Инфо

19. мај 2011.19. мај 2011.
ФИНАНСИРАЊЕ ЛОКАЛНИХ САМОУПРАВА

КОЈИ МОДЕЛИ ФИНАНСИРАЊА ЛОКАЛНЕ ВЛАСТИ ДАНАС ЕГЗИСТИРАЈУ

Када се говори о функционисању локалних самоуправа, свакако да важан, ако не и најважнији сегмент у том процесу заузима и начин њиховог финансирања. На основу начина финансирања локалних самоуправа може се констатовати у којој су мери оне самосталне, и каква је природа политичког система у коме оне функционишу. Систем локалних финансија као и начин убирања пореза, зависе од традиције локалних самоуправа, природе политичког система, степена економског развоја, као и односа нижих и виших органа власти.
Данас у свету, у пракси егзистирају три модела финансирања локалних власти.
Први модел финансирања локалних власти обухвата државе са развијеном локалном самоуправом, у којима су локалне власти, задржале примат у сакупљању пореза, и имају самосталност у располагању финансијама. То је случај са Великом Британијом, САД-ом, скандинавским земљама и Јапаном. У овом случају се ради о финансијској независности локалних власти.
Други модел карактерише релативно централизован систем где држава убира највећи део пореза. Део тако оствареног пореза држава преноси локалним властима, и у овом случају ради се о делимичној финансијској аутономији локалних власти. Овај модел финансирања локалних власти данас функционише у Француској, Холандији, Данској и Белгији.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa