Инфо

14. март 2019.14. мар 2019.
РАСПИСАН ТЕНДЕР ЗА РЕНОВИРАЊЕ ШКОЛА  И ИЗГРАДЊУ САЛЕ
СЕДНИЦА ОПШТИНСКОГ ВЕЋА КОЦЕЉЕВА

РАСПИСАН ТЕНДЕР ЗА РЕНОВИРАЊЕ ШКОЛА И ИЗГРАДЊУ САЛЕ

Битно је да ће бити урађено све што треба у Каменици и све што треба у Љутицама- закључила је Соња Поповић. Председник општине Душан Илинчић подсетио је да су вредности радова планирани на основу пројектно-техничке документације те да ће тендер показати праву вредност и додао да је реч о државној донацији
Према најавама општинског и руководства ОШ “Мића Станојловић” реновирање осморазредне школе у Каменици и четвороразредне у Љутицама је извесно. Како је речено на прошлонедељној седници општинског већа више од годину дана трајало је усаглашавање и одобравање овог пројекта од стране Канцеларије за јавна улагања и он је коначно одобрен. Отварање понуда је почетком априла након чега ће бити потписан уговор и отпочети реализација.
Подносећи извештај о финансијском пословању коцељевачке основне школе за прошлу и говорећи о плановима за ову годину директорка је истакла да су на име донација у 2019, планирани приходи од 111 милиона динара, намењени за реконструкцију поменутих школских објеката али и изградњу фискултурне сале у Каменици. Одговарајући на питања члана већа Радивоја Николића о начину расподеле средстава намењених за реновирање школа и изградњу сале она је рекла да је укупна цифра 111 милиона те да је предвиђено да у Каменицу буде уложено 62 милиона за салу и 34 за реконструкцију школе док ће преостали износ бити утрошен за реновирање школске зграде у Љутицама.
–Битно је да ће бити урађено све што треба у Каменици и све што треба у Љутицама- закључила је Соња Поповић.
Председник општине Душан Илинчић подсетио је да су вредности радова планиране на основу пројектно-техничке документације те да ће тендер показати праву вредност и додао да је реч о државној донацији.

НАЈВАЖНИЈИ
КВАЛИТЕТНИ РАДОВИ
Радивој Николић је нагласио да је најважније да радови буду квалитетни како се не би поновио сценарио од пре неколико деценија, када је каменичка школа последњи пут реновирана, али недовољно квалитетно, па је убрзо након тога пао плафон.
–Ми смо оне грешке које смо имали приликом реконструкције претходних школа уочили и све то сада исправљамо. Јавна набавка је расписана и када буде завршен конкурс онда ћемо знати и коначну цифру. Радиће се апсолутно све на објектима. Биће уређено двориште, ограда а биће изграђена и спортска сала. У школи у Каменици биће урађено грејање а планирано је и бушење бунара како би се решило питање водоснабдевања које је до сада било проблематично. И у школи у Љутицама су планирани комплетни радови, нова електро-инсталација, грејање, изградња котларнице, ограда...-изјавио је начелник Одељења за општу управу и јавне службе Радован Ранисављевић.

ОРОНУЛЕ ШКОЛЕ ЗБОГ НЕБЛАГОВРЕМЕНОГ
ОДРЖАВАЊА
У протеклих неколико година на подручју коцељевачке општине у потпуности је реконструисано неколико школских објеката. Углавном је реч о већим, осморазредним школама, док су оне мање, сеоске препуштене пропадању. Зуб времена је учинио своје, а неблаговремено одржавање убрзало је процес.
На једну од таквих подсетила је заменица председника општине Славица Ранковић која је поставила питање реновирања и уређења школе у Дружетићу. Она је оценила да су зграда и непосредно окружење школе у катастрофалном стању када је реч о санитарним чворовима, кречењу, незатрпаној септичкој јами.
–Уложено је ове године у ову школу прилично. У два наврата је рађена вода и уређена је комплетна струја која годинама није рађена. Дошли смо у ситуацију да у школи ради само једна сијалица. Сада је то урађено. Наставићемо са улагањима али много је школа, много обавеза и много година није адекватно одржавано и улагано у мале школе. Да је било другачије не бисмо били у ситуацији да морамо да радимо комплетну струју у Дружетићу и два пута воду. Као и у Брдарици, били смо приморани да урадимо олуке и комплетне лимарске радове, па струја, вода... све су то велики радови и нису објекти одржавани благовремено- рекла је директорка школе Соња Поповић.

ИНВЕСТИЦИЈЕ МЕЊАЈУ ПРОГРАМ ПОСЛОВАЊА
На прошлонедељној седници веће је усвојило предлог Одлуке о измени Програма пословања ЈКП “Прогрес” којим су предвиђене нове инвестиције у 2019. години јер је повећана потреба за водом и уједначеним, континуираним водоснабдевањем.
–Ми прибегавамо даљој изградњи и унапређењу водоводног система. Ове године планирамо велике инвестиције. Најпре, истражне бушотине на две локације, бунарске на дубини од 400 метара. Планирамо да урадимо резервоар за воду капацитета 500 метара кубних са адекватним потисним цевоводима и, ако будемо у могућности, да се уради постројење за пречишћавање воде на једном бунару у Свилеуви. Као шлаг на торту, планирамо да урадимо и систем за контролу и управљање који је, када је овај наш систем водоснабдевања у питању, можда и најбитнији, јер смо ми специфичан водовод који је на великом растојању бунар од бунара, цевоводи су велики и без таквог система нећемо бити у могућности да то пратимо и контролишемо због све већих потреба како у индустрији тако и у домаћинствима- рекао је директор комуналног предузећа Драган Пантелић.
Он је додао да је план ове општине да се у будућности повеже на систем “Стубо-Ровни” како би на тај начин решила питање водоснабдевања у наредних сто година.
–Дотле ћемо да покушамо наше извориште да експлоатишемо, да видимо да ли имамо могућност за још неки бунар и да заокружимо ову целину водоводног система. Све планиране радове би требало да завршимо до новембра месеца ове године. Пред нама је велики посао- оценио је Пантелић.
Да се у току ове године очекују велика улагања у водо-систем, односно у стабилизацију постојећег водовода и уједначавања притиска у мрежи, потврдио је и председник општине Душан Илинчић и додао да је важно одговорити повећаним захтевима за водом, како од стране привреде тако и становништва.
–Због тога се и ради измена пословања предузећа “Прогрес” и општина у доброј мери даје свој допринос да се овај план у току године реализује и надамо се најбољем. Нове истражне бушотине, прављење водног резервоара је нешто што ће обезбедити сигурније снабдевање свих потрошача- сматра Илинчић.

НЕОПХОДНА УЛАГАЊА У
ИСТРАЖНЕ БУШОТИНЕ
Докле се стигло са истражним бушотинама у Градојевићу и да ли су била оправдана улагања у њих занимало је члана већа Радивоја Николића.
Одговарајући на његова питања председник коцељевачке општине је рекао да су у овом селу пронађени мали капацитети воде као и да је опремање бунара скупо. Он је истакао да ће у перспективи изградња бране на Тамнави у Ћуковинама решити део проблема у области водоснабдевања те да реализација овог пројекта није тако далека.
Директор “Прогреса” сматра да је Николић погрешно оценио улагања у истражне бушотине.
–Морамо, где год имамо могућности, да обезбедимо и омогућимо здраву и квалитетну воду за пиће, то и учинити. То свака општина у држави ради, па и наша. Количине попут 2-3 литре у секунди, које су на изворишту у Градојевићу, су за потребе овог села сасвим довољне- закључио је Драган Пантелић.
Весна Бошковић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa