Инфо

7. март 2019.7. мар 2019.
ОТИМАЊЕ ПРОСТОРА ГРАЂАНИМА  И НАДЛЕЖНОСТИ ГРАДУ
ДОГРАДЊА ПОСЛОВНОГ ПРОСТОРА СТАРЕ РОБНЕ КУЋЕ

ОТИМАЊЕ ПРОСТОРА ГРАЂАНИМА И НАДЛЕЖНОСТИ ГРАДУ

Грађевинске дозволе издаје Одељење за урбанизам Градске управе града Шапца, које је три пута одбило захтев фирме “Леон” за реконструкцију јер, пошто је реч о добијању нових квадрата, нема ни говора о реконструкцији већ о доградњи објекта
Доградња пословног простора у центру града, познатог као стара робна кућа, почела је прошлог месеца под лажним називом реконструкција. Ако ће власник, предузеће “Леон” из Слепчевића на овај начин добити 200 нових квадрата простора, онда нема речи о реконструкцији већ је на делу доградња објекта. Нетранспарентно и пречицама – тако се својим присталицама одужује републичка напредњачка власт. У случају Шапца, “Леон” од грађана отима простор који је деценијама у јавној употреби, а Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре од локалне самоуправе отима надлежност.

Министарство се
бахато руга
прописима и струци
Грађевинске дозволе издаје Одељење за урбанизам Градске управе града Шапца, које је три пута одбило захтев фирме “Леон” за реконструкцију јер, пошто је реч о добијању нових квадрата, нема ни говора о реконструкцији већ о доградњи објекта. Под неразјашњеним околностима обављена је и укњижба, на основу које је “Леон” уписан као искључиви корисник на парцели на којој је саграђен пословно-стамбени објекат на коме су као власници уписани сви власници посебних делова објекта који су нужно морали бити уписани и као корисници на парцели.
- Три пута смо одбили захтев фирме “Леон” али је Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре мериторно то одлучило, каже Милан Васић, начелник Градске управе града Шапца. Ми чак нисмо обрачунали ни доприносе јер се дозвола не може добити без плаћених доприноса за уређење грађевинског земљишта. И то су у Београду урадили! Сами су, на основу наше локалне одлуке, то учинили. То што је Министарство отело надлежност локалној самоуправи, само издало дозволу и наплатило доприносе је преседан у управној пракси, наводи Васић и наглашава да Град ниједног тренутка није довео у питање реконструкцију објекта али тражена интервенција представља доградњу објекта, што је противно важећем планском документу.
У међувремену, станари чији се простор налази изнад пословног дела старе робне куће уложили су тужбу Управном суду, којом оспоравају грађевинску дозволу. Иако станари, као власници одређене квадратуре стана, имају удео и на парцели, Катастар је одбио њихове захтеве за упис права на парцели и тако их спречио да активно учествују, односно да буду странка у поступку издавања грађевинске дозволе фирми “Леон”.

Затворили простор
који није њихов
Интересантно је да је фирма “Леон” уписана само на робној кући и на подруму, а не као власник простора испред, који сада реконструише, тачније дограђује. Та површина у листу непокретности није њена. Практично, држава је власнику фирме дозволила да затвори простор за који нема доказ да је његов.
Тачно је да станари немају никакве везе са пословним простором и “Леон” би, да изводи радове само у оквиру свог пословног простора, добио дозволу. Међутим, “Леон” затвара пролаз на коме није уписан и изводи радове у подруму, на површини већој од оне која му припада. А за све то, објашњава Валентина Ловрин Јевтић, градски јавни правобранилац, треба да се добије сагласност сукорисника на парцели. Станаре, с обзиром на чињеницу да нису уписани, није нико ни питао. А нису уписани противзаконито.
Нејасно је то што инвеститор изводи радове само на посебном делу објекта, како тврди Министарство, а при том добија већу површину – подрума за 55 квадрата, а приземља за 148 квадрата.

Шапчани остају без омиљеног простора
у граду
Простор испод старе робне куће одувек је значајан Шапчанима због бројних манифестација које су се на том месту одржавале и једино је склониште од сунца и кише у јавном простору. Сматра се и да је зграда старе робне куће вредан примерак модерне архитектуре, а да колонада, једина у Шапцу представља драгоценост.
Поред тога, овај простор, односно пролаз, за Шапчане има симболичку вредност али напредњачка власт има опасну цивилизацијску ману – да радикално мења дух града.
Протеривање из јавне успомене, исувише често вулгаризовано доживљавање и вредновање прошлости, као и онемогућавање учешћа грађана у одлучивању о јавном простору, последица су показивања моћи и одсуства свести и нуде безборој метафора за стање у земљи.
Катастар
Иако станари, као власници одређене квадратуре стана, имају удео и на парцели, Катастар је одбио њихове захтеве за упис права на парцели и тако их спречио да активно учествују, односно да буду странка у поступку издавања грађевинске дозволе фирми “Леон”.

Инвеститор
Нејасно је то што инвеститор изводи радове само на посебном делу објекта, како тврди Министарство, а при том добија већу површину – подрума за 55 квадрата, а приземља за 148 квадрата.

Министарство
То што је Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре отело надлежност локалној самоуправи, само издало дозволу и наплатило доприносе је преседан у управној пракси.

Град
Град ниједног тренутка није довео у питање реконструкцију објекта али тражена интервенција представља доградњу објекта, што је противно важећем планском документу.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa