Инфо

7. март 2019.7. мар 2019.
СЕЗОНА ПОЧЕЛА ПРЕ ЗВАНИЧНОГ ОТВАРАЊА

Пажња, мотори су на улицама

“Апелујемо на све возаче аутомобила и других превозних средстава да обрате пажњу на мотористе. Пре почетка сезоне треба да спреме своје моторе и провере исправност. Пре седања на мотор потребно је имати сву заштитну опрему: кацигу, јакну, панталоне, чизме, рукавице.” каже Бојан Радукић из Мото клуба “Чивија”. Званично, мото сезона почиње 7. априла по градовима
Првим весником пролећа неки сматрају моторе на улицама. Сезона још није званично почела, али су бајкери искористили лепо време и своје љубимце већ почели да возе.
Прави је тренутак да остали учесници у саобраћају поведу рачуна о њима и смање могућност да дође до нежељених догађаја и незгода. Наравно, неопходно је и да возачи мотора поштују сва правила како не би угрозили свој или туђи живот.
Статистика каже да је ризик да се страда са мотора више од 50 одсто већи него у аутомобилу. Поред тога што немају ни појас ни каросерију да их штити од повреда и свака неправилност на путевима коју аутомобил не осети, по мотористе може бити кобна.
-Креће лепо време, крећу и проблеми. Све је више бајкера на улицама и све је већа опасност да неко од њих страда због тога што су се остали учесници у саобраћају током зиме одвикли од мотоцикала на путевима. Апелујемо на све возаче аутомобила и других превозних средстава да обрате пажњу на мотористе, каже Бојан Радукић из Мото клуба “Чивија”.
Наравно, апелује и на возаче мотора да без заштитне опреме на излазе у саобраћај. Такође, неопходно је да поштују све саобраћајне прописе, јер тиме пре свега спашавају свој живот.
-Пре почетка сезоне треба да спреме своје моторе и провере исправност. Пре седања на мотор потребно је имати сву заштитну опрему: кацигу, јакну, панталоне, чизме, рукавице. На тај начин неће угрозити своју безбедност и живот. Једноставно, треба да почну сезону по свим кодексима мото света. Морамо да будемо свесни да је неопходно радити са младим возачима, који тек почињу да возе мотор. Треба правити полигонске вожње са њима где ће им се објаснити основне ствари да би се што лакше укључили у саобраћај и возили мотор на најбољи могући начин, објашњава Радукић.
Прошле године МК “Чивија” је имао веома успешну акцију са Агенцијом за безбедност саобраћаја где су возачима почетницима организовали прво теоретску наставу, а потом и вожњу на полигону. Све препреке и задаци су успешно савладани и представници Агенције су из Шапца отишли изузетно задовољни.
Званично, мото сезона почиње 7. априла по градовима. Шабац ће бити домаћин за 10 до 15 клубова из околине. Централно отварање је седам дана касније у Параћину.
-Прошлогодишње отварање сезоне је протекло много боље него што смо очекивали. Дошло је око 400 мотора, односно стотинак више него што смо се надали. Посебна част нам је што су нас подржали “Ноћни вукови” из Србије, који су сами одлучили да дођу баш у Шабац на отварање. Та вожња је протекла без и најмањег инцидента, што смо сматрали најавом за добру сезону, каже Радукић.
Резултат година посвећеног рада на превенцији јесте све мањи број незгода у којима учествују мотори са најтежим исходом на територији Шапца. Прошле године у граду ниједан моториста није изгубио живот.
“Чивија” одлично сарађује са Саветом за координацију безбедности у саобраћају града Шапца већ годинама, односно од самог оснивања овог тела. Заједно организују више акција са циљем подизања свести о важности безбедне вожње мотора. Акције се спроводе и за време трајања Мото скупа када поделе неколико хиљада флајера којима се апелује на поштовање правила и безбедну вожњу.
Ове године мото скуп се организује 24. и 25. маја, на старом месту – Шабачком хиподрому. МК “Чивија” уз подршку Града и многих великих градским компанија, 13. пут ће се потрудити да љубитељима мотора и добре музике пруже два дана одличне забаве и доброг дружења.
Хумани и кад не возе
Иако постоје они који у бајкерима виде само истетовиране момке који јуре на моторима, сви који познају бар неког из мото света зна колико су они заправо срчани и хумани. МК “Чивија” учествује у бројним хуманитарним акцијама, а посебно помажу децу. Постали су традиционална њихова дружења са децом из ОШ “Свети Сава”, а на сваком мото скупу који организују део новца од продатих сувенира одлази у хуманитарне сврхе.
М.М.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa