Инфо

14. март 2019.14. мар 2019.
Одржано предавање на тему „Стање и теденција у производњи јагодичастог воћа“

Најквалитетнија малина на свету

Протекле седмице у Скупштинској сали у Богатићу, у организацији Удружења произвођача малине и купине „Мачва“ и прве специјализоване воћарске задруга „Зекцир“ Богатић, одржано је предавање на тему „Стање и теденција у производњи јагодичастог воћа“. Уз акценат на узгој малине, дискутовало се са водећим стручњацима о проблемима воћарства. Предавачи су били професор Александар Лепосавић са воћарског института из Чачка и дипломирани инжењер пољопривреде Дејан Синђић, представник фирме „Тимац – Агро“.
Према речима Александра Лепосавића циљ предавања је да се произођачима предочи ситуација на тржишту, који су проблеми и њихова потенцијална решења.
-Решења свакако могу да се пронађу. Оно што је карактеристично за производњу у Србији није у светским оквирима. Србија је већ дуго година лидер у производњи, пре свега најквалитетније малине на свету. Немамо конкуренцију. Због унутрашњих проблема који се дешавају, у ситуацији смо да се у главним производним регионима Републике Србије више од 60 одсто производних засада, налази у стању апсолутне запуштености и самим тим од њих се не може очекивати неки принос – истакао је Лепосавић и додао да се очекује драстичан пад производње.
Какво је тренутно стање јагодичастог воћа прокоментарисао је Миленко Нешић испред Удружења произвођача малине и купине Мачва.
-За ову годину се предвиђа изузетно ниска цена. Људи који се баве овим послом уопште нису размишљали о томе колико кошта производња једног килограма малине. Ми годинама, не само у производњи малине, него и у свим пољопривредним производима немамо мерило које би одредило цену производа. Цена пољопривредног производа мора да зависи од цене коштања производње. Држава би морала да интервенише са заштитним ценама, јер када смо их имали било је најбоље – истакао је Нешић.

К.Ј.Ђ

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa