Инфо

7. март 2019.7. мар 2019.
Неприлагођени у  класици
Четврти Фестивал „Позоришно пролеће“

Неприлагођени у класици

Фестивал „Позоришно пролеће“, као фестивал најрепрезентативнијих продукција институционалних позоришта Србије, постоји од 2016. године. Критеријум за селекцију је висок уметнички ниво у свим сегментима позоришног чина. Фестивал ће бити одржан у периоду од 8 до 16. априла. Организатори су Град Шабац и Шабачко позориште
На конференцији за медије у Звездара театру поводом Фестивала "Позоришно пролеће" представљен је овогодишњи програм. У такмичарском делу од 8. до 16. aприла, биће изведено седам представа по избору селектора и оснивача Фестивала Зорана Карајића. Љубитељи театра ће имати прилику да погледају адаптације класичних драмских текстова ( "Балкански шпијун" - НП БГ, "Петријин венац" - Атеље 212, "Корешподенција" - Звездра театар, "Вештице из Салема" - СНП, "Тартиф" - НП Сомбор и СНП, "Хроника паланчког гробља" - Крушевачко позориште и "Ујка Вања" - ЈДП). Завршне вечери у част награђених биће одиграно остварење "Лимунација" Народног позоришта из Ниша.
-Видео сам скоро целокупну продукцију београдских и новосадских позоришта и све представе из унутрашњости, на које сам позван, а и неке по сопственом избору. Огромна већина представа које сам гледао и које долазе у обзир за селекцију Фестивала „Позоришно пролеће“ рађена је по текстовима старијих, значајних писаца, могу слободно рећи, по текстовима класика. Било је и неколико значајних остварења насталих по делима савремених драмских писаца, али су се класици једноставно наметнули као тема овогодишње селекције. Отуда и предлог да се ова селекција наслови са „Неприлагођени у класици“. Класици то и јесу зато што су и у свом времену и испред свог времена, али и зато што су бунтовни, неприлагођени. Заиста је велики број представа у овогодишњој продукцији које заслужују да нађу своје место на Фестивалу „Позоришно пролеће“. Занимљиво је да сам разматрао могућност да одаберем само домаће текстове, зато што би и таква селекција била врло квалитетна, али бих тиме искључио нека од најбољих остварења - истакао је Зоран Карајић, селектор.
Фестивал ће отворити писац Светислав Басара. Поред раније установљених награда ове године публика ће имати прилику да гласа за најбољу представу. Планиран је и богат пратећи програм са циљем да позориште изађе из стандардних оквира и буде део заједнице. Изложба, кореографски перформанс на отварању, програм за децу, радионица позоришне критике и премијерна пројекција кратког документарног филма о Фестивалу само су део садржаја који очекује Шапчане и госте током трајања манифестације.
- Церемонију отварања почињемо на Тргу шабачких жртава, где ће, током трајања Фестивала, бити постављена изложба посвећена „Позоришном пролећу“ и ретроспективи претходних издања овог фестивала. Изложбу ће чинити избор фотографија из награђених представа, али и фотографије фестивалске публике и различитих збивања са самог Фестивала. Посебан део биће посвећен овогодишњој селекцији, а фотографије прате кратки текстови којима се објашњавају досадашња постигнућа Фестивала, као што су број посетилаца, награђених глумаца, редитеља… Изложба настаје у сарадњи Шабачког позоришта и ликовне групе Kомбинарт. Један део изложбе чиниће и мини-скулптуре легендарних глумаца Шабачког позоришта, међу којима су: Љубиша Јовановић, Мира Ступица, Борис Kовач, Бранка Црномарковић и Цане Фирауновић. Ови радови, остаће у јавном простору све до краја Фестивала, а публика и пролазници моћи ће да се фотографишу са њима. Овим делом изложбе, желимо да ставимо акценат на повезивање „Позоришног пролећа“ и Шабачког позоришта, али и обе институције са самим градом и његовом културном историјом. Kористећи се изложбом и градским тргом као јединственом сценографијом, Фестивал ћемо започети уличном кореографијом, коју поред професионалних плесача, изводе и чланови и чланице Омладинског клуба Шабачког позоришта, деца и млади - полазници локалних школа глуме и сви други заинтересовани грађани. Идеја нам је да овим, на самом почетку фестивала, окупимо заједницу око његове идеје и свечаног отварања. По завршетку кореографисаног перформанса, публика се шета до Шабачког позоришта, у коме ће церемонија отварања, бити настављена у нешто званичнијем тону - навела је Милена Богавац, директорка Шабачког позоришта и додала да посебно место заузима Сцена „ЛАСТА“, која подразумева тродневни позоришни програм за децу.
-Сцена „ЛАСТА“ биће формирана на отвореном, у шабачкој пешачкој зони, а на њој ће, током три ударна фестивалска дана, бити игране представе, организоване радионице и дружења за децу. Улаз на све програме за децу биће бесплатан.
Kао и претходних година, све представе у главном програму, биће испраћене округлим столовима које модерира театролог Драгана Бошковић. Фестивал ће окупити и петоро студента драматургије, режије и глуме, који ће учествовати у радионици писања позоришне критике коју воде млади драматурзи: Тијана Грумић, Дејан Прћић и редитељ Југ Ђорђевић. И ове године у оквиру Фестивала биће организовано јавно читање драма са конкурса Стеријиног позорја.
На конференцији поред селектора и оснивача Фестивала Зорана Карајића говорили су и чланови Уметничког савета: председник Душан Ковачевић, Мира Бањац, Небојша Брадић, Светислав Јованов, Драгана Бошковић, Светислав Басара, Миливоје Млађеновић и Милена Богавац, в.д. директорка Шабачког позоришта и том приликом истакли да публику очекује занимљиво и узбудљиво театарске пролеће.
-Шабац је поново успоставио висок ниво и стандард представа на Фестивалу и слободно могу рећи да је сада у самом врху
репрезентативних позоришних фестивалских дешавања. Идеја је да грађанима у мањим местима омогућимо да у свом месту погледају најбоље представе. Што се тиче самог избора, нове генерације само по чувењу знају за класичне комаде који ће бити играни на Фестивалу. Ово је прилика да их и погледају, јер Позориште је увек најузбудљивији сусрет - рекао је уметнички директор Фестивала Душан Ковачевић.
Стручни жири
Званични жири Фестивала у саставу: редитељ и писац Карпо Година, глумац Никола Ристановски, редитељ и професор Петар Куков одлучује ко ће добити признање за најбољу представу, глумца, глумицу, али и три награде по слободном избору. Новинарски жири који чине: Теофил Панчић, Александра Ћук, новинарка дневног листа „Данас“ и Гордана Мањенчић, дописница РТС Шабац традиционално ће доделити награду „Залог за будућност“ младом глумцу.

Поново у театру
Након дужег одсуства глумица Мира Бањац активно учествује у раду Уметничког савета Фестивала „Позоришно пролеће“.
-Мислим да је одабир представа ове године веома добар. Верујем насловима и позориштима који ангажују младе и због тога очекујем да ће ово Пролеће заиста бити право пролеће. Као неко ко је 80 година у позоришту, свим срцем сам уз Шабачко и Фестивал - рекла је Мира Бањац.
М.Ж.

Најновији број

11. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa