Инфо

7. март 2019.7. мар 2019.
Газдинство Гаковић

Производња у складу са природом

Од прве баште до награде на Фестивалу зимнице у Коцељеви за четири године. Природа као инспирација, здравље као мотивација. Будућност у напретку производње. Слоган: производи из маште су плодови наше баште
Бранка Гаковић из Шапца мења живот у граду за село пре четири године. Тада је у Кленку засадила прву башту. Данас је за њом искуство у производњи, али и амбиција за унапређењем прераде плодова природе. Амбиција заснована на задовољству садашњих конзумената воћних сирупа, ракија, џемова, салата, али и другим местом на Сајму зимнице у Коцељеви 2018. за сируп од малине.

Плодови гајени са љубављу
У жељи да унапреди своје здравље и мир нарушен градском динамиком, Бранка се преселила у Кленак 2015. године. Прву башту памти по огромној радости коју јој је доносило ницање сваке биљке.
-Чудо живота будило је у мени заборављене осмехе. Причала сам са сваким струком. Голим рукама додиривала земљу и миловала моје биљчице, а када је моје поврће порасло и дошло на брање схватила сам да сам научила да гајим- прича за “Глас Подриња” Бранка Гаковић.
Први приноси лука, спанаћа, зелене салате, папричице, парадајза и чичоке били су довољни да задовоље текуће потребе породице, а нешто је претекло и за зимницу.
Након тога магија је почела да расте узимајући у своје окриље и преостале чланове породице Гаковић.
-Како сам уживала у својој чаролији од сетве до тегле, било је сасвим природно да следеће године проширим повртњак и воћњак. За рад под ведрим небом сам заинтересовала и остале чланове породице, те смо заједничким радом посадили плантажу малина и јагода- објашњава Бранка.
Озбиљнија производња, захтевала је и темељнији приступ преради. Приликом овог процеса акценат је на традицији и састојку, неопходном за сваки успех: љубави.
-Почели смо у кућној радиности да прерађујемо веће количине воћа, поврћа и шумских плодова. Користили смо се само традиционалном рецептуром, док нам се као везивни елемент наметнула љубав. Трудимо се да засади буду органски, или минимално заштићени, не би ли крајњи производ био што квалитетнији-каже Гаковићева.

Прва признања
Као пољопривредно газдинство Гаковић први пут се широј јавности представљају прошле године на Фестивалу Зимнице у Коцељеви. Ту су освојили и прво званично признање: другу награду за сируп од малина.
Данас своје производе продају преко пријатеља и по препоруци, купце налазе и преко ФБ странице “Наше благо”, а од недавно су постигли договор и са Интернет робном кућом која би требала да почне са радом овог лета.
-Трудимо се да унапредимо дизајн амбалаже, али и да више радимо на промоцији самих производа. Будућност видимо у напретку производње која нас је очарала. За озбиљнију производњу нам је потребан велики пастеризатор, док је сам маркетинг сегмент који изискује доста улагања и разна умећа- каже Гаковићева, и додаје да је у поплави сличних производа тешко наћи своје место на тржишту, али да искрена нада да ће квалитет увек победити и наћи свој пут до купаца, даје снагу да се наставе борити за оно што воле, јер је љубав незаустављива.

Лепота живљења
Бранка тврди да мир на селу, радост живљења, удисање чистог ваздуха, шетње шумама са псом, купање у реци, љубав мачка на кућном прагу никада више не би мењали за живот у граду.
-Радови око биљака могу да буду изузетно физички напорни, али нас баш тај зној чини духовно јачим, ведријим и срећнијим. Наша будућност је овде, у напретку производње која нас је очарала и учинила да радимо посао који волимо.- закључује Гаковићева.
Производи из маште су плодови наше баште
Пољопривредно газдинство Гаковић производи сирупе од јагоде, малина, вишње, шипка, нане, матичњака, жалфије, багрема, зове, грожђа, џанарике, ликере од јагоде, малине, глога, ароније, вишње, мушмуле, дивље купине, ракије од јагоде, малине, вишње, шљиве грожђа, џемове од јагоде, шљиве, зеленог парадајза с босиљком, намаз од парадајза и шаргарепе, ловачку салату, љутеницу, киселе љуте папричице, млевени и цеђени парадајз.

Т.Т.

Најновији број

11. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa