Инфо

14. март 2019.14. мар 2019.
Боље није могло
ОДРЖАН ЈЕ 11. САЈАМ ПОЉОПРИВРЕДЕ У ШАПЦУ

Боље није могло

Ове године први пут је у Шапцу била и делегација из иностранства, представници Министарства пољопривреде Северне Македоније. Сви најзначајнији произвођачи и дистрибутери семена, репроматеријала, заштите биља, механизације, опреме и свега потребног за пољопривредну производњу представило је посетиоцима новости у својој понуди, али и стари добро познати асортиман
Завршен је најмасовнији до сада Сајам пољопривреде у Шапцу. Током петка и суботе 130 излагача представило се посетиоцима у најбољем светлу. Неки од њих дошли су први пут, док неки други излажу свих 11 година. Никада више и посетилаца. Процењује се да је ове године број премашио 9.000.
За више од 30, углавном великих, излагача ове године није било места. Када су са 18 излагача почели да организују ову Манифестацију Радио телевизија “Ас” и Град Шабац нису могли ни да наслуте да ће овај Сајам постати највећи у Србији после Новосадског. Ове године први пут је у Шапцу била и делегација из иностранства, представници Министарства пољопривреде Северне Македоније.

Превазиђена очекивања организатора
-Презадовољни смо и то је једини утисак после Сајма. Бројни излагачи су се јавили да се захвале на доброј организацији, а многи већ резервишу учешће за следећу годину. Послужило нас је и време тако да су посетиоци могли да уживају и у свим садржајима ван Хале током читавог одржавања Сајма. Број посетилаца премашио је сва наша очекивања. Многи су нам пожелели да Сајам следеће године буде још већи, али то је немогуће због простора. Најважније нам је да су и ове године и излагачи и посетиоци отишли задовољни, јер због тога све ово и радимо, каже Драгиша Гранић у име организатора РТВ “Ас”.
Одељење за пољопривреду и Град Шабац од почетка подржавају Сајам. Како је ово пољопривредни крај, аграрна политика Града окренута је томе да допринесе да пољопривредни произвођачи што боље живе од свог рада. Томе у прилог иду и мере које Град сваке године спроводи преко Одељења за пољопривреду и које су из године у годину другачије и разноврсније. Окупљене на Сајму је у име Одељења за пољопривреду поздравио начелник Душан Лазић и позвао све заинтересоване на њихов штанд да се распитају о новим мерама које су предвидели за ову годину.
Сајам је отворио заменик градоначелника Душан Костадиновић. Истакао је да ће град наставити да буде покровитељ у наредним годинама као што је био и свих претходних.
-Шабац је пољопривредни крај и ми пољопривреду видимо као велику развојну шансу. Циљ нам је да пољопривредни произвођачи зараде више од посла којим се баве и да живе боље. Из тог разлога наш аграрни буџет је скоро пет одсто од укупног буџета. Желимо да и даље будемо партнери са нашим пољопривредним произвођачима, истакао је Душан Костадиновић.

Сајам воле сви
Сви најзначајнији произвођачи и дистрибутери семена, репроматеријала, заштите биља, механизације, опреме и свега потребног за пољопривредну производњу представили су посетиоцима новости у својој понуди, али и стари добро познати асортиман. Оно што је занимљиво да овај Сајам не привлачи пажњу само пољопривредника, него и људи који немају никакву пољопривредну производњу. Кажу, у мноштву шарених штандова, за сваког се нашло понешто.
-Волим да дођем на Сајам и видим шта има ново, иако немам никакву земљу да обрађујем нити било какве везе са пољопривредом. Занимљиво ми је идем на све сајмове. На овај долазим од првог и мислим да је све бољи и бољи. Једина замерка ми је што се одржава једном годишње. Сматрам да је то мало и да би овако нешто требало правити на свака три месеца, каже Драгутин Стојановић из Шапца.
Традиционално, свој штанд има и Општина Владимирци. Представили су се производима својих пољопривредника, углавном воћара. Поред излагача, на Сајам су дошли и посетиоци из ове општине.
-Први пут сам на Сајму и много је лепо организовано све. Дошао сам да посетим штанд општине Владимирци, али и да погледам све остало. Не бавим се пољопривредном производњом, али овде има довољно штандова на којима свако може да се нађе нешто интересантно. Коме не треба ништа за пољопривреду има бомбоне, сиреве или ракију, каже Филип Ковачевић из Владимираца.
Милан Ивановић из Табановића обрађује око 60 хектара земље и тови око 200 бикова. Иако је задовољан Сајмом разочаран је положајем пољопривредника у Србији.
- Сајам је одличан. Има доста добрих излагача, нове механизације, али нема шансе ништа да купим. Нису кренули још субвенционисани кредити, мада банака има доста. Нама пољопривредницима не иде на боље. Цена свиња је лоша, бикова у паду. Ближи се пролећна сетва, а испод свих наших очекивања је што ћемо добити нафту субвенционисану са по 20 динара. Имам и нешто засада јагоде. Прошле године је откуп био катастрофалан, а видећемо шта ће бити ове, каже Ивановић.
НЛБ банка и ове године је генерални спонзор Сајма. Истичу да су прошле године били најактивнији у субвенционисању кредита, а верују да ће тако бити и ове године. Позвали су заинтересоване органске произвођаче да учествују у њиховом конкурсу на ком имају могућност да освоје чак 1,5 милион динара.
По завршетку Сајма неки од пољопривредника су сугерисали да би манифестација требала да буде више продајног карактера, да би кући могли да оду са свим оним што им је потребно за сетву, уместо да наруче и чекају да им стигне.

Верни, али и
нови излагачи
Међу 18 ентузијаста који су излагали на првом Сајму пољопривреде у Шапцу био је и “Агромаркет” из Крагујевца. За њих ово није продајни него изложбени сајам где се сусрећу и договарају са својим пословним партнерима и субдистрибутерима и где размењују искуства и сазнају шта је ново на почетку пољопривредне сезоне, на основу чега касније доносе пословне одлуке.
-Сваке године неки ситан детаљ одлучује о импресији. Слику са овогодишњег Сајма сам стекао већ паркирајући се, јер сам дошао на време, а морао да паркирам две улице даље. Све је већи број излагача и спољашњи простор све више залази у паркинг. Срце ми је пуно што су пољопривредници из овог краја препознали мисију овог Сајма, да долазе овде да виде шта се дешава и какви су трендови на почетку пољопривредне сезоне, истакао је Иван Крошлак, директор маркетинга “Агромаркета”.
Деценијама познати као “Протеинка”, од 2015. као “Де Хеус”, под овим именом на Сајму су четврти пут. Сада и посетиоци ново име везују за добро познати бренд.
- Углавном људи сада знају за нас и позитивни су утисци оних који купују наше производе. Жеља нам је била да будемо њихови партнери, а не само продавци хране. Овај Сајам нам је показао да смо на добром путу ка томе, каже Маријана Граховац шеф одељења маркетинга у фирми “Де Хеус”.
Изложбени простор који је пленио пажњу својом лепотом и прошле и ове године био је штанд ДПС “Клас”. Потврду за то су добили и од организатора.
- Ово је друга година да наступамо као излагачи, а годинама пре тога смо били посетиоци Сајма. Ове године је и већи и посећенији него прошле. Као позната млинска индустрија у овом крају одлучили смо да овде представимо да би пољопривредни произвођачи видели да код нас могу да нађу све што им је потребно за производњу, од семена, ђубрива, пестицида... Када негде наступамо трудимо се да то буде на најбољи могући начин и верујемо да смо успели у томе да нам штанд буде један од најлепших, каже дипл. инж. заштите биља Мирјана Шакота из сировинског сектора ДПС “Клас”.
На Сајму је ове године први пут излагало пчеларско домаћинство “Шашић” из Горње Врањске. Поред “обичног” меда издвојили су се понудом меда са различитим додацима као што су малина, јагода, лешник, анис, коприва, а ту су биле и неизбежне ракије са медом.
- Највише се тражи ливадски мед који је најквалитетнији, јер га пчеле сакупљају са 1.000 биљака и цветова. Поред тога људи су доста заинтересовани и за наш мед са млевеним лешником и са дехидрираном сушеном млевеном малином помешаним са багремовим медом. Мед са анисом је добар за чишћење секрета из плућа, а са копривом за побољшање крвне слике. Сајам је заита добар и сигурно ћемо наступити и следеће године, истакла је Оља Шашић.
Први пут ове године организовано је такмичење у спремању гулаша, а испред хале је био и шатор где су посетиоци могли да ручају и сумирају утиске.
Генерални спонзор сајма била је НЛБ банка, а златни спонзор Институт за ратарство и повртарство Нови Сад.
Награђени најбољи
Најбољи су награђени и ове године. Плакете за допринос развоју Сајма добили су Младен Игњатовић из Института за ратарство и повртарство Нови Сад, НЛБ банка и Град Шабац, а плакету у име Града је преузео заменик градоначелника Душан Костадиновић.
По завршетку Сајма за апсолутног победника је проглашен “Томсин”, за најбољу презентацију поново је награђен ДПС “Клас”, а најбољи свеукупни наступ имао је “Аграр Петровић”.

Новине у ратарству
Шабачки “Агросистем” бави се системима за наводњавање већ 18 година. На Сајму наступају од прве године, а били су и пре тога када је организован у Богатићу.
-Сајам је добро место да попричамо са нашим сарадницима и партнерима. Свако ко има неки проблем, недоумицу или му треба било какав савет у вези са системима за наводњавање ту смо да помогнемо. Град је ове године почео пројекат наводњавања системима “кап по кап” у ратарству и укључени смо у то. Присуствујемо свим презентацијама и пружамо подршку пољопривредним произвођачима. Ово се у пракси показало као веома добро и резултати могу бити 30 до 40 одсто бољи него без наводњавања, чак и када је година кишовита као што је била прошла, али фалило је још два до три залива да принос буде још бољи, истиче Зоран Стојићевић, власник “Агросистем”.

Промоција
образовања
Висока пољопривредна школа струковних студија на Сајму се представила трећу пут. Циљ им је да младима који тек треба да упишу академске студије представе своје програме.
-Желимо да овде представимо наше студијске програме и које су могућности по њиховом завршетку. Мастер, који се може уписати по завршетку основних студија, нам је у процесу акредитације. Наш најпопуларнији смер из године у годину је заштита биља, зато што омугућава запослење у струци одмах по завршетку. Поред класичних пољопривредних смерова имамо и заштиту животне средине, као и најмлађи смер туризам који је такође доста тражен, каже Милан Глишић, асистент на Високој пољопривредној школи.
М.М.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa