Инфо

14. март 2019.14. мар 2019.
Дијего де Силва: Љубав није жртвовање
Промоција књиге
Брачна терапија за љубавнике

Дијего де Силва: Љубав није жртвовање


Двоје љубавника, обоје заробљени у несрећним браковима, подвргавају се брачној терапији, не би ли одлучили да наставе са својим двојним животима, или да започну нови, заједнички живот, напуштајући своје супружнике
Књига „Брачна терапија за љубавнике“, Дијега де Силве, наводи читаоца на размишљање и поставља бројна питања: Да ли љубав може да опстане ако постане остварена и нестане чежња? Колико је брак социолошка категорија, а колико производ осећања? Наизглед обична љубавна прича крије посебан микрокосмос, али и велики апсурд оличен у самом наслову. Аутор у роману не нуди решења и одговоре, оставља читаоцу слободу да сам закључи наводећи да љубав није жртвовање већ питање одговорности и верности односa двe особе.
- На натписима за брачну терапију у Италији стоји да је она за све парове, не само за оне који су у брачној заједници. Отуда идеја, да и љубавници, који су у дубоко страственом односу, могу да иду на терапију, као пар. У данашње време све више смо фокусирани на материјално и занемарујемо осећања. Не схватамо да суштински проблем, када дође до развода није подела добара, него оно што као људска бића унесемо у тај однос, а то су осећања. Љубавници бирају једно друго и везани су емоцијама. Иако се мисли да је њихов однос скривен, често то није. У Брачној терапији сам себи дозволио да разговарам о осећањима и компликованим љубавним ситуацијама, поигравајући се и са нервозом унутар везе која је често смешна. У љубави лако постајемо смешни, што је за једног писца веома привлачно - појаснио је Дијего де Силва.
Поред аутора, своје виђење романа, на књижевној вечери у Библиотеци шабачкој, публици представили су: Љубица Арсић - истакнута српска књижевница, Ана Марковић - преводилац и Зоран Хамовић - главни и одговорни уредник Издавачке куће „Клио“ који је истакао да права књижевност читаоцима нуди вишеслојна тумачења и охрабрује.
-Често не можемо да изађемо на крај са својим осећањима, а добра књижевност нам то омогућава. Не дозвољава да идемо праволинијски, даје неколико слојева и тумачења. Посебну врсту читалачке одговорности носи књига која захтева поновно читање, а то је свакако „Брачна терапија за љубавнике“. Наводи нас да мислимо како и данас, без стреса можемо да сачувамо оно најплеменитије у нама. Због тога је благотворна и доноси блиске теме о којима бисмо желели да разговарамо и које су добре за душу, али не и околину - рекао је Хамовић.
М. Ж.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa