Инфо

7. март 2019.7. мар 2019.
Крај високој  политици ниских удараца
"ЈЕДАН ОД ПЕТ МИЛИОНА" ШАБАЦ

Крај високој политици ниских удараца

Одржан још један протест против актуелне власти. Подржани лепим временом, Шапчани су 1. марта седми пут прошетали под слоганом "Један од пет милиона"
Као и протеклих шест недеља, и овог петка грађани Шапца окупили су се испред старе Робне куће, одакле је колона кренула централним улицама изражавајући своје незадовољство транспарентима: "Болница није СНС биро за запошљавање", "Нема предаје Косова", "Демократија да, диктатура не". Окупљенима су се обратили Срето Малиновић, генерал у пензији, Ђорђе Дамњановић, глумац и новинар и Душан Туфегџић, организатор скупа.
Дамњановић је говор отпочео хумореском Слободана Симића о дочеку председника, тј. како је том приликом народ оглувео и ослепео од ватромета и отровао се сендвичима, па се саветује да људи не излазе да га дочекују, јер "има ко је већ за то плаћен". Након тога, изјавио је да су улице пуне јер народ жели бољи живот, али не истоимену серију, иако је и она боља од ријалити програма који се приказују.
-Тренутна власт има три циља: да стави под контролу све што може, да упрегне у своја кола све које може и да покраде све, и што може и што не може. Ово зло има своје име и презиме: Александар Вучић, изјавио је Дамњановић, а затим наставио.
-Шабац је увек био град првина, па је тако први пружио отпор диктатури. Као што смо извукли чивију из точка књазу Милошу Обреновићу, тако ћемо демонтирати Потемкинова села Александра Вучића.
Грађанима се, потом, обратио генерал у пензији Срето Малиновић.
-Питају ме колеге и пријатељи:"Генерале, шта ти то треба да улазиш у све ово?", а ја им кажем само:"Нису ми требали ни ратови, па сам улазио у њих". Овде сам и као војник, и као човек и као родитељ, међу својим народом, испуњавам ону заклетву коју сам давно дао, рекао је Малиновић истичући да је то обавеза сваког часног официра, војника и полицајца, и да им за то позив није потребан.
Душан Туфегџић је поручио да ће потписати Споразум са народом чим буду додали у њега "40 одсто становништва које су изоставили, а то су пољопривредници". Осврнуо се и на стару Робну кућу која је тренутно под скелама, рекавши да је то "ругло Зоране Михаиловић којим је узурпирана пешачка зона". На питање шта очекује од наредних протеста, Туфегџић одговара:
-Од наредних протеста очекујем да мало више причамо о нама, како ћемо сутра, да нам се не би десило оно што нам се десило након 6. октобра. О Вучићу смо довољно рекли, осим што ћемо сачекати да видимо шта ће март да донесе у вези са одлуком о Косову, јер председник нешто мора учинити по том питању, односно, мора слагати или Запад, или Исток, или погазити Устав, или прегазити становништво Србије, закључио је Туфегџић.
Следећи протест планиран је за наредни петак у 18 часова на истом месту.
На чајанци са Вучићем
Током свог говора, новинар и глумац Ђорђе Дамњановић искористо је анегдоту из Черчиловог живота како би нагласио протестни став према актуелној власти.
-Једном приликом, Ненси Астор је рекла Черчилу:"Да сте ви мој муж, сипала бих вам отров у чај", на шта јој је Черчил одговорио:"Да сам ја ваш муж, ја бих тај чај и попио". Ја кажем, ускоро ће цела Србија изаћи на улице, а ти, Александре Вучићу, ти никада нећеш бити наш председник, јер да си ти наш председник, ми бисмо онај чај и попили, рекао је Дамњановић.
Н. Марјановић

Најновији број

11. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa