Инфо

7. март 2019.7. мар 2019.
Награде за највредније
Одржано 23. Међународно такмичење младих пијаниста

Награде за највредније

Двадесет и треће Међународно такмичење младих пијаниста одржано је у Музичкој школи “Михаило Вукдраговић“ протекле седмице. Такмичење се одвијало у етапама од седам категорија, а једна од новина ове године је и клавирски дуо, којих је било пет.
У четири дана, публици се представило 120 извођача, од најмлађих учесника до студената који су дошли из Норвешке, Немачке, Бугарске, Румуније, Македоније, Босне и Херцеговине, Хрватске и Србије. Њих је оцењивао еминентни жири састављен од најугледнијих педагога и пијаниста са европских и домаћих музичких академија, а то су Лидија Станковић, Зоран Имшировић, Ђорђе Станети, Арсен Чаркић, Катарина Вуксановић, Емеке Шоти Собоња, Марко Ђорђевић, Снежана Митић и Бојана Совиљ.
- Ово такмичење има већ реноме о ком се прича у Загребу, јер је доста кандидата из Хрватске долазило у Шабац. Моји утисци су ове врло позитивни, ниво је био висок, а у свакој категорији смо могли да чујемо низ врло интересантних талената – истакао је Зоран Имшировић.
Једанаестогодишњи Иван Чернукин из Новог Сада, ученик Музичке школе „Исидор Бајић“, у класи профеорке Олге Борзенко, добитник је лауреата у најмлађој категорији. Лауреат у великој категорији је Анђела Динић, студент ФМУ из Београда, у класи Лидије Станковић.
Победница преткатегорије је Теа Чизмић из Новог Сада, ученица Основне музичке школе „Јосиф Славенски“ у класи професорке Саре Ћаћић. Првонаграђен у другој категорији је Константин Косановић, ученик МШ „Владо Милошевић“ из Бањалуке, у класи Иване Рашета. Наша суграђанка Ирина Бродић, ученица Музичке школе „Михаило Вукдраговић“, у класи професорке Хелене Давидовић, Шапчанима већ позната по клавирском умећу, победница је у трећој категорији. У четвртој категорији, првонаграђена је Анђела Јовићевић, ученица Музичке школе „Јосиф Славенски“ из Београда, у класи професорке Татјане Ђођевић, а у петој категорији као најбољи, показао се Ђорђе Кузмановић, ученик МШ „Владо Милошевић“ из Бањалуке, у класи професорке Дијане Зрнић.
Други дан фестивала, улепшао је концерт професорке клавира Милице Зидарић, као и додела традиционалне педагошке награде „Матусја Блум“, коју додељује Организациони одбор такмичења.
Ове године, професорка Рита Кинка имала је част да добије награду која се додељује педагозима који делују или су деловали на просторима бивше Југославије, за вишегодишње изузетне резултате на пољу клавирске педагогије и васпитања младих пијаниста.
Последњег дана такмичења одржан је Завршни концерт првонаграђених и лауреата. Чланови жирија су добили захвалнице, а победницима су уручене први пут и новчане награде. Целокупан наградни фонд, био је 1.000 евра.
-Додела новчаних награда победницима категорија и лауреатима ће се, надам се наставити и у будућности, што ће младе пијанисте свакако мотивисати и дати им подстрек за још бољи напредак. Такмичење се одвијало на новом клавиру, који је био неопходан за догађај високог угледа, а за који су спонзори такмичења, као и наша школа определили средства – истакао је професор Борис Јекић, уметнички руководилац и захвалио се Граду Шапцу који је био генерални покровитељ такмичења и обезбедио већи део новца за одржавање истог.
- Такође, захвалност бих упутио свима који су помогли у потврди репутације такмичења, као једног од најбољег у нашем региону, а посебно клавирском одсеку МШ „Михаило Вукдраговић“, без ког организација не би била могућа. Шабац је остао познат по успешним пијанистима, а ја се надам да ће Музичка школа „Михаило Вукдраговић“ и даље бити једна од најбољих школа, додаје Јекић.

К.Ј.Ђ

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa