Инфо

14. март 2019.14. мар 2019.
РЕАГОВАЊА НА СУБВЕНЦИОНИСАЊЕ АГРАРНЕ ПРОИЗВОДЊЕ

“Трн у оку”, акциза за гориво

Доста проблема у овој области за ратаре било би позитивно решно ако би се држава одрекла својих прихода од акциза за гориво, намењено сетви
И поред тога што се држава на разне начине бори да олакша пољопривредницима сетву, различити су коментари око, примера ради могућности коришћења субвенција за дизел гориво. Веома је изражено уверење, које заступа и пољопривредни произвођач Драгорад В. Мисојчић ( Лукарић) (60 ) из Шеварица, по коме би доста проблема у овој области за ратаре било позитивно решно ако би се држава одрекла својих прихода од акциза за гориво, намењено сетви.
- То би била значајна олакшица за ратаре. Акциза за гориво нам је “трн у оку”. Ако би се то укинуло, нама не би биле потребне никакве субвенције за гориво. Осим тога, потешкоће за произвођаче настају и због драстичног смањења подстицаја по основу засејаних површина. Сада је то само четири хиљаде динара по хектару, плус хиљаду и двеста за гориво, додаје Мисојчић.
У свом размишљању веома је скептичан по питању некаквог “давања” надлежних државних органа у циљу поспешивања пољопривредне производње, што је честа “поштапалица” политичарима, најчешће пред изборе.
- Држава се по основу споразума са Европском унијом одрекла дела својих средстава ( од царина, прелевмана ... ), којима штити своје пољопривредне производе од “најезде” увоза исте робе, често са запада, а да није предходно заштитила своје фармере субвенцијама из европских фондова, оним истим које примају фармери са запада, а оне се крећу између 400 и 600 еура по хектару, зависно од културе. Поред политичара овоме доста “кумује” и увознички лоби, а скупа то се негативно одражава на ратарство и сточарство, наглашава наш саговорник.
Љ.Ђ.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa