршњаке, родитеље, читаво друштво – истакла је Јелена Ристић.
Град Шабац је, почев од 2010.године пуно тога урадио на тему енергетске ефикасности те, како истиче Слободан Јеротић, без лажне скромности можемо рећи да је лидер на овом пољу.
- Често организујемо радионице и скупове на којима разговарамо са енергетским менаџерима из других градова о разним пројектима, као што је био онај који смо имали у сарадњи са колегама из земаља у окружењу, где смо разматрали мале мреже даљинског грејања. Прошле године су код нас биле колеге из Винче са којима смо причали о великим мрежама даљинског грејања. Енергетска ефикасност и примена обновљивих извора енергије је нешто што радимо овде, али бисмо желели да знање и искуство пренесемо на млађе генерације, истакао је Јеротић и искористио прилику да позове грађане Шапца да учествују у наставку пројекта термоизолације стамбених зграда.
- До сада смо кроз пројекат термоизолације стамбених зграда успели да ангажујемо 44 стамбене заједнице и 41 породичну зграду. Потрошено је око милион и по евра за термоизолацију зграда које су грађене шездесетих, седамдесетих и осамдесетих година. Уштеда у зградарству је преко 40 одсто. Међутим, мерама енергетске ефикасности, свака зграда кад је посматрамо појединачно, може да донесе уштеду више од 50 одсто. Успели смо на зградама које смо до сада урадили да постигнемо те ефекте. Од ове године ћемо радити и термоизолацију зграда, али ћемо применити и термотехничке мере, односно биће обавезна уградња термостетских вентила, делитеља топлоте и балансирања цевне мреже, како би ефекат био на много већем нивоу него до сада – рекао је Јеротић.
Обележавање петог марта, реализовали су Градска управа Шапца у сарадњи са Министарством рударства и енергетике Реублике Србије и Канцеларијом за техничку сарадњу Савезне Републике Немачке.
К.Ј.Ђ

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa