Инфо

14. март 2019.14. мар 2019.
Велика загађења
СТАЊЕ ЗЕМЉИШТА

Велика загађења

Нитрати као крајни продукти разлагања азотних ђубрива, акумулирају се испод пољопривредног земљишта и њихова концентрација је неколико пута већа него испод земљишта покривеног пригодном вегетацијом
Кроз своје научно истраживање мастер аналитичар Данијела Гаврић, приликом узорковања земљишта уочила је велики проценат нитрата, што је било очекивано, са одликом да загађења запримају све веће мере, да су сви извори нитрата углавном комуналне отпадне воде из кланица, септичких јама, нарочито код свих мештана чак и у приградским насељима, који немају решено питање канализације, али свакако су најважнији извори ђубрење вештачким ђубривима, употреба пестицида, спирањем свега наведеногу ниже слојеве земљишта. Одатле доспевају до подземних вода, а затим и до пијаће воде.
Завод за јавно здравље током редовних контрола микробиолошке исправности пијаће воде, треба да обавести све грађање и мештане о квалитету пијаће воде, а тамо где је повећана концентација нитрата и колико је је одступање од дозвољених граница, такође треба да упозори која су то места угрожена. Уколико јесу, да би се на време спречиле последице по здравље људи употребом овакве воде, примењују се мере заштите и алтернативне методе пречишћавања вода.
Према извештају са терена, приликом обиласка пољопривредних газдинстава, отуда горе наведеном проблему, потврда је и Дарка Симића из ПССС. Он истиче да овоме доприноси интензивно коришћење азотних ђубрива чија се употреба, вишеструко увећава, тако да је дошло до промена у кружењу азота у природи. Нитрати као крајњи продукти разлагања азотних ђубрива, акумулирају се испод пољопривредног земљишта и њихова концентрација је неколико пута већа него испод земљишта покривеног пригодном вегетацијом. Појава сувишних концентрација нитрата је посебно честа да сваки пут наша служба обавештава о евентуалним ризицима, такође је потребно да оно што је Данијела Гаврић износила, да се код деце уведе редовна настава којом се од малих ногу учи о значају воде, и са тим навикама формирају у будућности нова поколења.
Током периода вегетације, тачније пролеће и лето, пољопривредници примењују основно, односно допунско ђубрење и тиме нарушавају квалитет вода. Зато је и велика забринутост за исправност пијаће воде а такође и воде са којим се наводњава. Потребно је опозорити грађање и мештане и упознати их са проблематиком, а то једино можемо подстаћи едукацијама што си трудимо.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa