Инфо

7. март 2019.7. мар 2019.
САОПШТЕЊЕ САВЕТА МЕСНЕ ЗАЈЕДНИЦЕ МИШАР

Кемис загађује животну средину

Савет Месне заједнице Мишар огласио се саопштењем у којем се каже да су фирме попут компаније Кемис потенцијални загађивачи и дужне су да се у свом раду придржавају свих прописа којима је регулисана област управљања отпадом и да поштују сва ограничења која су наведена у добијеним дозволама.
У овој МЗ тврде да је компанија Кемис, нажалост, постала и реални загађивач.
- Складиштећи огромне количине опасног и неопасног отпада, проузроковала је континуирано десетодневно ослобађање загађујућих материја у ваздух, земљиште и воду и довела нас у ситуацију да бринемо за своје здравље и животе. Док бринемо за здравље своје деце, нас не занимају аргументи да је широм Србије повећана концентрација ПМ10 честица. Да ли то треба да нас умири, да ли треба да кажемо да нема везе што сте противзаконито пословали, и да ли треба било коме да толеришемо кршење прописа - питају се у Савету Месне заједнице Мишар.
У наставку саопштења се истиче да је срамотно што своје грешке, проузроковане глађу за профитом, „заодевају оправдањима која су пронашли у зимским атмосферским приликама и несавесном понашању осталих индустријских постројења“.
-То што максималне дозвољене двадесетчетворочасовне концентрације појединих хемикалија у ваздуху нису дефинисане прописима, нас не занима. Ако неко жели да удише дим пун канцерогених честица, само нека изволи. Нема, међутим, нико право да тера друге да удишу то исто - стоји у саопштењу.
У МЗ Мишар наводе да бензо(а)пирен спада у полицикличне ароматичне угљоводонике и да су то канцерогене хемикалије које се повезују са стварањем рака, мутација и оштећења код новорођенчади. И никл спада у најтоксичније тешке метале и може да изазове рак било ког органа или аутоимуне болести, подсећају грађани Мишара.
- Арсен је, такође, веома токсичан, канцероген и изазива болести срца и крвних судова, док је кадмијум неколико пута токсичнији од арсена и изазива оштећења бубрега и костију. Колико год да их је у ваздуху, они ће сада доспети у нашу храну и воду и дугорочно угрозити наше здравље - истичу у Мишару.
На крају, Савет МЗ наглашава да је компанија Кемис својим неодговорним пословањем довела у опасност здравље и заслужује да изгуби дозволу за обављање делатности на локацији у Мишару.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa