Инфо

14. март 2019.14. мар 2019.
Нема слободе без нас
ПРОТЕСТ „1 ОД 5 МИЛИОНА“ ОБЕЛЕЖИО 28 ГОДИНА
ОД ПРВИХ ВЕЛИКИХ ДЕМОНСТРАЦИЈА У БЕОГРАДУ

Нема слободе без нас

Грађанима се обратили публициста Владимир Димитријевић, на платоу, и глумац Бранислав Лечић, испред Теразијске чесме. Током једносатне блокаде РТС саопштено да се протестује у 110 општина уз присуство 150.000 грађана, а да је 107.000 њих потписало Споразум са народом
Овогодишњи 9. март запао је исто као и пре 28 година у суботу, када се већ три месеца организује протест „1 од 5 милиона“. Ове суботе jе била прилика да се сви подсетe првих великих домонстрација против режима Слободана Милошевића. Тада је полиција брутално одреаговала на окупљање грађана који су тражили смену руководства Радио-телевизије Београд због лажног извештавања.
Грађанима се на почетку протеста испред Филозофског факултета обратио публициста Владимир Димитријевић који је рекао да грађански протести морају да буду одбрана правне државе коју је Вучићев режим укинуо.Он је поводом годишњице демонстрација одржаних 9. марта 1991,. године рекао да се и тада као и данас тражила слобода медија. - Од 9. марта па надаље учествовао сам на свим протестима и више нико нема право на грешке. Живимо у Вучићевој џунгли са кловном без смисла за хумор - рекао је Димитријевић.
Окупљени су након обраћања кренули у протестну шетњу до Теразија где се грађанима обратио глумац Бранислав Лечић који је позвао све људе у Србији да крену у протестне шетње масовно и солидарно.
- Нико неће освојити слободу сем нас. Неће нам слободу дати ни Руси, ни Американци, ни Брисел. Нема те слободе без нас. Власт оптужујем да дели народ, да сеју страх. Када се пробуди грађанска свест, никакво јаче оружје вам не треба“, поручио је Лечић.
Он је навео да су и 1991. године тражили да РТС отвори врата за супротно мишљење, другачије, а не само за оне који „певају једну те исту песму, по налогу вође“.
- Сада имамо ситуацију да се бастиља размножила. Имамо и друге националне фреквенције које ништа не раде, него статистички обавештавају да су се десили неки протести. То су наше телевизије, па где смо ми на тим телевизијама - казао је Лечић.
Протест се завршио испред зграде РТС где су грађани блокирали улаз из Таковске, а организатори су позвали грађане да блокирају и Абардареву. Са разгласа се пушта музика Београдског синдиката, Ђорђа Балашевића, а чују се и повици „Излазите напоље“, „Кукавице“.
У току је емитовање „Дневника слободне Србије“ у коме су окупљени обавештени да се протестује у 110 општина уз присуство 150.000 грађана, а да је 107.000 њих потписало Споразум са народом.
Рок – 13. април
Пoтписници дoкумeнтa "Спoрaзум сa нaрoдoм" нajaвили су дa ћe 13. aприлa у Бeoгрaду oргaнизoвaти вeлики нaрoдни прoтeст укoликo њихoв зaхтeв - oдлaзaк aктуeлнoг рeжимa и oргaнизoвaњe слoбoдних избoрa нa свим нивoимa, нe будe испуњeн у нaрeдних 30 дaнa.
"Зaхтeвaмo мoмeнтaлнe oстaвкe прeдсeдникa Србиje Aлeксaндрa Вучићa, прeдсeдницe Влaдe Aнe Брнaбић и прeдсeдницe Нaрoднe скупштинe Maje Гojкoвић. Tрaжимo избoрe нa свим нивoимa кojи ћe сe oдржaти нaкoн 6-9 мeсeци у кojимa би мeдиjи били слoбoдни и тoкoм кojих би били испуњeни oстaли зajeднички зaхтeви oпoзициje зa фeр и пoштeнe избoрe", нaвoди сe у сaoпштeњу.
Претходно је драмски писац Синиша Ковачевић на протест у Костолцу рекао да би “цела Србија требао да дође у Београд 9. маја”.

Н. К.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa