Инфо

14. март 2019.14. мар 2019.
ЦРВЕНА ДЕТЕЛИНА

Повећава плодност земљишта

Црвена детелина је биљна врста која се код нас гаји на мањим површинама у односу на луцерку. У производњи се задржава 2 – 3 године. Има високу хранљиву вредност, сличну луцерки. Користи се као зелена крма, сено, силажа и паша. Ређе се користи за испашу јер изазива надутост код говеда. У току године даје 2 откоса.Агротехнички значај црвене детелине врло је велики. Корен продире дубоко у земљиште и тиме се поправљају физичке особине земљишта, повећава плодност тако да се поље после ове културе сматра једним од најбољих у плодореду. Ова култура знатно повећава садржај азота и органске материје у земљишту.
Црвена детелина у односу на луцерку може да успева на нешто киселијим земљиштима, не одговарају јој сувише тешка подводна земљишта. Најбољи предусеви су јој кукуруз, кромпир, стрна жита а, она је добар предусев за све културе. На исто земљиште може доћи тек после 3 године.
Основна обрада се изводи у јесен 30 – 35 цм. Површинска припрема се изводи непосредно пред сетву сетвоспремачем. Битно је да се земљиште у површинском слоју што боље уситни и сабије.
Сетва се обавља рано у јесен почетком септембра и у пролеће почетком марта па до краја априла. Може се сејати као чист усев, заштитни усев и у смеши са влатастим травама. Црвена детелина боље подноси од луцерке засењивање, зато се најчешће усејава у заштитни усев. Као заштитни усев се употребљава неко стрно жито. Овас има највећи значај. Може се сејати у смеши са влатастим травама (мачјим репом, јежевицом, француским и енглеским љуљем, ливадски вијук...) Здруживањем са овим влатастим травама принос зелене масе се повећава 20 – 30 % а земљиште се брже и боље поправља. Сеје се на дубини до 2 цм. Количина семена око 20 кг /ха. У смеши са италијанским љуљем треба 10-15 кг/ха семена + 10-15 кг/ха семена детелине. Пре сетве пожељно је поваљати земљиште.
Ђубрење црвене детелине обавља са 2/3 П и К пред основну обраду и пред сетву преостала количина П и К и целокупна количина Н. Количина Н је 50 кг/ха, П 80 – 120 кг/га и К 80 – 100 кг/ха. Стајњак се уноси под предусев.
Нега усева подразумева заштиту од корова од мишева од болести, дрљање или ваљање ребрастим ваљком у случају појаве покорице.
ПССС Шабац Светлана Златарић саветодавац за ратарство

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa